tiistai 23. huhtikuuta 2013

Ex libris...

"Kirjan ja Ruusun Päivää"  on mainiota viettää tänään, kun on saanut aiemmin tehtyjä uutuusvarausherkkuja  sisältävän  pullottavan kassin raahattua kotikirjastosta päätymään  huojuviksi baabelintornimaisiksi pinoiksi yöpyöydille. Tosin tässä menettää sen talvenaikaisen random-herkullisuuden, joka tuotti hervottoman hilpeitä ja yllätyksellisen antoisiakin lukukokemuksia, mutta myös opuksia sarjasta suoraan ja äkkiä  takaisin sinne mistä tulikin.

Pedagogialla & luovuudella oli hyvä lähteä liikkeelle:

"Kasvatus arvoihin - arvoa kasvatukseen", H. Lesojeff, T. Purjo, M. Tervahauta et.  K.Videnoja, NFG, 2013.  "Keskeisenä ajatuksena on, että nuori on kyvykäs arvokkaaseen ja hyvään, kunhan hänessä uinuvat mahdollisuudet saadaan herätettyä. Tämä mahdollistuu niin, että hänen itseisarvoista ihmisyyttään kunnioitetaan".
Jälkimmäisen nyt  luulisi olevan ja ainakin sen  pitäisi mielestäni olla itsestäänselvyys, mutta kuinkas tuo aikuisväestön herättely saataisiin sujumaan??

"Luovuus kuuluu kaikille", Kari Uusikylä, PS-Kustannus, 2012. "Luovan pitää joskus olla hullunrohkea, mutta luovuus ei aina edellytä sitä.  Hiljainen voi olla aivan yhtä luova kuin kaiken kyseenalaistajakin; luovuus kuuluu jokaiselle".
Luovuus, lahjakkuus ja älykkyys & Kari Uusikylä nivoutuvat vahvasti  yhteen. Olen kymmenisen vuotta sitten, lucky me,  ollut Helsingin Kesäyliopiston järjestämilla kursseilla "Lahjakkuus ja luovuus kasvatuksen haasteina", täpötäysi sali meitä asiasta kiinnostuneita  ynnä innostuneita ja kun Uusikylä keskenkaiken  luennon sulki sanaisen arkkunsa, avasi pikkuisen kapsäkkinsä, kaivoi esiin klarinetin ja tempaisi seuraavan, vallitsi hiirenhiljaisuus ja flow oli huipussaan.

www.youtube.com/watch?v=M9Gmmu2ligI


Ex  librikseni  (taidegraafikko Leena Golnik) = västäräkki, josta sitten toissapäivän
 vähäsen:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti