tiistai 14. elokuuta 2018

Viggo Wallensköld: "Stroganoff, Anatoli D. Mbdrinovin tutkimuksia" - ex Libris..."Stroganoff, Anatoli D. Mbdrinovin tutkimuksia", Viggo Wallensköld, Kustannusosakeyhtiö Siltala, 2018, 212 s., käännökset: Bella Muromtseva, käännökset tarkastanut vuoden 1953 asusta Egon Planov.

"Viggo Wallensköld  on syntynyt 1969 Porvoossa. Hän on valmistunut Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi vuonna 1995. Wallensköld on pitänyt useita näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla, mm. Amos Andersonin taidemuseossa, Tampereen ja Hämeenlinnan taidemuseoissa, Taidesalongissa ja Venäläisessä museossa Pietarissa. Hänen teoksiaan on useissa merkittävissä kokoelmissa Suomessa ja ulkomailla." (Kustantaja)


                                                  ©www.wallenskold.fi/contact.html


"Stroganoff on myyttisen, joidenkin mielestä jopa eksentrisen kardanialaisen mykologian professori Anatolij D. Mbdrinovin ravintotieteellinen teos,
jonka erityislaatuinen universaali viisaus muuttaa käsityksiämme niin ruuasta kuin ruokailijoistakin. Se on jokaisen kodin perusteos, nyt vihdoinkin kokonaan suomeksi käännettynä. Joitakin ruokia voi syödä vain yhden ainoan kerran!
Mbdrinov kertoo meille myös millaisia ovat miehet, naiset, professorit, talonmiehet, psykiatrit, lapset ja niin edelleen, ja millaisia ovat heidän ruokailutottumuksensa. Tällaista viisautta on vaikea käsittää.
Stroganoff on taiteilija Viggo Wallensköldin esikoisteos." (Takakansi)
Teos pitää asianmukaisesti sisällään Kustantajan esipuheen ja  Johdannon,
peräti kahdeksan Esipuhetta Lisäyksineen sekä luvut: Ruokalajit, Makeat herkut ja Ravintotieteellisiä tosiasioita. Sivuilta löytyy runsaasti erilaisia sienireseptejä,
joita kokeilemalla mm. pääsee erilaisilla viiveillä eroon ikävistä puolisoista,
joten vallan harkitsematta ei kannata kokkaamaan antautua. Kirjailija antaa myös tyhjentävän ja kiintoisan  selvityksen siitä, kuinka eri ammattiryhmien, kuten professorien vs. laihojen professorien psykiatrien jne. ruokailutavat toisistaan eroavat ynnä millainen on kansantaiteilijan problemaattinen suhde ruokaan.

Viggo Wallensköldin taide on tullut vuosien mittaan tutuksi ja ilahduttanut silmää aiheuttaen lisää nauruviivoja silmännurkkiin, mutta nyt oli tilaisuus tutustua  toiseen puoleen eli selvittää, kuinka laukkaa kuvataiteilijan Pegasos.
Ja totta vieköön, kyllähän verbaalinen ratsu kirmaili riemukkaammin kuin keväällä laitumelle päästetyt varsat!

Otetaanpa alkuun näin sesongin ollessa parhaimmillaan Kukkakaalia kolmella tavalla. Vaikka tohtori Kräuterblut ja kumppaninsa tohtorit Matterhorn ja Mönch sekä maisteri Abraham von Jungfrau-Eiger toisin väittävät ja kahden tavan nimiin vannovat, tuo nimittäin onnistuu valitsemalla iso kukkakaali  keitettynä sedälle, pilkkomalla keskikokoinen voideltuun uunivuokaan mausteenaan kermaa ja voita ynnä juustoraastetta ja tarjoilemalla Tädille, joka saa myös hiusrajaan suukon ja monta lasillista Tokaji-viiniä. Pienoikaisen pieni kukkakaali puolestaan nypitään siveiksi pikku tertuiksi ja asetetaan lautaselle sekä koristellaan mansikoilla. Uhataan vitsalla, jos ei syö tai syö pelkät mansikat. M.O.T.

