perjantai 12. heinäkuuta 2013

Håkan Nesser, ehdotonta eliittiä...

ja tämä siviiliammatiltaan maisteri ja yläasteen äidinkielen ja englannin opettaja, mikä näkyy tekstin tuottamisessa ja verbaalisessa iloittelussa,  painii - no doubt -  huippuluokassa kovassa ruotsalaisessa raskaassa sarjassa jälleen kerran: "Herra Roosin tarina", Tammi, 2013 on Barbarotti-sarjan kolmas teos "(Sukujuhlat"  suom, 2011 ja "Kokonaan toinen juttu" suom. 2012). Ja on hienoa kun on jotain, mitä odottaa: "De ensamma", 2010 ja "Himlen över London", 2011 vartoovat vielä kääntämistään suomeksi!

Miellyttävää eksistentiaalista pohdintaa, iloittelevaa irroittelua ja rutiineista repeämistä sekä kielellisesti soljuvan  rikasta kerrontaa, mainio suomennos on Päivi Kivelän.  Sympaattiset, hellyttävätkin ja varsin katu-uskottavat herrat: Ante Valdermar  Roos, talousnakki & vanhempi rikoskonstaapeli Gunnar Barbarotti vievät lukijan mennessään omiin maailmoihinsa ja mielenkiintoisesti mutkitteleville poluille dekkaritarinan kulkuun; tässä seurassa kelpaa kyllä  taittaa taivalta!

 Jonkinlaisena kuningasideana teoksessa  kulkee pohjavireessä niiden harvinaisten, mutta ehdottoman tärkeiden  hetkien intensiteetti, jolloin ihmispolon elontaipaleen mosaiikin  kaikki palaset ovat loksahtaneet kohdalleen, joissa on häivähdys ikuisuutta ja tilaa todeta: "Tämän parempaa elämästä ei tule. Ei koskaan tämän parempaa".
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti