torstai 4. toukokuuta 2023

Arttu Tuominen: "Häväistyt" - ex Libris...

"Häväistyt", Arttu Tuominen, WSOY, 2022, 396 s.

"Porissa asuva Arttu Tuominen (s. 1981) työskentelee ympäristötarkastajana ja kirjoittaa iltaisin tummia, kovaotteisia rikosromaaneja. Tuominen luo lain molemmille puolille vahvan äänen, inhimillisen ja tunnistettavan." (Kustantaja)


                                                              ©Mikko Rasila

 

"Netissä jokainen voi olla kuka haluaa, miten siellä voi tunnistaa pahuuden?
13 -vuotias Laura katoaa koulumatkalla. Poliisi epäilee tytön karanneen kotoa, kunnes tämän tietokoneelta paljastuu huolestuttavia asioita. Vaikuttaa siltä, että Laura on viettänyt kaksoiselämää netissä. Kun tytön ruumis nostetaan jokisuistosta, katoamistapaus muuttuu murhatutkinnaksi.
Vanhempi konstaapeli Linda Toivonen saa jutun tutkittavakseen. Lindalla on hyytävä tunne, että tapaus ei ole ainoa laatuaan. Kuka on salaperäinen Peter Pan, jonka kuvia löytyy kadonneiden tyttöjen huoneista ympäri Suomea.
Tutkinta vie poliisit netissä piileskelevien saalistajien maailmaan. Löytääkseen pahantekijän Linda Toivosen on kohdattava myös omat demoninsa. Häväistyt on Delta-sarjan itsenäinen neljäs osa."
 

 
Arttu Tuomisen Delta-sarjan edellisten kolmen osan parissa on ollut mukavia lukutuokioita, kuten edellisen: Vaiettu (2022) :  Vaiettu ei vaikene  vaan se on tiivis ja täyteläinen, erinomaisesti balanssissa oleva teos, jonka kaikki elementit: kerronta ja verbaliikka, juonenkiehnäys ja henkilökuvaus pintaa syvemmältä ovat ruodussa, joten uteliaana ja odottavaisena avasin tämän uusimman tulokkaan. 
 
-  Hän nosti katseensa näytöltä. Vuorisen ja Törmäsen tapaukset olivat käytännössä identtiset tekotapaa myöten. Se ei voinut olla sattumaa. Vai oliko hän vain päästänyt ajatuksensa laukkaamaan liian kovaa?
Tutkija näkee sen, minkä haluaa nähdä.
Pahinta, mitä rikostutkijalle saattoi tapahtua, oli jumiutua yhteen teoriaan ja sokeutua muilta. Kuitenkin nämä tapaukset, kadonneet tytöt ympäri Suomea... Eikö kukaan ollut tutkinut mahdollisuutta, että... Että mitä?

Netin vaarat ja karikot ovat erittäin tärkeä esille nosto ja teema, vaikeasti poiskitkettävä...
Mitä kaksi aikuista ihmistä keskinäisestä sopimuksesta tekee, on yksi asia, 
mutta lapset, nuoret ja viattomat luontokappaleet tulisi yksiselitteisesti jättää rauhaan. Vastenmielisempää aihetta ei heti juohdu mieleen ja pisteet ropisevatkin Tuomiselle sen revittelemättömästä käsittelystä.
 
Miksi ihminen katoaa? Osa ihmisistä katosi omasta halustaan. Syitä oli monia, onneton elämä yksi yleisimmistä. Ajateltiin, että jättämällä kaiken vanhan taakse pystyi aloittamaan puhtaalta pöydältä. Poliisi tietenkin etsi heitä, ja jos heidät onnistuttiin löytämään, antoi asian olla. Jokainen sai kadota halutessaan. 
Silloin omaisille ilmoitettiin yksinkertaisesti, että ihminen on elossa muttei halua tulla löydetyksi. 

Poliisityöstä: Silti Linda tiesi, että suurimmat läpimurrot tutkinnoissa eivät olleet sattumaa vaan kovan poliisityön tulosta. Mitä kauemmin jaksoi tarkistella faktoja, avata uusia näkökulmia, sulkea pois mahdollisuuksia, sitä lähemmäs ratkaisua päästiin. Linda olikin aina sanonut, ettei poliisi tärkein työkalu ollut suinkaan aviot vaan istumalihakset.

