lauantai 10. elokuuta 2019

Matti Huttunen: "Respektiä ja rakkautta" - ex Libris...


"Respektiä ja rakkautta", Matti Huttunen, Prometheus Kustannus Oy, 2016, 210 s. Kannen kuva: Hilkka Tuhkanen.

Matti Olavi Huttunen (s.1943) on suomalainen psykiatri, psykoterapeutti ja kirjailija. Psykiatrian professorinakin toiminut Huttunen on kirjoittanut lääkkeellisestä ja psykoterapeuttisesta psykiatrisesta hoidosta useita kirjoja sekä lukuisia tieteellisiä artikkeleja. Hän on korostanut, etteivät kyseiset hoitomuodot ole toisaan poissulkevia, vaan ne pitäisi nähdä toisiaan täydentävinä.

"Ihmisen mielen perustarve on tulla ymmäretyksi omasta näkökulmastaan ja oman historiansa valossa. Rakentava keskustelu erimielisten kanssa ei ole mahdollista ilman respektiä toisiaan kohtaan. Ilman respektiä erimielisten keskustelu muuttuu hedelmättömäksi kinasteluksi, josta kumpikaan osapuoli ei opi mitään. -Espanjankielessa on sana malquerer, "väärinrakastaa" tai rakastaa väärin. Rakkaus ilman toista kohtaan tunnettua respektiä on väärää rakkautta. - Rakkautta ei ole ilman respektiä, vaikka respekti ei läheskään aina tuo mukanaan vastavuoroista rakkautta." (Esipuhe)
Kirja sisältää 37 tunnetun psykiatrin pohdintaa elämästä ja rakkaudesta. Respektillä ja rakkaudella, niiden ymmärtämisellä ja sisäistämisellä olisi nykymenossa todella käyttöä. Tämä tervetullut ja -järkinen lyhyiden lukujen jättiläinen houkuttelee kuin vaihvihkaa lukijaansa tarkentamaan ja täsmentämään omia ajatusmallejaan, kurkistamaan ulos luutuneista käsityksistään ja puhkaisemaan reiän omaan sisäiseen kuplaansa.
Muutamia lyhyitä makupaloja eri otsikoiden alta:

- Ilman aitoa vastavuoroisuutta ei ole iloa, ja ilman sitä mieli ja sen myötä myös keho kuolevat ennenaikaisesti.

- Ilman elävää suhdetta kaunokirjallisuuteen meistä on vaarassa tulla vain sokeita moralisteja tai populisteja.

- Parisuhteiden paholaistanssit käynnistyvät, kun toisen puolison sanat tai käytös uhkaavat toisen kokemusta suhteen turvallisuudesta.
- Parisuhteiden tanssinopettajan tehtävää helpottaa huomattavasti, että suhdetta rasittavia paholaistansseja on vain kolmea lajia: "Kuka on syyllinen" -tanssi, 
"Miksi Sinä?" -protestipolkka ja "Jähmettymis/Pakenemis -tanssi.

Myös isän ja pojan suhde on usein varsin komplisoitu - jos saattaa olla äidin ja tyttärenkin -, mutta ideaalitilanteessa poika löytää isänsä, isä poikansa - ihmisinä ja toisiaan tarvitsevina.  - Jokainen isä ja mies on ensin ollut poika, joka on kaivannut isäänsä ja joka omasta puolestaan on kaivannut omaa isäänsä, ja lopulta taas isä omalle pojalleen.

Erityisesti tämän ahneuden ja kähminnän kulta-aikana ilahdutti Tom T Hallin country-klassikolla  "The Cowboy and the Poet" (klik) tarjoiltu "...faster horses, younger woman, older whiskey and more money!" Meikäläisittäin: "Rahalla saa ja hepalla pääsee!"  Kun tuon kaiken rahalla saa, niin elämän tarkoitukseksi riittävät rahan mukanaan tuomat hedonistiset nautinnot. Rumat, työttömät ja impotentit jäävät väistämättä näiden elämälle mielekkyyttä tuovien nautintojen ulkopuolelle. Kunnes törmätään odottamattomaan ekistentiaaliseen kriisiin: "Mitäs nyt?" Ja juoksu koskaan päättymättömässä hamsterinpyörässä sen kun jatkuu....

Pari käypäistä kiteytystä: -  Elämälle on löydettävä merkitys, koska sillä tosiasiassa ei ole merkitystä. Henry Miller ja -  Elämä on mahdotonta, jos ei usko ihmisiin. Anton Tsehov

 Huttusen aihekirjo on laaja. Hän käsittelee teksteissään mm. ihmissuhteita, lääkäri-potilas suhdetta, riippuvuuksia, kielteisiä ja nimettömiä tunteita ja niiden kohtaamista, rakkautta ja surua,  esittää ammatti-ilottarien puolustuspuheen jne. Kaiken tämän hän tekee ammattimaisella, kiinnostavalla ja ihmisläheisellä tavalla kuin fundeeraten ja keskustellen lukijansa kanssa. Hyvä ja antoisa lukukokemus; respektiä & rakkautta!

Hyväksi lopuksi kirjailija kuten ehkä moni muukin meistä aika ajoin elämässään  pohtii kysymystä "Mitä rakkaus etsii?" Tässä eräs vastaus: -  Koti ei ole paikka, 
koti on toinen ihminen. Stephanie Perkins.
Eipä tuon ytimekkäämmin; koti ei ole itselleni ollut koskaan tietty paikka tai asunto, vaan pikemminkin mielentila, jonka edellytyksenä on ollut toinen ihminen, Kanssakulkijani.

Tanssit tanssittuina & onnelllisesti kotona:

4 kommenttia:

 1. Uusi tuttavuus, voisin hyvin lukea sinun arviosi perusteella.

  Minullekin koti on se paikka, missä on läheisin ihminen ja hyvä olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara! Ei ollut Huttunen omalle kohdallenikaan aiemmin sattunut. Tähän tarttumiseseen johtivat nuo nimen kaksi sanaa plus Huttusen tausta.
   Ei mitään pilipalikikkailua sarjasta kymmenellä sormennäpäyksellä onneen, näitä oppaita tursuaa tarjolla, vaan punnittuja ajatuksia, jotka puolestaan herättävät ajatuksia, ilman otsaryppyisyyttä esitettyinä.

   :)

   Poista
 2. Hienoa viisauden tavoittelua. Respect. Malquerer onkin kiinnostava käsite. En ollut ennen kuullut. Tuommoinen usean tekijän kooste tuo näkökulmia moneen pohdintaan. Hyvä hyvä 🌹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ja nimenomaan tavoittelua, valmiiksihan emme taida koskaan tulla ja hyvä niin.
   Malquereriin ihastuin suuresti ja jäin miettimään, voiko rakastaa väärinkin?
   Respektiä ja rakkautta kehiin on hyvä motto:)

   Poista