torstai 12. heinäkuuta 2018

Jarkko Stenius: "Bangkokin veritiikerit" - ex Libris...


"Bangkokin veritiikerit", Jarkko Stenius, Like Kustannus Oy,2018,  473 s.

Omaelämänkerrassaan Nyrkkisankari (Like 2015)  Jarkko Stenius  (s.1972) kuvasi tietään Ranskan muukalaislegioonasta thainyrkkeilyyn kansainväliselle huipulle ja lopulta mielenrauhan löytämiseen. Bangkokin veritiikerit on Steniuksen esikoisromaani. (Lievelehti)

                                                            ©Ville Juurikkala


"Jake viettää Bangkokissa viinanhuuruista elämää ja kamppailee sotatraumojensa kanssa. Elämä saa uuden suunnan, kun hän kohtaa kadulla pahoinpidellyn ja takaa-ajetun nuoren naisen Vanidan. Jake pelastaa Vanidan mutta joutuu samalla ihmiskauppaa harjoittavan Lahkon silmätikuksi.
Taisteluun Lahkoa vastaan Jake saa rinnalleen entisen armeijakaverinsa sekä paikallisen thainyrkkeilymestarin, joka päätyy yhdessä yössä lahkon palkkalistoilta sen tappolistalle. Neonvalojen täplittämässä tropiikin yössä kolmikko syöksyy taisteluihin, joista jokainen käydään viimeiseen hengenvetoon asti." (Takakansi)
Teos on kuusiosainen: Veritiikerin jäljet, Neonviidakon hirviöt, Arpiset sielut,  Silmukka kiristyy, Veren haju ja Menneisyyden kahleet. Stenius on laatinut teokseen myös jälkisanat, jossa hän avaa kirjan syntyhistoriaa ja oman uransa kehittymistä pikkupojan vihkoista tähän esikoiseensa.
Arvelin yllä olevan perusteella luvassa olevan testosteronia pursuavan machodekkarin, jossa äijät pullistelevat lihaksiaan, veri virtaa, aseet paukkuvat ja hiki roiskuu. Eikä kieliasultalkaan suuria voisi odottaa...

-  Vartijat tarttuivat Jakea käsivarsista ja raahasivat hänet saliin. Pimeydessä hohti kymmeniä lyhtyjä. Jake vietiin muovilla peitetylle esiintymislavalle ja sidottiin kiinni tuoliin. Minkä sairaan rituaalin keskelle hän oli joutunut? Pimeydestä asteli esiin mies, jolla oli ohueksi trimmatut viikset ja yllään kallis, luunvalkoinen puku. Kaikki pelkäävät tiikeriä. Tiikeri ei pelkää mitään. Tiesitkö, että tiikeri pystyy murskaamaan ihmisen vahvimmat luut yhdellä puraisulla?

No enpä tuota tiennyt. Ja tuo ennakkotunnekin osoittautui oikeaksi vauhdikkuuden vaan ei kieliasun suhteen. Mikä iloinen ja positiivinen yllätys: Mummoa vietiin kuin pässiä narussa:)  Stenius onnistuu tässä action-esikoisessaan paitsi väistelemään näppärästi erilaisia luoteja, iskuja ja potkuja, myös kaikkia sudenkuoppia, johon olisi saattanut helposti langeta.
Vauhtia, jännitystä ja vaaratilanteita toki piisaa, mutta juoni kulkee ketterästi ja henkilöihin on saatu kylliksi persoonaa ja ytyä.

Tapahtumarikas ja värikylläinen sukellus Thaimaan kätkettyyn alamaailmaan; pitää paikkansa. Stenius puolestaan pitää lukijansa varmakätisesti pinnalla kaikissa mutkissa ja käänteissä. Tämän tyyppiselle dekkarille löytyy varmasti ihan oma lukijakuntansa,  ja se istui saumattomasti omaan lukuvireeseen ja -fiiliksen vauhdikkaan koirainhoitorupeaman ja pitkin metsäpolkuja ramppaamisen keskellä. Kelpo kesädekkari, joka rentoutti ja viihdytti!  Tuomo Parikalta onnistunut ja sisällönmyötäinen kansi.

"Hymyn maassa" piipahti:

4 kommenttia:

 1. Oletko samaa mieltä siitä, että miehet kirjoittavat väkivaltaisempia dekkareita kuin naiset?
  Tuli vain mieleeni, kun viimeksi piti hypellä pahimpien kohtausten yli miehen kirjoittamassa trillerissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a Mai, mielenkiintoinen kysymys! Vaikuttaisi pitävän paikkansa, viittaat varmaan J.S.Monroen viimeisimpään, jossa oli etovia elementtejä?

   Tiikereissä puhuu Steniuksen oma kokemus,suoraviivaista actionia riittää koko matkalle, muttei kirjailija putoa omaan kuoppaansa. Uskoisin tämän olevan etenkin mieslukijoiden makuun, ja tekijän nimeä tietämättä olisin epäröimättä nimennyt kirjailijaksi miehen. Tätä tiikeriä saattoi silittää myötäkarvaan!

   Naisdekkaristilta en ole näin toiminnallista teosta lukenut, enkä kyllä niin tarpeettoman ällöttävää retosteluakaan kuin tuo J.S.Monroen paikka paikoin oli... Joten eläköön se pieni ero:)

   Poista
 2. Mielenkiintoiselta kuulosti ja varmasti jännittävää luettavaa! Tämä olisi sellaisena hämykesäiltana oikein hyvä ottaa mökkiluettavaksi:) Olen varmasti päivitellyt ennenkin, mutta ihailen suuresti sinun lukuintoa♥ Miten rikas maailma kirjojen myötä varmasti aukeaa! Kaunista kesäviikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde mieltälämmittävistä sanoistasi! Lukeminen on elämäntapa, joka on kulkenut mukana kuusivuotiaasta asti ja mihins' koira kirpuistansa? Kyllä vaan: tämä tiikeri sopii mainiosti seuralaiseksi riippukeinuun ja mökkilaiturille.

   Lämmintä kesänjatkoa ja kauniita päiviä Sinulle!
   Tämä tyttö porhaltaa kohti Itä-Hämettä ja entisten kuuskytlukulaisten nuorten "kokoontumisajoja" 50-hengen voimin puheiden, hauskanpidon, tanssimisen ja saunomisen merkeissä:)

   Poista