lauantai 29. helmikuuta 2020

D.B. John: "Pohjoisen tähti/Star of the North" - ex Libris...


"Pohjoisen tähti", D.B. John, Bazar, 2020, 528 s., suomentanut Kristiina Vaara.

"Walesissa syntynyt D.B. John aloitti lakimiesopinnot, mutta siirtyi sitten kustannusmaailmaan lastenkirjojen toimittajaksi. Hän muutti Berliiniin 2009 ja julkaisi ensimmäinen romaaninsa Flight from Berlin. Nykyisin hän asuu Lontoossa. John sai inspiraation Pohjoisen tähteen Pohjois-Koreaan vuonna 2012 tekemänsä matkan jälkeen. Tällä hetkellä hän kirjoittaa kirjalle jatko-osaa."

                                                       ©Ollie Grove

"Georgetown, Yhdysvallat. Jenna Williams ei ole päässyt vieläkään yli kaksoissisarensa kahdentoista vuoden takaisesta katoamisesta Etelä-Koreassa. Opettajana toimivan Jennan oppitunti keskeytyy, kun hän saa salaperäisen vieraan, joka haluaa värvätä Jennan CIA:han. Saako Jenna vihdoin mahdollisuuden selvittää, mitä hänen siskolleen tapahtui?
Ryanggangin maakunta,  Pohjois-Korea. Rangaistusleirillä työskentelevä rouva Moon löytää pellolta avustuspaketin. Hän tietää ottavansa hengenvaarallisen riskin päättäessään käyttää paketin sisällön omiin tarkoituksiinsa. Kiinnijäämisestä seuraisi kuolemantuomio.
Pjongjang, Pohjois-Korea. Cho Sang-ho, korkea-arvoinen Pohjois-Korean armeijan upseeri, osallistuu Kim Il-sungin aukiolla Työväenpuolueen paraatiin.
Hänen veljensä kertoo tulleensa valituksi maan johtovirkaan. Se tarkoittaa,
että heidän taustansa tullaan tutkimaan tarkasti.
Kuinka näiden kolmen, toisilleen tuntemattoman ihmisen tarinat liittyvät toisiinsa?Tiukasti näkyy kirjauutuusanti vetävän meikätytön Aasian punaiselle kartalle. Teos kaksiosainen ja lopussa löytyvät kirjailijan tosiasioita koskevat huomautukset, suositeltavaa lukemista-osio sekä tarpeellinen kirjassa esiiintyvien koreankielisten ilmausten sanasto. Uusi ja tuntematon kiehtoo tietty aina mieltä, joten:

Jee-min, Jenna:  - Hänellä ei ollut  todellista identiteettiä erillään kaksosestaan. Soo-min oli ollut Jee-minin olemuksen täydentävä puolikas. 
Se "me", joka muodosti hänen minuutensa, oli tuhoutunut. Ei ollut todellista "minän" käsitettä. Hän oli nyt puolikas ihminen, jolla ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka suunnistaa maailmassa. Soo-min oli kuollut, mutta hän pysyi kuin leimana Jee-minin kehossa, hänen sydämessään, hänen sielussaan. Jee-min eläisi ikuisesti aaveen kanssa.

 -  Niin moni asia Pohjois-Koreassa on tarua ihmeelisempää. Se on perinnöllinen marxilainen monarkia, jonka kansa on eristetty ulkomaailmalta. Heille sanotaan, että he elävät yltäkylläisyyden ja vapauden maassa, mutta silti lapsia lähetetään  gulageille vanhempien ajatusrikosten tähden ja hallitus on käyttänyt nälkiinnyttämistä poliittisen kontrollin keinona.

Tämän myötä tuli polskahdettua pää edellä ump'sukkulaan kylmään ja osin hyiseenkin veteen, mutta kannatti.  Monia elementtejä sisälleen kätkevä, ehdottoman mielenkiintoinen ja monisyinen, värikäs ja hätkähdyttävästi avaava dekkari, joka kuvaa tyystin vierasta ajattelumaailmaa ja yhteiskuntajärjestelmää tämän kuitenkin  yhden ja samaisen, ainoan taivaankantemme alla.

D.B. John käyttää luontevasti etenevää kerrontaa ja juonenkuljetusta kolmesta eri lähtökohdasta ja perspektiivistä. Henkilökaarti on persoonallinen ja ilmeikäs.  Kirjailija pitää ohjat käsissään ja lukijan vireystason valppaana.
Näppärä tulokas, jolle on siis jatko-osakin luvassa.

