lauantai 20. toukokuuta 2017

Harlan Coben: "Petät vain kerran / Fool Me Once" - ex Libris...


"Petät vain kerran", Harlan Coben. Minerva Kustannus Oy, 2017, 389 s., suomentanut Salla-Maria Mölsä.

"Amerikkalainen Harlan Coben (s.1962) on yksi maailman menestyneimmistä trillerikirjailijoista. Hänen kirjojaan on käännetty yli 40 kielelle, ja niitä on myyty yli 50 miljoonaa kappaletta. Hänen viisi viimeistä romaaniaan ovat kaikki olleet
New York Timesin bestseller-listan ykkösiä." (Kustantaja)
"Vakavista sotatraumoista kärsivä erikoisjoukkojen pilotti Maya Burkett jää yksin kaksivuotiaan Lily-tyttärensä kanssa, kun hänen aviomiehensä Joe murhataan raa’asti hänen silmiensä edessä. Painajaisten riivaama Maya ei enää tunne voivansa luottaa kehenkään. Etenkään, kun kyse on Lilyn turvallisuudesta.
Kotiin kätketty valvontakamera tuntuu hyvältä ratkaisulta. Eräänä päivänä valvontakameran tallennetta katsoessaan Maya näkee jotain mahdotonta: tyttären seurassa ei olekaan lastenhoitaja vaan Lilyn isä Joe. Voiko Maya luottaa enää edes omiin silmiinsä? Näkikö hän todella miehensä kuolevan?
Löytääkseen vastauksen Mayan on ensin selvitettävä syvälle haudatut perhesalaisuudet ja tehtävä rauha oman menneisyytensä demonien kanssa." (Takakansi)
Aiemmin luetut Cobenit: "Lupaa ja vaikene"  ja "Saalistaja". Olemukseltaan ja tuotannoltaan varsin sympaattinen Coben on  mielenkiintoinen tuttavuus sikälis, että lukukokemukset jättävät aprikoivaan mielentilaan kiehnäämään eikä ihan kaikkia kiemuroita purematta niele, vaikkakin juonenpyörittely on vauhdikasta ja henkilökaarti piirteikästä. Tässä dekkarissa kiehtoivat ja pisteet keräävät kapteeni Maya Burkett ja New Yorkin poliisipiirin rikostutkija
Roger Kierce.

Maya:  - oli armeijassa lentänyt taisteluhelikopteria. Hänen tehtävänsä oli usein ollut suojata muita  tai raivata tietä maajoukoille. Hän oli aloittanut uransa lentämällä UH-60 Black Hawks-helikopteria Fort Campbellin tukikohdassa.
Sitten kun hän oli saanut kerätyksi tarpeeksi lentokilometrejä, hän haki maineikkaisiin SOAR-erikoisjoukkoihin Lähi-itään. Sotilaat kutsuivat koptereita usein "linnuksi", mikä ei häirinnyt Mayaa, mutta oli harvinaisen ärsyttävää, kun siviilit tekivät samoin...

Roger:  -  Lyhyt ja karvainen mies asteli sisään omalla tärkeydellään rehvastellen ja vilkuillen samalla joka puolelle poliisimaiseen tapaan. 
- Kierce muistutti luolamiestä. Hän oli tanakka ja leveäharteinen, ja kädet olivat liian lyhyet vartaloon nähden. Hänellä oli sellaiset kasvot, jotka sänki peitti uudestaan lähes heti parranajon jälkeen. Hänen rehottavat kulmakarvansa olivat kuin perhostoukat ja käsien karvoitus kiharaa käkkärää....

Coben kirjoittaa pakotteettomanoloista ja luontevaa tekstiä, jossa tapahtumat etenevät hyvällä rytmillä eikä teoksen henkilökaartistakaan karaktääriä uuvu. Lukijana koen kuitenkin ja ihme kyllä jääväni jotenkin sivulliseksi onnistumatta astumaan sisään tarinaan ja kokonaan sen vietäväksi. Tätä ambivalenttiutta en osaa tarkemmin analysoida, mutta tämän vain kertaalleen pettämisen luin aikasen urvahtaneessa mielentilassa, minkä täten ystävällisesti postauksen lukijana hyväntahtoisesti  ottanette huomioon ja laskette kirjailijalle ansiopuolelle :)

- Kun mahdoton karsitaan, jäljelle jäävän, oli se miten epätodennäköistä tahansa, täytyi olla totuus. Näin Arthur Conan Doylen Scherlock Holmesin mukaan.

Aurinko, lämpö ja luonnon vehreys hemmottelevat meitä, ensimmäinen pääskynenkin bongattiin äsken, vuosi sitten päivämäärällä 15.5., ei siis päivääkään, joten

nautinnollista viikonloppua:

6 kommenttia:

 1. Kuinka sattuikaan (taas), HC odottaa pinossa yöpöydällä heti toisena. Kiitos kun kerroit siitä!

  Maltoin tulla lounas- ja kahvitauolle pihalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara, tasatahtia mennään! Innostuin tuosta naispuolisesta taisteluhelikopteristista oitis kättelyssä, jotta jippii kerrankin nyt tulee muijaenergiaa...

   Nyt on ollut pari päivää keliä, jossa eivät siistit sisähommat houkuttele, vaan pihat ja luonto kutsuvat ja me vastaamme. Jatkukoon lämpö ja viikonloppusi vain pikaisin kahvi- ja lounastauoin:)

   Poista
 2. Minähän sanoin tänään itselleni että KESÄ on tullut. Sinun pääskysesi todistaa sen ☘️ Kalenterissa vielä kevät.

  Esittelemäsi kirjan juonikuvioissa tuntuu ihan sietämättömän jännittävältä tuo mitä valvontakamerassa näkyy. Vähemmästäkin nousee tukka pystyyn 😎

  Kiitos edellisen postauksen kommentista. Siellä oli tosi kiva sorsa. 🦆

  VastaaPoista
 3. Rita A, Kyllä pääsky tulonsa tietää. Luotan tässä(kin) asiassa luontokappaleisiin lujemmin kuin arvon säätieteilijöihin, vaikka kyllä Pekka Pouta aikasen symppis vekkuli onkin:)

  Sorsat ovat kivoja, pikkulikkana käytiin tätini kanssa usein niitä Töölönlahdella ihailemassa ja ruokkimassa.

  Tukka pystyssa - kesätukka, jossa kukka?!

  VastaaPoista
 4. No nyt! Meinasin lukea yhden kirjan ennen tätä, mutta enpä taida malttaa :D Coben on kova, joitain häneltä olen aiemminkin lukenut ja tykästynyt, eli namia tiedossa. Muuten. Luen Räsynukkea, Colekohan se oli se kirjailija, romsku on makkarissa enkä jaksa nousta tästä sohvalta :D Pidän ihan hirmuisesti, oikeasti hauska teos!

  VastaaPoista
 5. Kiitos Annika, Coben on hyvällä tavalla ihan omanlaisensa dekkaristi. Kiva kuulla Colen Räsynukesta, on tulossa myös minulle lukuun jahka saan kirjastosta kynsiini:)

  VastaaPoista