keskiviikko 3. elokuuta 2022

Satu Rämö: "Hildur" - ex Libris...

"Hildur", Satu Rämö, WSOY, 2022, 363 s.

"Satu Rämö (s.1980) on Islannissa asuva ekonomi ja kirjailija. Lukijat ovat rakastuneet hänen Islantiin sijoittuviin matkakirjoihinsa. Hildur on hänen ensimmäinen fiktiivinen teoksensa. Päivätyönsä ohella Rämö höpöttelee minitarinoita vuonoilta omaan Instagramiinsa." Lievelehti)

 

                                                        ©Björkvin Hilmarsson
 

"Lapsuudessaan traumatisoitunut rikosetsivä ja kadonneiden lasten yksikön päällikkö Hildur Rúnarsdóttir taistelee ahdistustaan vastaan surffaamalla Atlantin kylmissä vesissä. Hildurin työpariksi saapuu suomalainen poliisiharjoittelija 
Jakob Johanson, joka on lähtenyt Islantiin pakoon omaa hankalaa elämäntilannettaan.
Pian Hildur ja Jakob ovat keskellä omituista rikosvyyhtiä, kun vuosikymmeniä hämärässä olleiden salaisuuksien sumuverho alkaa vähitellen hälvetä. 
Kosto on ainakin ajatuksena suloinen, mutta ratkaiseeko se lopulta mitään?" (Takakansi)


 

Islanti on kiinnostava jaa islantilainen kirjallisuus ole tähän mennessä tuottanut kuin mielihyvää, joten innokkaasti tartuin Hildurin käs´kynkkään ja lähdin matkaan vuonojen ja tuntureiden maahan sekä  hrrh suoraan surffaamaan hyiseen mereen omalle epämukavuusalueelleni jos mille:

Hildur- Jokaisen piti silloin tällöin koskettaa perustaa, joka piti omaa elämää pystyssä. Rikosetsivä Hildur Rúnarsdóttirille  se oli  surffaamista. Meri oli epävakaa, eikä sen liikkeitä voinut kukaan täysin ennustaa. Vedessä oli aina läsnä pimeä ja kylmä kohta. Se, joka ei näkynyt ennusteissa ja jota piti varoa. 
Vaara kiehtoi Hilduria. Kylmällä kohdalla leikkiminen oli hänen tapansa elää.

Ja sitten meillä on myös eron ja huoltajuuskiistan keskellä kamppaileva suomalainen Jakob, joka soittelee Skype-puheluita pojalleen Matiakselle, useimmiten aivan turhaan, ja joka harrastaa - suloista kyllä, sillä poliisi ja neulepuikot -yhdistelmä ei ensinnä tulisi mieleen - islantilaisvillapaitojen vimmattua neulomista terapianaan niin, että puikot kilisevät parivaljakon pitkillä ajomatkoilla iloisesti.

Jakob- Eron ja huoltajuuskiistan synnyttämän kriisin vaikeimpina hetkinä hän oli löytänyt itselleen uuden harrastuksen. Hän oli lukenut lehdestä jutun käsitöiden hyvää tekevästä vaikutuksesta. Juttuun haastatellun aivotutkijan- ja hyvinvointipsykologin mukaan käsitöiden tekeminen rentouttaisi mielen, hidastaisi sydämen sykettä ja laskisi verenpainetta. Hän oli  kokeillut jo kaikkea muutakin: nukahtamislääkkeitä, ulkoilua, meditointia, terapiaa ja narsistin uhrien tukiryhmätapaamisian. Joten ei niistä villapaidoistakaan varmasti haittaa olisi,
hän oli silloin miettinyt...

Teoksessa on useita elementtejä: lumoava Islannin luonto, pintaa syvemmälle ulottuvaa henkilökuvausta, yhteiskunnallista otetta, hyväksikäyttöä ja syrjäytymistä, mutta myös huolenpitoa ja välittämistä
 
- Islannissa kaikkia asiat toimivat niin. Joku tunsi jonkun, joka oli valmis auttamaan jonon ohi. Kaikki rapsuttelivat toistensa selkiä ja vaihtelivat palveluksia keskenään. 
 
- Sää oli poikkeuksellisen kaunis. Lisa tunsi nenässään heinän tuoksun. Hän kuuli pikkulintujen laulavan. Tällaista säätä ei turhaan kutsuttu kermaiseksi viimaksi.
 
Kaikista edellä mainituista teemoista  Rämö on onnistunut kirjoittamaan täyspainoisen ja erinomaisesti balanssissa olevan, kauniskielisen ja miellyttävä lukuisen  dekkarin, joka etenee juoheasti alusta loppuun jättäen lukijansa viipyilemään teoksen tunnelmassa pitkäksi aikaa.
 

Äitini aitassa, aitassa
älä murehdi;
sillä minä lainaan sinulle rättini
niin voit tanssia siinä
tanssia siinä.
Vanha islantilainen kansanruno

Jos jatkoa tälle kiinnostavalle ja lukunautintoa suovalle Hildurille seuraa, niin tämä tyttö tanssii iloisesti ilman yllä mainittua rättiäkin:)

Lupailee:

12 kommenttia:

 1. Hmm, tämä voisi olla kiintoisa. Ehkä hieman arveluttaa tuo jo melko kliseinen asetelma traumatisoituneista etsivistä/poliiseista. Mutta Islanti miljöönä kyllä kiehtoisi, joten ehkä suomireissulla voisi katsastaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elegia! Kliseinen pitää paikkansa yleensä ottaen, mutta se ei ole mitenkään pääosassa vaikuttajana tässä, vaan kyllä Rämö Jakobin ihan kehityskelpoisena ja toimintakykyisenä nuorena, eteenpäin tähtäävänä polisina suitsissaan pitää, joten ehkä tästä olisi seuraksi lomareissulle;)

   Poista
 2. Jotenkin olen aina vähän epäileväinen ison hypen saaneita kirjoja kohtaan, mutta tullee luettua varmaan jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anki! Sama kammotus näkyy vaivaavan meitä molempia suuresti kehuttujen suhteen, mutta tässä veti islantilaisuus voiton ja siitä olin tyytyväinen, sillä Rämöllä on oiva kirjailijanote hallussaan:)

   Poista
 3. Tämä oli tosi kiva lukukokemus! Allekirjoitan täysin kappaleen ennen islantilaista kansanrunoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos riitta k! Onkin erittäin mielenkiintoista saada nähdä/lukea, kuinka Rämö tällä saralla jatkaa:)

   Poista
 4. Komppaan Riittaa ja kehua retostan Hilduria. Kylläpä jäin kiinnostuksella odottamaan jatkoa tälle sarjalle. Rätei ja lumpui on omastakin takaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai! Tämän sarjan avausosan suhteen eivät mielipiteet ole juurikaan tainneet hajota.
   Juu, samoin on noita rätei ja lumpui kotitaarpeiksi ja ylikin, mutta runo liittyi hauskasti juonenkulkuun ja väritti kerrontaa perinteellään:)

   Poista
 5. Saattaisi kiinnostaa... voisi alkaa tuntua outoa vetoa Islantiin... Kaukana Suomesta ja suomalaisuudesta vai lähellä? Siinäpä kysymys. Traumatisoitunut rikosetsivä lienee omiaan hoitamaan kadonneiden lasten yksikköä. Toden totta kiinnostavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A, niinpä, hyvä kysymys! Jokin tuossa satujen saaressa vaan kiinnostaa ja kutkuttaa, eikä sitä suinkaan vähennä tuo Rämön näppärä sääkuvaus "kermaisesta viimasta";)

   Poista
 6. Minua ovat islantilaiset dekkarit kiinnostaneet pitkään, mutta ovat jääneet vielä lukematta. Nyt kun luin tämän Hildurin, innostuin kyllä kovasti ja odotan sarjalle jatkoa minäkin! Rämö osaa asiansa. Ja jospa nyt tulisi vihdoin luettua jotain muutakin Islannista kertovaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirjarikas elämäni! Jokin erityinen Islannissa kiehtoo mieltä, ja sieltä on tullut useita mainioita dekkaristeja viime vuosina uusimpana tuttavuutena tämä Rämö, jonka omaleimaiseen esikoiseen tykästyin. Sinulla se on siis kliseisesti sarjasta: "kun on jotain, mitä odottaa" ja on valmiina takataskussa;)

   Poista