torstai 19. heinäkuuta 2018

Jonas Bonnier: "Helikopteriryöstö/Helikopterrånet" - ex Libris..."Helikopteriryöstö", Jonas Bonnier, Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2018, 479 s., suomentanut Kari Koski.

"Jonas Bonnier  (s.1963) on ruotsalainen kirjailija, toimittaja ja käsikirjoittaja.
Hän on työskennellyt myös mediakonserni Bonnierin toimitusjohtajana vuosina 2008–2014. Kirjailijanuransa Jonas Bonnier aloitti vuonna 1988 teoksella Prinsessan och halva kungariket; kansainvälisestikin menestynyt Helikopteriryöstö (2017, suom. 2018) on hänen kahdeksas romaaninsa.
Netflix valmistelee Helikopteriryöstöstä elokuvaa, jota tähdittää näyttelijä Jake Gyllenhaal.Tukholmasta kotoisin oleva Jonas Bonnier asuu nykyään vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa Miamissa." (Kustantaja)


                                                          ©Thorn Ullberg"Kaikkien aikojen vedätys. Aamuhämärissä 23. syyskuuta vuonna 2009  hälytin rävähtää soimaan.  Rahavarastoon  Etelä-Tukholman Västbergassa tunkeudutaan poliisin silmien edessä.  Näin käynnistyi Ruotsin rikoshistorian dramaattisin ryöstö, josta kohistiin ympäri maailmaa. Ryöstäjät  katosivat helikopterin kyydissä saaliinaan lähes 40 miljoonaa kruunua. Tositapahtumiin perustuva Helikopteriryöstö on taidokas trilleri, jossa Jonas Bonnier kerii rikoksen auki uskomattomia yksityiskohtia myöten ja luo ryöstäjistä nautittavan elävät muotokuvat." (Takakansi)
Vanha mies:  - astui metsästä ottaen tukea kävelykepistä. Tien virkaa toimitti kaksi umpeenkasvanutta renkaanuraa. Hänellä oli jalassa mustat kumisaappaat, jotka hän oli ostanut pari viikkoa sitten Handenin Coop Forumista, ja yllään tummanruskea sadetakki Fältöverstenin kauppakeskuksen temposta. 
- Mies asui tummanpunaisessa mökissä heti Landfjärdenin eteläpuolella, suurin piirtein Nynäshamnin ja Tukholman puolivälissä.  Keittön ikkunan takana kohoavan sankan metsän läpi saattoi talvisin nähdä Musköhön asti. 
Portilta oli parisataa metriä merenrantaan. missä hänen koiransa saattoivat uida keväisin ja kesäisin. Labradorinnoutaja on niitä koirarotuja, joiden tassut ovat kuin uimaräpylät; rotu on jalostettu noutamaan vedestä. 
- Hän odotti vieraita. Hän tunsi heidät tarpeeksi hyvin ollakseen varma siitä, että he kyllä saapuisivat kun hän pyysi heitä tulemaan. Arvatenkin he pelkäsivät häntä, eivätkä he olleet ainoita....

Ja näin pyrähtää käyntiin tarina joulukuusta 2008. Saapuu Irakissa muslimikotiin syntynyt Sami Farhan, joka aikoinaan piti komentoa nyrkkeilykehässä ja liikkui edelleen kuin nyrkkeilijä. Saapui myös Libanonissa syntynyt, kristitty Michel Maloof, joka liikkuu nopeasti ja määrätietoisesti  jalassaan metsään sopivat varsikengät. Näille kahdelle aiemmin vain ohimennen toisensa kohdanneelle vanha mies tekee tarjouksen, josta on vaikea kokonaan kieltäytyä, vaan pelivaraa jää yhden taskun pohjalle sullotun paperilapun verran.
Semminkin, kun molemmilla sankareilla on takanaan pieleen menneet, karille karahtaneet projektit: Maloofilla salkkujen  ja Samilla saapumattoman katkarapupaatin verran. Kymmenien miljoonien kuvat silmissä uiskennelleet businesshait tokeentuivat silmärapayksessä sätkytteleviksi silakoiksi, ja näin voi suuren puhalluksen tapahtumaketju lähteä vyörymään.

Bonnier onnistuu erinomaisesti luomaan noista kahdesta työparin, joiden persoonat - kuten kaikkien muidenkin kirjassa esiintyvien henkilöiden -
on esimerkillisesti laadittu, seikka, joka merkittävästi entisestään lisäsi kiinnostavuutta ja loi sisältörikkautta vauhdikkaaseen juonenkulkuun.
Kirjailija avaa ikkunansa tasapuolisesti sekä ryöstäjien, rikollisten että poliisi- ja syyttäjäkunnan maailmaan taustoituksineen päivineen, mikä toimii tasapainoisen kokonaiskuvan ja kerronnan vahvuuden luontevana ja toimivana alustana.

Tämä ensisuomennos oli mukaansatempaavaa ja vauhdikasta, kieliasultaan hyvää luettavaa ja tarjosi A-luokan jännärin tapaan kerrassaan yllättävän ja riemastuttavan loppuratkaisun. Kari Koskelta laadukas ja ammattitaitoinen suomennos. Hyväntuulinen ja tasokas kesädekkari:)

Helteisellä helikopterilennolla mieluusti mukana pörräsi:


4 kommenttia:

 1. Kiitos arviosta, oli hauska lukea näin kun olen itse jo helikopterin ryöstänyt alkukesästä ;) Tykkäsin.

  VastaaPoista
 2. No, ihmekös nyt ei enää mitään saalista löytynyt kuin mainio lukukokemus; kyllä me tytöt osataan...
  Kommentistasi kiitos ja oloisaa kesäviikonloppua Sinulle:)

  VastaaPoista
 3. Helikoptereista muistan nyt pitkän aikaa sen kun Trumpin ja Putinin vierailujen aikaan pörräsi helikoptereita taivaalla kun yritin illalla nukkua - kahtena iltana :D

  Sinä et ilmeisesti koskaan pidä taukoa lukemisesta. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan oli tuolloin ruuhkaa ja kumua taivaalla, - riittävästi...

   Enpä taida noita taukoja tuntea, on ollut elämäntapa siitä pitäen, kun 6-vuotiaana sanojen salaisuus selvisi.

   Meillä menee mustaa päälle tänään, mutta Sinulle kesämieltä ja -viikonloppua:)

   Poista