tiistai 19. marraskuuta 2013

Luomulihasta & "Metsästys Suomessa" - ex Libris...


Vaarin ja Kuopuksen parhaillaan käyttäessään ja teroitellessaan lihaveitsiään jahtimailla palatakseen siistein, tarralaputetuin ja  pakastusvalmiiden nyssäköidensä kanssa kotilieden lämpimään illansuussa  muistuu mieleeni tapaus 1970-1980-lukujen taitteesta: astuessani  töistä palatessa  vaalean-viileän virkanaisen tavoin liituraidoissani   korkkareilla kopsutellen hissistä  ulos, törmäsin hälisevänpulisevaan lapsilaumaan avoinaisen asunnonovemme edessä. ???  Innokkaat sisällejonottajat olivat kuulemma pitkänä  letkana seuranneet "yhtä setää", joka puku päällä skraga kaulassa  lakana olan yli heitettynä oli pihan poikki kantanua raijannut  puolikasta sianruhoa selässään. "Uskot sä, tahdot' säkin nähdä??" uteli kapsikatras. Ja arvata voitte, että todella tahdoin!! Juu; ja siinähän tuo karvainen karjunpuolikas maata  rötkötti keskellä keittiönlattiaa hampaine päivineen Vaarin ja Sedän seisoskellessä naureskellen ja hieman hämillään suosionsa suuruudesta ihmettä ihastelemassa.  Muutama tilkan napakampi kommentti taisi tulla täräytettyä, mutta perille meni, kuten tuosta alusta selviää....

"Metsästys Suomessa", Aarteita keräilijöiden kokoelmista, toimittaneet Kari Hintsala ja  Iiro Kuuranne, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2013, 143 s.

"Metsästys Suomessa esittelee suomalaisen metsästyksen historiaa ja esineistöä ansaraudoista ampuma-aseisiin ja keihäistä kaatoryyppypikareihin. Pääpaino on 1800- ja 1900-luvuissa, mutta kirjassa luodaan katsaus myös metsästykseen ennen ampuma-aseiden aikakautta. Upeasti kuvitetun teoksen esineistö on peräisin yksityiskokoelmista". (Kirjan takakansi)

Tämä on mielenkiintoinen, tyylikäs ja kauniisti kuvitettu, suurella ammattitaidolla toimitettu teos, jonka soisi päätyvän jokaisen asianharrastajan lisäksi myös muiden historiasta ja taidokkaista tietokirjoista innostuneiden käsiin. Oiva joululahja pukinkonttiin!!

Aarteiden äärellä:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti