maanantai 30. joulukuuta 2013

"Nousuvesi" - ex Libris...


"Nousuvesi", "Springfloden" (2012), Cilla ja Rolf Börjlind, Schildts & Söderströms, 2013,
 445 s., suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.

NousuvesiDekkarin päähenkilöt ovat: poliisikorkeakoululainen Olivia Rönning ja ent. murhatutkija, nyk. koditon Tom Stilton, joiden ympärille on kiedottu varsin lavea ja  laaja henkilögalleria, jonka persoonista osa kuitenkin puolustaa tässä 1987 alkaneiden tapahtumien monisäikeisessä polveilussa hyvinkin paikkaansa. Tuolloin nuori, raskaana oleva, ulkomaalainen  nainen haudataan hiekkaan vain pään jäädessä näkyviin ja annetaan tulvavuoksen suorittaa viimeistely.


Kannet pitävät sisällään upporikkaita teollisuusmagnaatteja Afrikan Kongossa toimivine riistävine, lapsityövoimaa käyttävine, luontoatuhoavine ja korruptoituneine kaivostoimintoineen ja tehtaineen. Tapaamme myös prostituoituja, sittemmin fiinimmin seuralaispalvelua, kodittomien kaartia ja -taas kerran-  lapsosia ja nuoria, joiden elämälaatu jättää kaiken mahdollisen toivomisen varaa: metallihäkeissä verissäpäin, vanhempiensa ja vedonlyöjien kannustamina tappelevia, puolialastomia lapsia: KF eli Kid Fighterseja  lajissa Gagfighting sekä nuoria, jotka joutessaan mukiloivat kodittomia, kuvaavat kännyillänsä tapahtuman ja pukkaavat sen nettiin sarjasta Trashkicking.

Vaikka sillisalaatin ainekset eittämättä ovatkin koossa, kaikesta tarinan  häröilystä huolimatta stoori pysyy hämmästyttävää kyllä niukin-naukin kasassa ja kiinnostavana. Jos tämä ensiteos oli menestyksellisesti käsikirjoittajina (Varustamo ja Beck- tv-sarjat sekä filmiversio Arne Dahlin A-ryhmästa) toimineelta parilta eräänlainen testijännäri, niin kyllä vaan, jään mielenkiinnolla odottamaan kompaktimpaa jatkoa, jota avainhenkilöille Rönning & Stilton kuulemma on luvassa!

NO & NO   for gagfighting & trashkicking:2 kommenttia:

  1. Tykkäsin tästä dekkarista ja pariskunta piti lankoja käsissä aika uskottavasti :)
    Suosittelen :)

    VastaaPoista
  2. Jo vainen tässä teoksessa oli jotain vinkeää, jolle jatkoa toivottavasti seuraa. Sitä vartoillessa: aurinkoista & mainiota keväänodottelua!

    VastaaPoista