keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Adler-Olsen " Metsästäjät", ex librisJussi Adler -Olsen: "Vanki", Gummerus 2012: komisario Carl Morck , osasto Q,  avustajanaan monitaituiri, syyrialainen Assad tutkivat kellariin exiloituina, dispoon tällättyinä vanhoja, ratkaisemattomia henkirikoksia. Tämä teos oli ensitapaaminen kirjailijan kanssa ja persoonien luonnekuvaus oli sen verran kutkuttavaa  ja juonen kulku juoheaa, jotta seuraavakin tuli lukuun:

"Metsästäjät", osasto Q:n toinen osa, Gummerus, 2013.
 Ja no niin: mitäpä tästä jäi päällimmäiseksi? Etova ällötys, sikälis, että vaikkeivät pahuus, julmuus ja ihmisaivoitusten epävireinen solmuunmeno mitenkään vieraita elementtejä ole, tässä tapauksessa  eivät pelkästään  lajitovereihin kohdistuneina vaan nimenomaan  eläinten kaltoinkohtelussa mennään oman ajattelutapani, moraaalini ja etiikkani äärirajoille ja reippaasti sen  ylikin. Ensireaktio kirjan kansien tultua kiinniläpsäistyksi oli kaikessa brutaaliudessaan yksinkertaisesti: YÖK..Mutta, mutta sitten heräsi orastava aatos siitä, että hetkinen-hetkinen, juuri tuohon kirjailija oli ""ylilyönnillään" mahdollisesti/taitavasti/toivottavasti  pyrkinytkin: provosoimaan, haastamaan lukijansa, ravistelemaan ja pohdituttamaan: etuoikeutettua  eliittikoulua ja -jengiä, suurta snobismisubstanssia, ponkaisut bisneksenteon huipulle vs. Kimmien tapauksessa tunkkaiseksi katujen kulkijaksi elämän laitapuolelle, pahoinpitelyä, murhaamisen nautintoa, kostoa ja luontokappaleiden maahantuontia ja lahtaamista, muodossa, jolla oikean metsästyksen ja metsästyskulttuurin kanssa ei ole minimaalistakaan kosketuspintaa.  Tätä kaikkea mössöä perinpohjin tonkimassa  vekkulit vellokset komisario M. ja jokapaikanhöylä A. avustajanaan vastentahtoisesti avuksi tungettu, tarmonpesä siirtosihteerikkö  Rose.
 Summa summarum:  opus herättää aatoksia = lukemisen väärtti! Ei  suinkaan  nollaviritelmä.

Henkilökuvauksina Morck, assistentti Assad, Rose  ja Kimmie ovat inhmillisiä ja eläviä, humoreskejä ja herkkiäkin. Tarinakin puskee tarmokkaasti kohti surullista, vaan ei  yllätyksellistä loppuaan. Molempien kääntäjänä Katriina Huttunen on onnistunut hyvin. Tekijän mukaan tulossa on kaiken kaikkiaan 10-osainen sarja, jonka  jatko-osia ja niiden suuntausta orastavalla mielenkiinnolla odotan!

Edessä elokuu & kuutamoillat:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti