sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Historian siipien havinaa...

 Klo 14.11 / 19,2 / 82%  aurinkoinen päätöspäivä.

Carnavals: Santa Cruzin karnevaaleja on juhlittu Euroopan aikaisesta asuttamisesta lähtien ja vuodelta 1605 on Gaspar Luis Hidalgon viittaus sukupuolen vaihtamisesta pukeutumalla, mikä hauskuuttaa yhä tänä päivänäkin.

1778 syntyivät Comprasas tanssiryhmät, Antonio Lopez.

1783 pormestari kielsi naamiot, tämä kielto tietty ingorerattiin ja aristokraatit ja rahvas jatkoivat sekoittumista toisiinsa juhlan aikana.Sekä Miguel Primo de Rivero (1923 - 1935) että kenraali Francesco Franco (1940 - 1976) julistivat karnevaalit kerrassaan  pannaan, mutta näppärästi jälleen kerran chicharerosit/santacruzilaiset kiersivät tämän eston yksinkertaisesti muuttamalla nimen Talvijuhliksi/Fiestas de Invierno. Näinä tuimina kieltovuosina Santa Cruz oli ainoa paikka Espanjassa Cadizin ja La Isletan, Las Palmas lisäksi, jossa perinne vahvasti eli.

Suosittu Murgas-ryhmäperinne; 1954 lähtien  "Afilarmonica NiFu-NiFa" ja tämä ryhmä  on edelleen vähintäinkin täysissä voimissaan. Pukeudutaan kirkuvanvärisiin klovniasuihin, soitetaan trumpetinomaisia puhaltimia, torvia, saksofoneja ja lauletaan kovaa & korkealta poliitikoista ja julkkiksista  tiukkaa satiirista lyriikkaa tasolla, joka ei välttämättä läpäise kynnystä  valtamedioissa.

Karnevaalijuliste on otettu käyttöön 1962 mm. kuuluisat Cesar Manrique, Paco Martinez ja Javier Mariscal ovat olleet asialla. Nykyisin asiasta järjestetään julkinen kilpailu. Vuodesta 1987 on käytössä ollut eri aiheinen teema: tänä vuonna "Bolywood" Santa Cruzissa ja täällä meillä "Comic Book Characters". Vuodesta 2000 lähtien Santa Cruz on ollut kunnianarvoisa Karnevaalipääkaupunki.

Vaikka karnevaaleja pidetään kristillisenä juhlana, juurien katsotaan ulottuvan Bacchusin pakanallisiin juhliin. Jotkut  sinnikkäät historioitsijat väittävät taustan juontavan Samariaan ja Egyptiin, niinkin kauas kuin aikaan 3000 eKr. Carnaval-sana juontuu latinasta: carnevarium = poistaa liha elikkä 40-päiväisen paaston aikaan.(Tenerife News, Edition 469, 15. - 28.2.2013).
Vihaat tai rakastat, juuri nyt ne ovat kohta ohi, -

Ensi vuoteen:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti