sunnuntai 11. syyskuuta 2022

Taavi Soininvaara: "Susisoturi" - ex Libris...

"Susisoturi", Taavi Soininvaara", Kustannusosakeyhtiö Otava, 2022, 363 s.

"Taavi Soininvaara  (s. 1966) on kirjailija, kolumnisti ja oikeustieteen kandidaatti. Soininvaaran trillerit pureutuvat kansainvälisen politiikan, talouden, teknologian ja rikollisuuden ajankohtaisiin kysymyksiin ja kuuluvat lajin ehdottomaan kärkeen Suomessa. Niitä on käännetty menestyksekkäästi myös saksaksi." (Lievelehti)

 

                                                          ©Pekka Holmström

 

"Kuka murhaa tekoälyasiantuntijoita ja miksi? Hyytävässä Ratamo-trillerissä mikään ei ole sitä miltä näyttää.

Ensin Helsingissä, sitten Normandiassa ja lopulta Amsterdamissa surmataan maailman arvostetuimpiin kuuluvia tekoälyasiantuntijoita. Jäljet viittaavat vahvasti Kiinan valtioon ja sotilaallisiin motiiveihin. Supon Arto Ratamo määrätään tutkintaan, joka tempaa hänet syvälle tiedon ja vallan verkkoihin.

Mikä on supervallaksi pyrkivän Kiinan tiedustelupalvelun MSS:n rooli? Ja miten maailmanlaajuiseksi levinneen hongkongilaisen triadin New Yorkin osasto liittyy tapahtumiin? Lännessä ei nähdä taidolla rakennettujen valheiden läpi – kunnes suurvaltapeli kärjistyy sodan partaalle." (Takakansi)



Viime tapaamisesta Ratamon ratevassa seurassa on jo aikaa, joten lähdetäänpä liikkeelle Susisoturiin määritelmästä: Kiinan etua aggressiivisesti ajava henkilö. Susisoturidiplomatia: Joidenkin Kiinan diplomaattien viime vuosina omaksuma, aiempaa aggressiivisempi ja riidanhaluisempi esiintymistyyli, joka tuomitsee kovasanaisesti Kiinaan kohdistuvan kritiikin ja puolustaa hyökkäävästi Kiinan kansallisia etuja.

Teos sisältää osat: Prologi Muodonmuutos, Triadi, Lentävä lohikäärme, 
Viides ja kuudes ja Keskisyksyn juhla. Alun luettelo päähenkilöistä sekä keskeisimmistä toimijoista ja termeistä on asiallinen ja tervetullut ja toimiva idea!

 
Ratamo:  vilkuili Suposta saamaansa raporttia. "Talsinki-tunneli on osa Kiinan vuonna 2013 luomaa Vyö ja tie -kehityshanketta - englanniksi Belt and Road Initiative eli BRI.  Se ei ole mikään pikkuprojekti: Kiina aikoo lähitulevaisuudessa investoida 900 miljardia dollaria rautateihin, satamiin ja muuhun infrastruktuuriin 65 eri maassa. BRI-hanketta kutsutaan myös uudeksi silkkitieksi. 
Talsinki-tunneli olisi osa arktista silkkitietä: kuljetusreittiä, joka kulkisi Siperian pohjoispuoliselta jäämereltä Koillisväylää pitkin ja Suomen kautta Eurooppaan...

Kiina ja sen pyrkimykset silkkitien luomisineen ovat olleet mielenkiintoista seurattavaa jo siitä pitäen, kun jo vuosia sitten luin muistaakseni Suomen Kuvalehdestä asiaa käsittelevän laaja-alaisen artikkelin eli  varsin pitkään ja siinäkin suhteessa tämä dekkari luo erilaisia skenaarioita maan toiminnasta, 
sen käyttämistä keinoista ja visioista. Nykytilanteen vallitessa Kiinalla on eräänlainen vaaánkieli -asema ja se tuntuu viihtyvän hyvin ns. kyttäysasemissa tilannetta tarkkaillen.

Selväksi tulevat myös käsitteet 14K triad (triadi) ja MSS, Guojia Anguin Bu, Valtion turvallisuusministeriö ja taisteludronet avaruusteknologioineen ja niiden kehittämispyrkimyksineen, joista jälkimmäiset tosin jäävät väistämättä teknisesti vieraammiksi, mutta aina on antoisaa oppia uutta.
 
Soininvaara kirjoittaa mukaansatempaavasti ja juoni kulkee juoheasti. 
Ratamon ratevan ja ammattitaitoisen  porukan tutkinnan etenemiseen voi luottaa, vaikkakin  se tässä laajenee   ympäri Eurooppaa ja sitäkin pidemmälle, niin yhteistyö on voimaa ja tuloksia saavutetaan, kun lankoja kärsivällisesti punotaan yhteen.

Soininvaara on varmaotteinen,  pitkän linjan kirjailija, jonka laatuun voi luottaa. Susisoturi osoittautui harvinaisen mielenkiintoiseksi dekkariksi, hiukka iloisesti yllättäenkin alun hentoisen aprikoinnin jäljiltä. Ei suinkaan susi syntyessään, vaan 
 
Sus´ siunatkoon & suloista sunnuntaita:

8 kommenttia:

  1. Tämä jää kyllä lukematta. Ihan pyörrytti jo arviotasi lukiessa nuo eri tahot ja vempeleet, jotka liittyvät kirjaan. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anki! Totuuden nimissä, kuten rehellisesti mainitsinkin, emmin itsekin aluksi, josko tästä, mutta kummasti vaan Soininvaaran taito vei mukanaan ennen kaikkea kerrontansa ja tuon Kiina-osuuden vuoksi, vaikkei politiikka kiinnostavuudeltaan kärkisijoilla elämässäni olekaan:) Elämä on iloisia yllätyksiä täynnä...

      Poista
  2. Olen vältellyt aiemmin Taavi Soininvaaraa, mutta olen pohtinut viime aikoina, että yhden voisi lukea kokeeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jokke! Eipä minullakaan löydy ainokaistaakaan aiempaa postausta Saininvaaran teoksista, ne ovat yleensä pääsääntöisesti siirtyneet Kanssakulkijan yöpöydälle, mutta tämä alkuun päästyä kutkutti:)

      Poista
  3. Komppaan Jokkea ja voisin lukea ainakin sen yhden dekkarin Soininvaaralta (Hyvä nimi Fingerporilaisittain ajateltuna). On sen verran sympaattisen näköinen kirjailija, että alkoi kiinnostamaan, että minkälaisia trillereitä häneltä syntyykään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mai! Symppiksen näköinenpä hyvinnii ja oikeustieteellinen tausta paistaa positiivisesti läpi kerronnassa, kannatta antaa tälle mahdollisuus:)

      Poista
  4. Tämä vaikuttaa kiinnostavalta ja ei ihan sellaiselta perinteiseltä dekkarilta, joita tulee luettua. Yhtään Soininvaaran dekkaria en ole lukenut. Ilmeisesti sarjaa ei tarvitse lukea järjestyksessä, vaan voisi aloitella vaikka tällä ja sitten harkita josko lukisi muitakin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elegia! Soininvaaralla on ihan oma, erottuva tyylinsä ja tämän voi vallan hyvin lukea omana teoksenaan ja sitten harkita jatkoa; mukavia lukuhetkiä:)

      Poista