keskiviikko 1. elokuuta 2018

Mai Jia: "Pimeä voima / Ansuan" - ex Libris...


"Pimeä voima", Mai Jia, Aula & Co., 2018, 376 s., suomentanut Rauno Sainio.

"Mai Jia  (s.1964) on Kiinan palkituimpia ja luetuimpia nykykirjailijoita, jonka teoksia on Kiinassa myyty miljoonia kappaleita. Vuosia Kiinan tiedustelupalvelussa työskennellyt mai Jia, oikealta nimeltään Jiang Benhu,
on kirjoittanut neljä romaania, joista on myös tehty tv- ja elokuvasovituksia.
Pimeä voima toi Mai Jialle kiinalaisen Mao Dun -kirjallisuuspalkinnon vuonna 2008. Se on itsenäinen jatkoosa 2017 suomeksi julkaistulle romaanille Koodinmurtaja, Aula&Co."  (Lievelehti)


                                                            ©Deng Xixun


"Kryptoanalyysia pidetään yksinäisenä ja julmana tehtävänä, joka vaatii älyn, kokemuksen ja suunnattomien lahjojen lisäksi satumaista tuuria. Sellaista tuuria ei voi etsimällä löytää, sillä sitä tarjoilee vain kohtalo. Jos sitä haluaa, pitää olla valmis odottamaan kärsivällisesti, odottamaan kunnes sydän palaa poroksi, odottamaan kunnes valtameret kuivuvat ja kivet mätänevät, ja sitten odottamaan vielä lisää."  (Takakansi)

Koodinmurtaja  (2017) kirvoitti kommentin:  Tässä tarinassa saati sen kertojassa ei kerrassaan niin mitään moitteen sijaa, vaan lukukokemus oli sekä täyteläinen, täyspäinen että -painoinen ja siitä jäi hyvä maku ja mieli!  Heti kiertelemättä näin kättelyssä: sama pätee tähän käsillä olevaankin.
Teos on kolmiosainen sisältäen Alkusoiton ja luvut: Tuulen kuuntelijat
(Sokea Ah Bing), Tuulen tarkkailijat (Kesytön enkeli  ja Che Erhun varjo) ja 
Tuuleen tarttujat (Sielun Kertomus) eli se kertoo Erikoisyksikkö 701:sta  Viestitiedustelu-, Salakirjoitus- ja Operaatio-osastoista näiden ytimiin pureutuen.
Päähenkilöinä ovat erityistarkan kuulonsa ansiosta riveihin kotitilaltaan riistetty  äidinpoika, sokea ja yksinkertainen maalaismies ja varsin lahjakas mutta originelli nuorehko matemaatikko sekä  unenhorteissaan vihollisen koodeja murtava kryptoanalyysin veteraani sekä vietnamilaisen sotilaan ruumis.

-  Ihminen, jota et ole nähnyt kymmeniin vuosiin, saattaa eräänä päivänä täysin yllättäen kävellä sinua vastaan kadulla. Tai saatat kohdata jonkun ventovieraan, josta pian tulee sydänystäväsi. Yhtäkkiä elämässäsi alkaa tapahtua käsittämättömiä muutoksia kuin veden yhtyessä veteen tai koskettaessa tulta. Itse uskon, että jotakin tällaista tapahtuu ennemmin tai myöhemmin meistä jokaiselle. Minulle niin on käynyt. Totta puhuakseni koko tämä kirja kumpuaa yhdestä tällaisesta kohtaamisesta....  

Jotakin merkillisen tuttua tässä...   Elämänviivamme risteävät tuikituntemattoman kanssa yllättäen ja sattumalta, tunnemme luontevaa yhteyttä, sielunkumppanuutta ja näin muodostuu yksi elämän pienistä suurista bonuksista, tähtihetki. Onko sinulle koskaan käynyt näin?

"Arskatoimittaja", Mai Jia  omistaa tämän kirjan yksikönjohtaja Qianille ja koko Erikoisyksikkö 701:lle luonnehtien aikaansaannostaan kelpo kirjaksi, salaperäiseksi, ihmeelliseksi, seksikkääksi ja vieraaksi sekä yhdistelmäksi vanhan ajan tunnelmaa ja nykyajan viehätystä höystettynä kohtalon katkeransuloisella vääjäämättömyydellä... 
Yllä olevaan ei minulla lukijana ole mitään lisättävää ja nautin jopa tässä helteen hervottomassa unnukkaisessa olotilassa, jossa on käyty pikakelauksella läpi koko tunne-elämän kirjo surusta riemuun, täysillä Pimeästä voimasta.

Mai Jia toteaa, ettei kryptologia ole mikään ammatti vaan pieni juoni juonen sisällä ja, että kryptoanalyysi on kyky kuunnella kuolleiden ihmisten sydämenlyöntejä.  Mutta paitsi syväsukellusta tiedustelun, koodareiden ja kryptologien maailmaan kirjailija sisällyttää teokseensa myös paljon inhimillistä  rakkauden teemoineen sekä aikakauden, tuon maailmanajan kuvausta ja elämänmenoa suljetun 701:n ulkopuolella. Mai Jian ote pitää kautta linjan, kerronta on värikästä ja laadukasta, eikä jätä kylmäksi.
Rauno Sainiolta laadukas ja eloisa käännös.

