torstai 4. huhtikuuta 2013

Mykistävät madonluvut...

Klo 09.08 / 17,5 / 68%  puolipilvistä ja  riuskoja pikakuuroja niskaan taivaalta.

joista itse Mato Matalakin myöntyisi mieli mustana mykkyrälle: työttömiä Kanarialla 291.672, joista Teneriffalla 136.798. Tuon lisäksi 43,2% kanarialaisista = 4/ 10:stä työttömästä ei saa niin minkäänlaista työttömyystukea tahi -korvausta eikä muutakaan avustusta. ja jos saa, keskimääräinen tuki on Espanjan toiseksi alhaisin: 779,60/kk keskiarvon maassa ollessa 866,30. (El Dia 3.4.2013). Asukaslukuja 2010: Kanarian saaret 2.118.519, josta Las Palmasin maakunta 1.090.605 ja Santa Cruz de Tenerife 1.027.219. Puerto de la Cruzin asukasluku 2012 oli 32.665.

Viime vuosina täällä yhteensä vuoden verran asuneina, vaikea taloustilanne on ihan arkielämässäkin nähtävissä. Saarethan peräävät voimakkaasti irtiottoa Espanjasta ja suurempaa sitoutumista Afrikkaan ja yhteistyötä etenkin Marokon kanssa. Puertolaiset eivät koe olevansa espanjalaisia, jonniinverran kanarialaisia, enempi teneriffalaisia, mutta ennen kaikkea sitkeitä, terveellä itsetunnolla varustettuja ja ystävällisiä puertolaisia, joilla vastoin sangen yleistä harhaluuloa ei mantereen manana- manana-meiningin kanssa ole mitään jakoa. Itse asiassa Kanarialla on Espanjan alhaisimmat palkat ja pisin työaika. Uskoakseni tässä ja vankassa solidaarisuudessa sekä  murenemattomassa yhteisöllisyydessä ovat ne eväät ja voimavarat, joilla sitkeästi pusketaan eteenpäin läpi tämän kurkkuakuristavan  talousahdingon tuumaakaan periksiantamatta.

Näin turistisesongin loppupuolella ovatkin katujen, ravintoloitten ja rakennusten kunnostukset ja ehostukset alkaneet. Tärkeän kävelykadun La Hoyan liki vuoden kestänyt uudistus esteettömäksi on loppusuoralla kauniisti asetelluin kaksivärisin kiveyksin ja palmuistutuksin toteutettuna. Rannan kävelykadun San Telmon julkisivuilla jatketaan, katua levennetään ja muutetaan esteettömäksi. Satama ja Martianezin ranta ovat myös budjetoituina listoilla ja määrärahat  varusteiden uusimiseen merivesialtaille on myönnetty.

Lainojen lyhennysvaikeuksista aiheutunutta häätösumaa ja niistä johtuvia hälyttäviä itsemurhalukuja pyritään vähentämään ja ehkäisemään voimaantulleiden  sovittelujärjestelyjen avulla. Vesilaskun jäätyä maksamatta, vedentuloa ei myöskään aiempaan tapaan oitis putkena katkaista, vaan ensin neuvotellaan jnpp. Yhdistykset kuten Rotaryt ja Lions Clubit  Cruz Roja etunenässä jatkavat työtään ja avustamistaan. Silleesti...

Kaikelle tälle voi vain täydestä sydämestään ponnisteluja kunnioittaen toivottaa onnea & menestystä; PdlC on totisesti uuden sloganinsa veroisesti "Xperience" sekä edelleenkin ennen kaikkea "onnellisten ihmisten kaupunki".


Per aspera ad astra:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti