sunnuntai 5. toukokuuta 2024

Jørn Lier Horst: " Yömies / Nattmannen" - ex Libris...

"Yömies", Jørn Lier Horst, Otava, 2024, pehmeäkantinen,  316 s., suomentanut Päivi Kivelä.

"Jørn Lier Horst (s. 1970) on norjalainen bestsellerkirjailija ja entinen rikostutkija. Hän on voittanut dekkareillaan useita palkintoja. Wisting-sarjan oikeudet on myyty yli 20 maahan, kirjoja on myyty huikeat kymmenen miljoonaa kappaletta ja niistä on tehty myös suosittu tv-sarja."(Kustantaja)

 

                                 ©Anton Saggiu, saatu Salomonsson 2021, Otava

 

"Narvik. Norja. Kylmänä ja sumuisena päivänä kaupungin keskusaukiolla kohoaa hirveä näky: naisen pää seipään nokassa. Kukaan ei tunnista nuorta uhria, ja kaupunki on järkytyksen vallassa.
Rikospoliisi William Wisting joutuu kohtaamaan uransa kammottavimman murhan. Sitten joesta löytyy uusi ruumis.
Tutkimus vie Wistingin raakaan alamaailmaan. Tapaus vaikuttaa mahdottomalta, mutta kauheudet alkavat pian kiertyä mystisen Yömiehen ympärille." (Takakansi)



"Naisen pää seipäännokassa sai äkkiseltään miettimään josko vastassa olisi jonkinlainen syksyistä heinäpeltoa seipäineen muistuttava tarjoilu, mutta päätin kuitenkin luottaa Horstin ja Wistingin kaksikkoon monien aikaisempien mukavien lukukokemusten perusteella, joista viimeksi luin teoksen "Hiljainen meri", 2023 lopputulemin: Horst ja Wisting on lyömätön yhdistelmä mitä tulee tutkinnan kulun kuvaamiseen ja  persoonain piirtoon. Uteliaana siis ottamaan selvää mitäpä nyt päähenkilöidemme elämään  kuuluu:

Line:  - Wisting ilahtui. Puoli vuotta sitten Line oli jättänyt rakoilevan avioliiton taakseen ja muuttanut Osloon saatuaan sijaisuuden VG:stä. Wisting oli ollut ylpeä kun tytär palkattiin maan suurimpaan sanomalehteen. Se oli hänestä melkoinen saavutus. Mutta Linekin oli saanut parissa vuodessa pienessä paikallislehdessä enemmän aikaan kuin moni toimittaja koko työuransa aikana.
Tytössä oli samaa intoa, joka oli ajanut Wistingiä eteenpäin, ja lisäksi hänellä oli lähes yliluonnollinen kyky osua oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. 
Se oli huomattu.

Wisting:  - nielaisi. Hän oli ehtinyt nähdä pitkän uransa aikana lähes kaikki raakuuden ja julmuuden muodot, mutta ei ollut koskaan uskonut pelkkään pahuuteen. Siihen että jotkut ihmiset olivat läpikotaisin pahoja. Ei ennen kuin nyt. Tämä rikos oli peräisin mustaakin mustemmista aivoista.

Henkilökuvaus onnistuu ilman turhia kommervenkkejä ja juonen kuljetus etenee sutjakasti.  Horst taitaa myös eloisan ja hauskan sanankäytön kuten: Märät kadut kiilsivät mustina kuin kovakuoriaisen selkä...

Kirjailija pureutuu myös ajankohtaiseen aiheeseen, ihmiskauppaan ja sen kiemuroihin:

- Tapausta tutkiessaan Wisting oli käsittänyt, että tällainen rikollisuus oli paljon yleisempää kuin hän oli luullut. Ihmiskauppa oli maailmanlaajuinen, valtioiden rajat ylittävä ongelma, se oli järjestäytynyttä rikollisuutta johon liittyi yleensä myös huumekauppaa. Toiminta oli tuottoisaa ja suurin osa uhreista valmiiksi heikossa asemassa, köyhiä ja alistettuja. Verkostot ulottuivat moniin maihin ja niihin oli vaikea päästä käsiksi.

Siinäpä on yhä laajeneva sarka ja haastetta ammattikunnalle kynnettäväksi ja pois kitkettäväksi eikä nykyinen maailmantilanne varmaankaan tee sitä yhtään helpommaksi vaan päinvastoin...

Horst ja Wisting parivaljakko on takuuvarmaa luettavaa ja kantaa teoksesta toiseen sekä pitää lukijan mielenkiinnon vaivatta vireillä.

Kaksikon seurassa jälleen kerran viihtyi:

10 kommenttia:

  1. Sarja jatkuu ja ilmeisesti kiinnostaa ...

    VastaaPoista
  2. Norjalaisia dekkareita ei ole tullut varmaan hirveästi luettua. Pitäisi ehkä tutustua tähän Wistingiin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anki! kaikkea ei todellakaan ehdi eikä jaksa, mutta tämä tasapainoinen, hyvin kirjoitettu ja juonen kulultaan laadukas sarja on jaksanut kiinnostaa, joten...

      Poista
  3. Hyi hemmetti mikä aamujärkytys heti kärkeen !
    Parkkiintuneimmat rikoskirjojen lukijat eivät ehkä hätkähdä...
    Minua kyllä kauhisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomenta Rita A ja toivottavasti eivät kahvit läikkyneet yli äyräittensä!

      Kieltämättä räväkkä ja Horstille epätyypillinen startti, joka sai sekä nikottelemaan että ihmettelemään, mutta hänen kertojantaitonsa perivät selkeän voiton tämänkin teoksen mielenkiintoisuudesta ja kerronnan taidoista.
      Kiitos kommentistasi & mukavaa sekä sujuvaista viikon alkua:)

      Poista
  4. Horstilla oli jälleen tarina hallussa. Räväkkä alku. Onhan tämä heittämällä paras dekkarisarja mitä olen lukenut. Ja Wisting on paras päähenkilö. Tykkään myös Linestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mai! Olen tismalleen samaa mieltä Horstin vahvuuksista dekkaristina ja hänen taidostaan luoda mielenkiintoiset päähenkilöt. Eipä ole tullut vastaan yhtään floppia, joten toivottavasti yhteinen taival jatkuu samoissa hyvissä ja myönteisissä merkeissä edelleenkin:)

      Poista
  5. Horstin kirjat on tuttuja ja pidän niistä. Tämä on jo e-kirjojen hyllyssä. Himskatin lukujumi vain hidastaa hyllyn lukukokemuksia. Vähitellen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässäpä meitä sitten kaksi "horstilaista.".
      Taitaa olla jotain viruksen- tai epidemianluonteista pöpöä kevätilmassa, sillä tuo lukujumi on tuttu vieras täälläkin ja siitä on lukenut viime aikoina runsaasti vai liekö kyse kevätväsähdyksestä, kun tuo talvi haluaa vähän väliä tunkea esille...

      Kiitos kommentistasi, kyllä me tytöt tämänkin kiusan selvitämme ja alamme taas nauttia lukemisesta ja kuuntelemisesta; sovitu?!

      Poista