Sinä et varmasti ole sinä
minä en varmasti ole minä
tämä pöytä ei varmasti 
ole tämä pöytä
tämä liitutaulu ei varmasti 
ole tämä liitutaulu
päivä ei varmasti ole päivä
päivänvalo ei varmasti ole päivänvaloa

 謝謝,  xièxiè:

14 kommenttia:

 1. Vaikuttaa hyvin kiinnostavalta, kirjailija ei ole minulle entuudestaan tuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurkkaapa tilaisuuden tullen, saattaisit pitää:)
   Lähinnä tutummista tulee mieleen John le Carren tuotanto...

   Poista
 2. Ahaa, jatkoa Koodinmurtajalle on tullut, kiitos arviostasi. Menee ehdottomasti varaukseen.

  Tuollainen tähtihetki, josta mainitset, on tuttu, yksi hyvinkin erityinen. Tapasin ihmisen 21 vuoden jälkeen aivan käsittämättömässä paikassa. Ja juttu jatkui kuin ei olisi päivääkään välissä. Hyvin erityistä ja elää mielessäni loppuelämän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan ja oli mukava todeta, jottei tämä kakkonen ainakaan ykköselle häpeään jää:)

   Ilo lukea ja jaan tunteesi. Sama tapahtui itselle viimeksi taannoisilla kesäjuhlilla. Jos ei tuota ole kokenut, ei sitä voi selittää. Se hetki/tuokio on niin lähellä ikiaikaista ja pyhää, kuin minä tuon jälkimmäisen sanan tulkitsen ja ymmärrän. Arvokkaita, kantavia kokemuksia:)

   Poista
 3. Kiitos Takkutukka kirjan mielenkiintoisesta esittelystä. Ihan on tuntematon kirjailija minulle, mutta varmasti tutustumisen arvoinen. - Meillä oli viime kesänä sukujuhlat ja siellä tapasin erään serkkuni, joka oli yksi parhaimmista leikkikavereista lapsuudessani. Emme ole tavanneet vuosiin, mutta sinne lapsuuden leikkeihin luiskahdimme muutamssa minuutissa. Upeaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, voi kuinka mahtavaa, että meitä on useampia, joilla on jaettavaksi näitä erityisiä kohtaamisia; olemme onnekkaita!

   Mai Jia kirjoittaa hyvätasoista ja moniulotteista tekstiä vieraammasta kulttuurista käsin ja molemmista näistä teoksista oli helppo pitää. Tämä kakkonen oli ehkä vielä antoisampi. Lukujärjestyksellä ei ole väliä, sillä ovat itsenäisiä kirjoja. Mainiota kesänjatkoa:)

   Poista
 4. Kiitos esittelystä kuulosti oikein hyvältä ja tiedätkös minulle on usein käynyt niin että vastaan tulee täysin ventovieraita ihmisiä ja hetken jutustelun jälkeen tuntuu kuin heidät olisi tuntenut aina:) Mukavaa alkanutta elokuuta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde, hyvä poitti, se toimii todella noinkin päin! Useasti juuri reissun päällä tahi lentokoneessakin kerran on noin hauskasti ja onnellisesti sattunut ja näistä elonviivojen leikkaamisista jää pitkäksi aikaa hyvä mieli, - osa ei unhetu koskaan...

   Elokuu on vahvaa aikaa; valoa, iloa ja pimeneviä iltoja kuutamoineen:)

   Poista
 5. Ihmeelliset kohtaamiset ovat elämän suola ♠️♥️♣️♦️
  Kryptoanalyysi oli ihan tuntematon juttu minulle.
  Näin täällä sinun luonasi aina sivistyy 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A, totta: on aina yhtä ainutkertaista saada sirotella elämän suolaa.

   Niin näistä kryptoanalyyseista tiedä, mutta blogisi mm. inspiroima eka käynti kierratyskeskuksessa tuotti paitsi tilaa myös suurta helpotusta ja harjoitukset jatkuvat:)

   Poista
 6. Kirjailijalla on hauska nimi Maijia ja aika tutunoloinen muutenkin. Ehkä luen ehkä en ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vaan tutusti kaimanoloinen. Ehkä luet ehkä et ja eläköön se valinnanvapaus, joten villiä & vapaata kesänjatketta:)

   Poista
  2. Juu onneksi nyt sataa, että pääkin alkaa toimia. Kuumuus turvottaa ainakin minun aivot siihen malliin, että läpi menee just ja just jännärit. Muuta ei oikein jaksa.
   Mutta villiä ja vapaata kesänjatketta sinullekin :)

   Poista
  3. Mai, kyllä on ollut loivat liikkeet ja nuppi kuin maljallinen meduusoja, mutta meilläkin satoi aamuviiden pintaan, - jess!! Aamunraikasta iholla ja oitis mieli virkeämpi ja energisempi olo. Näissä merkeissä: keveämpää elokuuta:)

   Poista