Ennakkoluulottomien herkkujen lisäksi tarjoilelee Jekaterina Seratova meille johdannossaan tikahduttavan kattauksen kaikkitietävän yli-ihmisen,
Anatolij D. Mbdrinovin  luonteenlaadusta, habituksesta sekä hänen sukukalleuksistaan, joten heitetään nyt - vaikkakin elegantisti -
hiukka ystäväisemme  härski-Hartikaisen puolelle:

-   Myös itse kallisarvoinen muodostuma aseenkantajineen, pyöreine tummanpunaisine riipuksineen tuoksuu, suorastaan lemuaa väkevämmin kuin mikään, mihin olemme tottuneet, ja se saa meidät vaipumaan huumaantuneina polvilemme tai vatsallemme, jopa takakenoon kiittämään ja ylistämään ja nuuhkimaan yhä uudelleen ja uudelleen ylimaallista aromia ja katselemaan silmät suurina kaikkien toiveittemme täyttäjää.

Ettäkö keittiöhommat tylsiä ja puuduttavia?? Keittokirjoja ja oppaita on toki käsien läpi kulkenut melkoinen määrä, yksi tullut käännetyksikin, mutta aikasen kuivakoita, valjuja ja asiapitoisia ovat mokomat tämän stroganoffin rinnalla olleet. Wallensköld velmuilee ja revittelee tässä estoitta huumoriaan malliin, joka meikäläiseen uppoaa kuin kuuma veitsi voihin. Käsissä oli taatusti positiivisesti kornein ja koomisin ikinä lukemani keittokirja, ylivoimaisesti hauskin, hervottomin  ja huvittavin sekä rubensmaisesti rehevin!
On keittokirjoja ja Keittokirjoja....

Tästä houkuttelevasta annista huolimatta, ei nyt tämä tyttö lämpene stroganoffille ruokana eikä ala suu napsaa, vaan vaikka - jottei totuus unhettuisi  meillä on vielä uurnanlasku edessä, -  alkaa jalka kapsaa ja kirsut  hissuksiin kääntyillä toiveikkaasti nuuhkien tuonne moussakan, stifadon ja horiatikin suuntaan kohti kristallinkirkkaita vesiä ja oliivipuulehtoja...

Jassas:

5 kommenttia:

 1. Nyt kun on vihdoin saatu viileämmät ilmat kolmen kuukauden paahteen jälkeen, niin en kadehdi reissustanne muuta kuin tuota moussakaa. Onhan se hyvää. Ja sallaaddipuoli osataan myös Kreikassa ja saarillansa. Stroganoffia en ole syönyt sitten kouluaikojen.
  Tuo lainauksesi vetäisi kyllä suupielet korviin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai; tuo kohde perustui viime kesän keliin - tai sen puutteeseen - ja tästä hellehattuversiosta viisastuneina taitanee paras ottaa kohteeksi tulevana suvena Argentiina ja lähteä sikäläisittäin talviseen tangon vääntöön... Nuuk menee myös vakavaan harkintaan:))

   Lainaus meni sille rajoille, mutta Wallensköld vääntää kaiken matkaa niin hurmaavan viistoa tekstiä, etten malttanut jättää tuota hellyyttävyyttä...

   Poista
 2. Ajattele että en ole ehtinyt lukea mitään koko viikolla kun olen ollut opetustyössä, opettamassa muita lukemaan. Posti toi yhden dekkarin... Koskahan ehdin aloittaa? Mitä kivointa viikonloppua sinulle ! ♥ Moussakaa ja stroganoffia, mums mums.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A; ei siis makiaa mahan täydeltä ja varmasti tuntuu tyhjiin puristetulta, mutta nyt ottaos vahinko takaisin ja nauti rennosta olosta ja latautumisesta uuteen viikkoon ja uusiin seikkailuihin:)

   Poista
 3. Blogissani on arvonta! ;) http://touhoosi.blogspot.com/2018/08/lisaa-luettavaa-ja-lukijoita-arvonta.html

  VastaaPoista