maanantai 8. toukokuuta 2023

Jørn Lier Horst: "Hiljainen meri / När havet stilner" - ex Libris...

"Hiljainen meri",Jørn Lier Horst:. Otava, 2023,303 s.,  Pehmeäkantinen, suomentanut Päivi Kivelä.

"Jørn Lier Horst (s.1970)  on norjalainen bestsellerkirjailija ja entinen rikostutkija. Hän on voittanut koukuttavilla ja kantaaottavilla dekkareillaan useita palkintoja, muun muassa Pohjoismaiden parhaalle dekkarille myönnettävän Lasiavaimen. Wisting-sarjan oikeudet on myyty yli 20 maahan." (Kustantaja)

                               ©Anton Saggiu, saatu Salomonsson 2021, Otava

 
"Lomasesongin jälkeen Norjan Stavern on autio ja sumun peitossa. 
Eräänä päivänä pikkukaupungin apteekin portailla viruu tajuton mies, 
jota on ammuttu vatsaan. Joku on jättänyt miehen näkyvästi esille.
Poliisi löytää hiiltyneen ruumiin lähistöllä palaneesta mökistä, ja merellä keinuu hylätty purjevene täynnä ilmiselviä verijälkiä." (Takakansi)
 
 

 
Horstin ja Wistingin  seurassa olen viettänyt monia miellyttäviä lukutuokioita, viimeksi teoksen Pimeä laskeutuu (2022) tiimoilta: Tasapainoinen ja kauniisti kirjoitettu dekkari, jossa palataan lukijan näkökulmasta  takaperoisesti Wistingin uran alkuaikoihin, lapsiperheen arkeen ja uralla etenemiseen rikostutkijan viran hakemisineen, joten uteliaana lähdin matkaan hiljaiselle meren suolantuoksuista nauttimaan ja  kaksikon kera seikkailemaan:
 
Bergenin:  - länsilaidalla sijaitsevassa kaupunginosassa näkyi vieläkin 70-luvun epäonnistunut toiminta. Silloin rakennettiin suuria kerrostaloja, joiden oli tarkoitus edistää sosiaalista sopeutumista. Päihteiden käyttäjät, mielenterveysongelmaiset, maahanmuuttajat ja rikolliset asutettiin samoihin taloihin kuin eläkeläiset, vammaiset ja lapsiperheet, jotta kaupunginosasta tulisi elävämpi ja sosiaalinen sietokyky paranisi. Tuloksena oli slummi, jossa oli korkea työttömyys ja rikollisluvut...
 
Wistingin vaimo Ingrid on Afrikassa työmatkalla ja Wisting tuntee itsensä levottomaksi ja yksinäiseksi kotonaan. Onpa hän välillä tutkinnan tiimellyksessä eksyä syrjähypynkin houkutuksiin entisen  työtoverinsa, eronneen Torunn Borgin  osoittaessa kiinnostuksen merkkejä:)

Herkullisesti on kuvattu myös Linen tervetullut puhelinsoitto, jossa hän kutsuu Jacobin kanssa isänsä päivälliselle. Tämä tuntuu Wistingistä varsin muodolliselta ja mielessä häivähtää, josko tämä tähän asti aina autossa odottanut poika nyt olisi tulossa jäädäkseen peräti  vävyksi perhekuntaan...
 
Wisting  - ei päässyt eroon tunteesta, että nämä sattumalta saadut tiedot liittyisivät hänen tutkimiinsa tapauksiin. Wisting päätti olettaa niin, mutta muistutti itseään että jos jokin oli elämässä varmaa niin se, että hän tasaisin väliajoin tekikin virheitä. Melko usein hän teki hätäisiä johtopäätöksiä ja sen vuoksi erehtyi. Kyky myöntää tämä oli hänen vahvimpia puoliaan rikostutkijana.

Erinomainen piirre ja kyky ihmisessä! Sujuvaa ja luontevasti etenevää kerrontaa tutkinnan kiemuroista ja etenemisestä kiitos sinnikkäiden ammattilaisen ja Wistingin, joka etsii peräänantamattomasti tapauksille yhteistä nimittäjää. 
 
-   Ikävä kyllä kirjan juoni ei ole peräisin kuvitellusta maailmasta vaan todellisuudesta, joka tulee yhä lähemmäksi meitä kaikkia. (Jälkisanat) 

Horst ja Wisting on lyömätön yhdistelmä mitä tulee tutkinnan kulun kuvaamiseen ja  persoonain piirtoon, joten näiden kahden vekkulien velikultien & kumpp.  luonteikkaassa ja ratevassa  seurassa jälleen kerran vilpittömästi viihtyi:

10 kommenttia:

 1. Tämä sarja vain paranee kirja kirjalta. Wisting on mainio päähenkilöhahmo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää paikkansa ja Wistingistä Horst on onnistunut luomaan todella sympaattisen ja uskottavan persoonan.
   Kiitos kommentistasi ja aurinkoista kevätviikkoa Sinulle!

   Poista
 2. Horstin tuotanto on jäänyt kokematta. Oliko niin, että tätäkin dekkarisarjaa alettiin kääntää varsin mielivaltaisessa järjestyksessä keskeltä? Vai sekoitanko vielä johonkin muuhun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki! Tämä sarja on putkahdellut markkinoille epämääräisessä järjestyksessä, muttei sillä ole ollut negatiivista vaikutusta ainakaan omaan lukukokemukseeni, sillä jokainen teos kantaa riittävästi myös omana itsenään:)

   Poista
 3. Pistetään muistiin, Pohjoismaissa on hyviä dekkarien kirjoittajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke ja pitää paikkansa! Tässä yksi tutustumisen ja lukemisen väärtti sellainen:)

   Poista
 4. Moikka! Muistuttelen, että kannattaisi tutustua tähänkin. Ensimmäinen laatuaan Suomessa, todella kiinnostavia, omaäänisiä runoilijoita:

  https://www.parkkokustannus.fi/kirja/rita-dahl-toim-villielamaa-nuoren-galicialaisen-runouden-antologia/

  VastaaPoista
 5. Hyvät jälkisanat. Harmillisesti ei enää pysty täysillä nauttimaan murhajutuista sun muusta kauhusta kun aina takaraivossa ajatus että ei ole pelkkää mielikuvitusta.

  Pidän siitä kun hyvät kirjoittajat tarjoavat viisautta rivien välissä, tai riveillä, esimerkiksi tuon että pitää ottaa huomioon erehtymisen mahdollisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielikuvitus on vekkuli ja tuttu kaveri, vilkkaasta sellaisesta on runsaasti hyötyä, mutta se pitää sisällään -kuten toteat - myös tuon epäilevän ajatuksen siemenen...
   Hieronymuksen sanoin: Errare humanum est"; jotakin ikiaikaistako meille opittavaksi?

   Kommentistasi kiitos ja leppeitä tuulia loppuviikkoosi:)

   Poista