maanantai 27. maaliskuuta 2017

Lars Kepler: "Kaniininmetsästäjä " - ex Libris...


"Kaniininmetsästäjä", Lars  Kepler, Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2017, 577 s., suomentanut Kari Koski.

Nimimerkki Lars Keplerin takana on ruotsalaisnen kirjailijapariskunta
Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril. Suomalaistaustaisesta komisario Joona Linnasta kertova sarja on valloittanut myyntilistat kautta maailman. Sarjan ensimmäinen osa, Hypnotisoija, on myös filmatisoitu. (Lievelehti)


"Ulkoministeri teloitetaan kodissaan Djursholmilla, mutta julkisuudessa asia hyssytellään hiljaiseksi. Liikkeellä on julma murhaaja, jota epäillään terroristiksi.
Ja kohta hän iskee uudelleen. Turvallisuuspoliisi janoaa entisen komisarion
Joona Linnan apua murhaajan pysäyttämiseksi. Istuttuaan kaksi vuotta vankilassa
Joona Linna saakin tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä. Piinaava jahti alkaa, mutta kuka metsästää ketä? Kaniininmetsästäjän uhreja näyttää yhdistävän vain yksi asia. Karmiva loru kymmenestä kanista." (Takakansi)

Aiemmat Kepler-postaukset: Vainooja ja Playground.   Tässä kuudennessa
Joona Linna dekkarissa mennään, eikä meinata. Kaninkorvat sen kun trofeina  Ten little rabbits lapsenäänisen runon poljennossa enempi vähempi hilpeästi heilua lotkuttavat. Kepler marssittaa Linnan rinnalle Triumph Speed Triplellä revittelevän, raudanlujan ammattilaisen komisario Saga Bauerin;

- hän oli metri seitsemänkymmentä pitkä ja lihaksikas kuin balettitanssija, Hän oli pitkään yksi Pohjois-Euroopan menestyksekkäimmistä nyrkkeilijöistä mutta lakkasi kilpailemasta pari vuotta sitten. Hän on kaksikymmentäyhdeksänvuotias ja yhä häkellyttävän kaunis, ehkä kauniimpi kuin koskaan. Hänellä on vaalea iho, siro kaula ja kirkkaansiniset silmät. Useimmat niistä jotka tapaavat hänet ensimmäisen kerran, menevät aivan heikoiksi, kuin jokin särkyisi heidän sisällään. Hän jättää jälkeensä kaipauksen, kuin onnettomat rakkauden jälkeen...

Teos pitää sisällään myös ajankohtaisuutta ja yhteiskunnallisuutta terrorismin, ihmiskaupan ja turvallisuusmäärärahojen problematiikan muodossa. 
-  Jokaisen maan turvallisuuspoliisin pääasiallinen tehtävä on pelotella maan poliitikkoja toteaa Saga Bauer. 

Ja kysymyksiä: onko tappaja mallia pyrähdystappaja,  spree vai  rampage killer? Entä miksi kaninkolon, Crusebjörnin paviljongin  yläpuolella lukee "Bellando vincere"?

Julkkiskokkiin en muista dekkarissa ennen törmänneeni, mutta niin vain Kepler heittää kehiin kauhanpyörittäjäksi soppaa hämmentämään TV-kokki
Rex Müllerin.  Vaikka teoksessa on elementtejä, jotka rosoa luoden särähtelevät korvaan ja pientä eläinystävää ellottavat, niin Kepler ei erehdy niillä retostelemaan vaan pitää runsaan tapahtumavyyhdin suvereenisti käsissään suurella ammattitaidolla, otteen herpaantumatta. Intensiteettiä ihailtavassa määrin. Kevään genrensä parhaimmistoa. Tämän kanin pompottelua oli ilo katsella, se kun ei paluuperiin sortunut. Joona Linna on jämpti jässikkä ja nähtäväksi jää, murahteleeko Saga Bauerin prätkä jatkossakin yhtä muhevasti....

Kaninkoloon ovat myös uteliaasti  kurkistaneet: Annika / Rakkaudesta kirjoihin 
ja  Kirjasähkökäyrän Mai.

Jess:

8 kommenttia:

 1. En kestä, sait lukea jo Kaniininmetsästäjän, olen niin odottanut meidän kirjastonhoitajan kanssa tätä kirjaa joka viikko.
  Siis järkytyin edellisestä kirjasta totaalisesti, kun päähenkilö pistetään vankilaan.
  En jaksa odottaa, kyllä tämä on kärsimystä!!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai; ällös huoli, kyllä se kani siellä kolossaan Sinua ootelleen luuraa. Se mikä ei ole takanapäin, on edessäpäin, joten juonikkaita lukuhetkiä:)

   Poista
  2. Jippii hain kanin tänään, se odotteli minua innokkaasti ja räjäytin varmaan potin, sillä varaamistani kirjoista 10 lähti mukaan. Huh hah hei ja ...

   Poista
  3. Mai: potti on Sinun! Oma saalis oli vaivaiset kuusi kirjaa ml. Yanagiharan 939-sivua PIENTÄ elämää. Jos ei kelit näin viimaisen vilpoisina lukuystävälliset, hullustihan tässä ahnehtimisessa taitaisi käydä...
   Ei muuta kuin kani korvista ylos hatusta ja sen myötä sitten jännää loppuviikkoa:)

   Poista
  4. Kyllä se kaninkolo tuli tutkittua yhdellä lukukerralla. Ja loppu oli mitä hyytävin koukutus seuraavaan kirjaan. Huippua. En olisi yksin kotona uskaltanut lukea, mutta onneksi oli seuraa.

   Poista
  5. Kyllä oli tosiaan hintsusti kananlihalla koloa kolutessa ja pakko oli yön yli nukkua ennen toista lukurupeamaa, mutta Sinäpä hienosti laakista päräytit:) Tulenpas oitis vierailulle.

   Poista
 2. Kävipä hauskasti. Luin eilen tämän sinun arviosi ja iltapäivällä tulikin kirjastosta tieto, että varaus on saapunut. Heti tänään haen sen. Olen minäkin jo tätä odottanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä lienee yksi kevään odotelluimpia dekkareita ja jos liki 600-sivua sujahtaa huomaamati muutamalla lukukerralla, on pakko todeta, että Kepler on taitava, - ja Joona Linna ihan oma lukunsa... Ei muuta kuin kanin perässä viikkoa etiäpäin:)

   Poista