-  Hengästyttävä jännäri saa lukijan kiittämään onneaan siitä, ettei ole syntynyt Pohjois-Koreassa.

Jep:

10 kommenttia:

 1. Tämä sattui samaan aikaan (taas), tuli kirjastosta jo ilmoitus, että saan maanantaina hakea varauksen.

  Kiinnostava teos, ei kovin usein Koreoista ole aiheita eikä teoksia. Kiitos arviostasi, se lisäsi odotusta ennestään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara: rintama pitää!

   Pitää paikkansa ja kyllä tosiaan ovat konstit monet vallanpidossa: itsevaltius, uskonto, pelko, nälkiinnyttäminen jne. Massat pysyvät hiljaisina eivätkä banderollit liehu, - vuonna 2020...

   Maa valkoinen ja rännäsekaista mättää taivaalta, mutta uusi lumi jnpp. eli mukavaa ja leppoisaa oleiluviikonloppua Sinulle:)

   Poista
 2. Minäkin noteerasin tämän kiinnostavaksi kirjaksi. Harmi vaa, kun ei ole vielä ainakaan tehty äänikirjaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Paljolti uutta avaava ja mielenkiintoinen teos, joka toivottavasti saadaan myös äänikirjana.
   Hyvää viikonloppua:)

   Poista
 3. Voi, tämän haluaisin niin lukea!! Kunpa se vain ei olisi noin paksu. Nimimerkillä Pelkään paksuja kirjoja... Toki jännäri voi hyvinkin koukuttaa, ja silloinhan voi huomaamattaan saada luettua paksunkin kirjan loppuun asti...?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon saman nimimerkin alla olen nykyisin minäkin. Esittelyjä lukiessa tulee nykyisin tarkistettua myös sivumäärä ja aikasen saa kiinnostava olla, että tällaiseen 500-sivuiseen tulee tartuttua...

   Toksessa on runsaasti kiehtovia elementtejä, ja kieliasu on hyvä ja rikas, joten voisihan sille antaa mahdollisuuden?! Viime vuosina Jaakobinpainin jälkeen opittua on, jotta kirjan saa myös hyvällä omallatunnolla jättää kesken. Seikka, mikä aiemmin oli sula mahdottomuus, nykyisin suuri helpotus.

   Kiitos kommentistasi ja omanoloista viikonloppua Sinulle:)

   Poista
 4. Karmivampaa luettavaa kuin esimerkiksi Agatha Christie koska mielen pohjukoilla asuu tieto että kamalia asioita tapahtuu oikeasti ihmisille diktatuurissa.

  Kaksoset on loputtoman kiehtova ilmiö. Meillä jäi juuri viime viikolla suomen keskusteluryhmässä kesken kaksosista puhuminen kun tunti loppui. Kävi ilmi että pakistanilaisen opiskelijani suvussa on useita kaksosia. Pitää jatkaa tällä viikolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A ja juuri tuo on liki mahdotonta käsittää: vuosiluku on 2020, maailma on periaatteessa avoin ja silti...

   Pitää paikkansa kaksosten kiehtovuus! Olen jostakin ollut lukevinani, että kaksoset kulkevat usein suvussa!? Pikkuserkkuni ovat identtiset, ja Mummillani syntyivät kaksoset kuolleina, itsellä löytyi leikkauksen yhteydessä jäämiä kaksosesta, mutta siihen se meillä jäi...
   Mielenkiintoisia keskusteluja tästäkin aiheesta tulevalle viikollesi:)

   Poista
 5. Pistin kirjan varaukseen, sillä Pohjois-Korea kiinnostaa kovasti. Olen lukenut kirjailijan kirjoittaman Seitsemän nimen tyttö tositarinan Pohjois-Koreasta loikanneesta nuoresta naisesta.
  Kaksosuus tietysti kiehtoo, sillä omat poikani ovat kaksoset. Kahdella serkullani on myös omat kaksosensa, toisella pojat ja toisella tyttö ja poika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai ja mukavaa kuulla, että annat kirjalle mahdollisuuden!
   Mainiota, kaksosten Äiti: eivät varmaan menneet siinä samalla kuin yksi nämä pojanviikarit?!
   Oivaa loppuviikkoa:)

   Poista