torstai 23. toukokuuta 2024

Paul Auster: "Baumgartner - " ex Libris...

 Baumgartner, Paul Auster, Tammi 2024, 204 s., suomentanut Arto Schroderus.

"Paul Auster  (s. 1947) opiskeli Columbian yliopistossa ja asui sen jälkeen neljä vuotta Ranskassa. Hänen tuotantonsa käsittää romaaneja, muistelmia, esseitä, runoja ja elokuvakäsikirjoituksia.
Austerin kirjallinen kuuluisuus alkoi 1980- luvun puolivälissä julkaistusta 
New York-trilogiasta, joka on kolmen omintakeisen salapoliisiromaanin sarja. 
Hän on nykyisin yksi Yhdysvaltain arvostetuimmista nykykirjailijoista." (Takakansi)

 

                                                            ©Lotte Hansen
 

"Koko aamu on yhtä sekoilua. Ajatukset karkailevat, puhelin soi jatkuvasti
- ja mikä kumma on tuo haju? 71-vuotias filosofian professori Sy Baumgartner haluaisi jatka uutta kirjahankettaan, mutta tänä aamuna, kun kattilat palavat karrelle ja pää vuotaa kuin seula, siitä ei tule yhtään mitään.
Myönnetään: Anna-vaimon äkillinen kuolema kymmenen vuotta sitten on saanut hänet pahaan epätasapainoon, mutta jotenkin hän on vain pärjännyt. Tähän asti. Poloinen Baumgartner ei mitenkään voi tietää, että seuraavaksi vuorossa on kuolemanspiraali, josta selviytymiseen on yksi ainoa keino." (Lievelehti)
 

 

Austerin seurassa on tullut vietettyä tovi jos toinenkin; viimeksi teoksen "4321 (2017) parissa seuraavin miettein:  Kirjailija kuvaa herkästi ja koskettavasti pojan kehityskulkua ja kasvua nuoreksi mieheksi; hapuilevaa ja kipuilevaa seksuaalisuuden heräämistä ja yleistä maailmantuskaa elämän  lukemattomina avautuvien vaihtoehtojen edessä. 
Tässä uutuudessa,  joka on viisilukuinen, on päästy vanhuuteen, eräänlaiseen tilinteon aikaan, muistojen maailmaan ja tulevassa hapuiluun ja tien etsimiseen...
 
Teoksen alussa kuvattu Baumgartnerin haahuilu katastrofista toiseen herättää eittämättä sääliä, mutta myös hilpeyttä ja saa huokaisemaan: niinpä: on aamuja ja aamuja...
 
Baumgartner:  - Hänellä on kynä kädessä, ja hän on keskellä virkettä Kierkegaardin pseudonyymejä käsittelevän monografiansa kolmannessa luvussa, kun hän tajuaa, että virkkeen loppuun saattaminen edellyttää lainausta kirjasta, 
jonka hän on jättänyt alas olohuoneeseen ennen kuin tuli illalla ylös nukkumaan. Matkalla alas hakemaan kirjaa hän tajuaa myös luvanneensa soittaa siskolleen aamukymmeneltä, ja koska kello on nyt melkein kymmenen, hän päättää mennä keittiöön soittamaan ennen kuin hakee kirjan olohuoneesta. Kun hän kävelee keittiöön, voimakas käry kuitenkin pysäyttää hänet niille sijoilleen. Jokin palaa, hän tajuaa, ja lähestyessään kaasuhellaa hän huomaa, että toinen etupoltin on jäänyt päälle ja että matala, tasaisesti palava liekki kärventää pientä alumiinikattilaa, jolla hän kolme tuntia aikaisemmin keitti aamiaiseksi kaksi pehmeää kananmunaa. Hän sammuttaa polttimen ja sitten sen kummemmin ajattelematta, toisin sanoen vaivautumatta hakemaan patalappua tai käsipyyhettä, nostaa hehkuvan munankeitinkattilan liedeltä ja polttaa kätensä,    jne. jne...
 
Mukaansatempaavaa, rikaskielistä ja joustavarytmistä kerrontaa,
joka soljuu eteenpäin kuin iloisesti pulppuileva kevätpuro.  Auster kirjoittaa tässä teoksessaan elävästi vanhenemisesta, rakkaudesta ja rakkaan menettämisestä sekä uuden etsimisestä. Teoksessa oli syvällisistä pohdinnoista huolimatta jotain hyvin herttaista ja koskettavaa. Baumgartner herätti suurta sympatiaa ja teki sen ilman säälin hiventäkään.
 
Ja totuus lienee, että  Vanheneminen on ainoa tapa elää pitkään kuten on osuvasti todennut aikanaan Francois Auber.
 
Omaleimainen luottokirjailija jättää - tästäkin - jälkeensä paitsi ihailua ja kiitollisuutta lämpimän tunnetilan leijumaan...  
Paul Auster kuoli 30.4.2024 77-vuotiaana annettuaan sitä ennen meille kirjallisuuden ystäville sekä onnistuneita ja tyytyväisyyden täyttämiä lukutuokioita että myös runsaasti pohdittavaa elämän laajoilta osa-alueilta,
 
Lämmin kiitos kaikesta!

8 kommenttia:

 1. Hyvä esittely, lämmintunnelmainen ☘️
  Keittiössä häärätessä voi sattua vaikka mitä ja usein sattuukin. 🙂
  Mutta on se kodin ihanin paikka aina aamulla. 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A, tässä oli todella jotain sydämeenkäypää taiturillisen sanansäilän heilutuksen lisäksi!

   Kyllä siinä vinha perä on, että keittiö on kodin sydän ja siellä tulee aamu useimmiten aloitettua pöydän ääressä ulos katsellen presson valmistumista kaikessa rauhassa vartoillen.

   Poista
 2. Kevyet mullat Austerille. Blogistani löytyy Mr Vertigo ja Talvipäiväkirja. Mr Vertigo oli todella mieluista luettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainio kirjailija, jonka teoksia lukiessa en ole koskaan pettynyt ja jonka tuotanto kestää useammankin lukukerran. Joten kiitollisin ajatuksin: R.I.P.

   Kiitos kommentistasi ja kaunista viikonloppua Sinulle!

   Poista
 3. Minulla on Auster-neitsyys tallessa, koska jostain syystä kirjansa eivät ole herättäneet kiinnostusta. Myönnän kyllä, että en preferoi jenkkiläistä kirjallisuutta ja tiheän seulan läpäisee ani harva. :D Mutta ehkä tätä voisi kokeilla ihan yleissivistävistä syistä: ei ole kovin pitkäkään, joten olisi kai hyvä kirja aloittaa Austerin tuotantoon tutustuminen ja kenties jatkaa sitä, jos kolahtaa. Kirjoituksesi nimittäin on siinä määrin kiinnostava, että uteliaisuus Austerin teoksia kohtaan heräsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elegia mukavasta kommentistasi ja hauska kuulla, että herätti kokeilunhalua, sillä kirjanhan saa aina kiinni niin vaikeaa kuin sen kesken jättämisen opiskelu ainakin minulle oli!
   Mielenkiintoista aikanaan kuulla, kuinka Sinulta tuo neitsyyden murtaminen Austerin suhteen sujui:)

   Poista
 4. Olen lukenut Austerilta vain New York -trilogian, pidin siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Austerista on vaikea olla pitämättä, vaikka hän välillä koetteleekin lukijaansa niin kerronta on persoonallista ja omaa luokkaansa.

   Poista