tiistai 18. lokakuuta 2016

John Grisham: "Laiton lakimies / Rogue Lawyer" - ex Libris...

"Laiton lakimies", John Grisham, WSOY, 2016, 291 s.,
suomentanut Jorma-Veikko Sappinen.

John Grisham (s.1955) on yksi maailman menestyneimmistä jännityskirjailijoista. Hän on julkaissut 26 romaania, tietokirjan, tarinakokoelman ja nuortenromaaneja. Teoksia on käännetty yli 40 kielelle ja myyty maailmanlaajuisesti lähes 300 miljoonaa kappaletta, Julkaistessaan esikoisteoksensa A Time to Kill, 1988 (On aika tappaa, 1994) hän toimi vielä asianajajana Mississippissä, mutta siirtyi myöhemmin kokopäivätoimiseksi kirjailijaksi. Grisham asuu perheineen vuoroin maatilalla Mississippissä, vuoroin Virginian Charlottesvillessä. (Lievelehti)


Sebastian Rudd taiteilee jatkuvasti laillisuuden ja laittomuuden rajamailla eikä hätkähdä enää mistään. Kunnes hänen asiakkaakseen tuppautuu Arch Swanger, jota epäillään poliisijohtajan tyttären sieppauksesta ja todennäköisestä murhasta. Kun Swanger paljastaa taustalla piilevän karmean salaisuutensa lakimiehelleen, Rudd tajuaa koko arvomaailmansa olevan uhattuna. Hengestä nyt puhumattakaan." (Lievelehti)

Grisham lähtee teoksessaan uusille poluille, sillä kyse ei suinkaan ole puuduttavasta ja istumalihaksia koettelevasta,  vaikkakin mielenkiintoisesta oikeussalidraamasta vaan rempseästä stroorista Ruddin ja hänen sekalaisen asiakaskuntansa jalanjäljillä. Tallataan lavean ja kaidan tien molempia laitoja ihmetellen, kuinka paljon sattumanvaraisuutta elämässä on.  Teos on jaettu kuuteen osaan lyhyine yksittäisine lukuineen lähtien Oikeuden halventamisesta ja päätyen Tuomion lieventämiseen.

-   Sebastian Rudd: kerron etten ole tyypillinen asianajaja. Minulla ei ole hienoa toimistoa täynnä mahonkia ja nahkaa. En kuulu suureen toimistoon, en arvostettuun enkä mihinkään. En tee hyviä töitä asianajajayhdistyksen kautta. Olen yksinäinen revolverisankari, laiton lakimies, joka taistelee järjestelmää vastaan ja vihaa epäoikeudenmukaisuutta. ... 

-  Link,  se tavallinen tarina rikollisesta: Link ei koskaan halunnut olla muuta kuin gangsteri, vanhanaikainen caponemainen hahmo, joka himoitsee verta ja väkivaltaa ja jolla on rajattomasti rahaa. Hänen isänsä oli viinatrokari, joka kuoli maksakirroosiin. Äiti oli mennyt monta kertaa uusiin naimisiin ja päätynyt huonoihin avioliittoihin. Ilman normaalin perhe-elämän rajoitteita Link heittäytyi katujen elämään 12-vuotiaana ja oppi pian hallitsemaan pikkuvarkaudet. Viisitoistavuotiaana hänellä oli oma jengi, ja hän myi huumeita ja pornoa lukiossamme. Kuusitoistavuotiaana hänet pidätettiin, jolloin hän sai nuhteet ja aloitti sitten pitkän ja värikkään suhteen rikosoikeusjärjestelmän kanssa...

Grishamin luoma rontti-Rudd on  kaikessa röyhkeydessään mies lihaa ja verta,  yksi kirjailijan hulvattomimmista ja inhimillisemmistä hahmoista. Rudd, tuo kaiken nähnyt ja kokenut asianajajakonkari, joka ei pieniin töyssyihin kompastele, turhia häpeile, vaan hallitsee itsemyötätunnon ja huumorin jalon taidon sekä porskuttaa puskutraktorin lailla menestyksestä ja tilanteesta toiseen apunaan jäyheänjyhkeä Parteneri, joka ei turhia höpäjä.  Tämän Ruddimme, parempien piirien kauhukakaran ja tankkerinomainen lainkyntäjän  seurassa eivät korvat kuumene sädehtivän sankarihaarniskan kolinassa, vaan tässä mennään eikä meinata.

Grisham hallitsee suvereenisti genrensä ja tekstinsä, jota suoltaessaan hänellä epäilemättä on ollut ilkikurinen viikarinpilke silmänurkissaan; eikä  veijari-koijari -Ruddista voi olle pitämättä.  Kirjailija  on jo  tätä edeltävissä teoksissaan  tehnyt kokeiluluontoisia retkiä puhtaan juridiikan ulkopuolelle: Puhallus, Calicon Joe ja Vuori. Jos tämäkin on Grishamilta jonkinlainen rempseämpi irtiotto, se on  onnistunut sivuhyppy värikkääseen  eri perspektiiveistä lähtöisin olevaan saumattomaan kerrontaan. Tempaisevaa ja ilakoivaa dekkarijuhlaa, josta ryppyotsaisuus ja marmatus ovat kaukana ynnä jossa paidankalus  saa olla kippuraisilla koirankorvilla ja skragakin vinossa...

Menossa mukana:

8 kommenttia:

 1. Olen lukenut Grishamilta joitain kirjoja, ja hänen antmansa kuva on varsin kyyninen, bloggauksestasi päätellen tässä on minusta uutta näkökulmaa ...

  VastaaPoista
 2. Jokke, miksei alkupään tuotanto kyynistäkin? Sitten etäältä kirjoittamiseen ja fakkiutumiseen urvahdin ja tein pesäeron Grishamiin. Näiden uudempien rennompiotteisten pariin on ollut mukava palata:)

  VastaaPoista
 3. Luin joskus nuorempana Grishamia, mutta sitten hänen kirjansa jäivät... tämä vaikuttaa kiinnostavalta, vähän erilaiselta kuin muistikuvieni Grishamit. :)

  VastaaPoista
 4. MarikaOksa, näinhän tässä tuntuu käyneen itse kullekin a syystä b toisesta. Tämän teoksen myötä oli rennonhauskaa solmia uusi yhteys Grishamiin:)

  VastaaPoista
 5. Voi himputti miten herkullisesti kertoilet tuosta kaikesta.
  Sinulla on totisesti sana hallussa ! Varmaan yllät GrisKinkun tasolle kirjoittamisessa :D

  VastaaPoista
 6. RitaA: kiitos! Sinulla on repussasi kauniit ja mieltä lämmittävät sanat, joita poimit ja ojennat pihtailematta meille kanssakulkijoille. Minä tyttöpä käyn vuorostani en vieraissa, mutta Sinun blogissasi lukusilla, sillä se hyrisee hyvää mieltä:)

  VastaaPoista
 7. Kiva oli löytää tämä arvostelu. Sulla on kiva tapa kirjoittaa. Olen seurannut mielenkiinnolla Grishamin irtiottoa. Mietinkin millainen tämä on...Lukulistalle :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos Kati 100%outdoor positiivisesta kommentistasi, joka isosti ilahdutti mieltä! Jep: jo muutama edellinen teos antoi odottaa uusia tuulia ja mielestäni Grisham hyvänä ja tasavahvana kirjoittajana onnistuu iloisesti yllättämään ja hauskuuttamaan Ruddillaan:)

  VastaaPoista