Peter Pan ja Helinä-keiju Kaukamaahan lentoineen,   on ovela nimimerkki nostamiensa positiivisten sadunomaisten mielikuvien vuoksi.

Kirjassa käsitellään myös alkoholismia ja sen synkkiä seuraamuksia AA:n piiriin päätymisineen sekä käydään kertaluontoisella, toiveikkaalla mallikeikalla Milanossa muotimessuilla, joilla kokematon Linda maksaa kalliit oppirahat kurkistuksesta muodin ja suuren maailman koviin käytäntöihin ja menoon.

Tämä neljäs Delta-sarjan osa pitää sen, mitä edelliset antoivat odottaa. Tuomisella on sana hallussaan ja hän pitää kerrontansa juohevaana kautta linjan tuloksena sinänsä erittäin tärkeän aihepiirin etovuudesta huolimatta mielenkiintoinen ja mukaansatempaava dekkaari. Alun että mitä?  saa vastauksensa, joten loppu hyvin kaikki hyvin....

Toteaapi:

12 kommenttia:

 1. Kuulostaa todella mielenkiintoiselta ja monipuoliselta. Kunpa olisi pelkkää fiktiota, mutta vaarat vaanivat oikeastikin sekä netissä että IRL. Hyvä kuulla että kirjoittajalla sana hallussa 📙

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmat adjektiivit pitävät Tuomisen suhteen paikkansa ja on hyvä, että näitäkin asioita nostetaan esille, sillä eivät ne vaikenemalla tokene.
   Kommentistasi kiitos ja mainiota viikonloppua Sinulle!

   Poista
 2. Pidän paljon Tuomisen kirjoitustyylistä. Olin tämän kirjan julkkaritapahtumassa Porissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli A! Samoin ja oli varmaan kiinnostava ja antoisa tapahtuma:)

   Poista
 3. Olen lukenut kaikki Tuomisen kirjat ja tämä Delta-sarja on kyllä mahdottoman hyvä! Jännityksellä jo odottelen seuraava kirjaa, joka siis tänä syksynä julkaistaan. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elegia ja kuin myös! Tuomisella on tunnistettava massasta erottuva tapansa tuottaa tekstiä ja se osuu ja uppoaa minuunkin, joten ei kuin iloisiin odottelemisiin:)

   Poista
 4. Hannele mainitsi tästä, mutta ei ole tullut luettua. Ehkä kannattaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Tilaisuuden salliessa kannattaa kyllä Tuomisen kerrontaan ja tähänkin tutustua.

   Poista
 5. Itse vierastin tuota Peter Pan -symboliikkaa, mutta muuten oli varsin kelpo romaani. Minulla se Deltan eka osa ei oikein lähtenyt, mutta näköjään Tuominen on parantanut välissä kirjoittamistaan kuin sika juoksuaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin, sillä oma muisto tuosta sadusta on pelkästään herkän positiivinen, siksi tuo lievä ilmaisuni "ovela":)
   Tuomisen ote omaleimaisesta ja usein ajankohtaisuuksiin tarttuvasta kerronnasta on varmentunut ja tiivistynyt entisestään, joten jatkoa odotan mielenkiinnolla.

   Kiitos kommentistasi ja hyvää viikonloppua Sinulle!

   Poista
 6. Luin Arttu Tuomisen novellin yhdestä rikosnovellikirjasta . Se oli ensimmäisenä ja meinasi jäädä koko kirja lukematta. Oli niin raakaa puuhaa. Onko tämä kirja raaka? Siis todella väkivaltainen, jossa kerrotaan miten rikokset suoritetaan.

  Lukuiloa viikonlopulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a... Kyllähän Tuominen suorasanaista tekstiä kirjoittaa ja tässä tietysti etoo itse aihe, joka sinänsä on ajankohtainen ja sen esillenostosta pisteet, muttei hän suoranaisesti kauhuskenaarioilla revittele, vaan mielestäni toteavasti kuvaa tapahtumain kulkua.
   Luetun kokeminen on paljolti omasta vireestä ja kulloisestakin mielentilasta, sietokyvystä kiinni ja lasten/nuorten hyväksikäyttöön nähden on itsellä jyrkkä nollatoleranssi, mutta silti lukeminen sujui kommelluksitta.

   Kiitos kommentistasi ja lukuiloa sekä toiveikasta kevään lämpenemisen odottelua Sinulle:)

   Poista