maanantai 22. heinäkuuta 2024

Pekka Tölli: "Minä näen sinut - Arvostuksen psykologiaa" - ex Libris...

 

"Minä näen sinut - Arvostuksen psykologiaa", Pekka Tölli, Tammi, 2024, 320 s.

"Pekka Tölli  toimii Mehiläisellä johtavana organisaatiopsykologina. Hän auttaa työkseen yksilöitä, johtoryhmiä ja työyhteisöjä voimaan hyvin ja tekemään itselle ja muille merkityksellisiä asioita. Työssään hän on havainnut, miten tärkeitä arvostus ja nähdyksi tuleminen ovat ihmisen kasvulle ja hyvinvoinnille." (Takakansi) 

©Markko Taina
 

"Minä näen sinut" on tietokirja arvostavan kohtaamisen merkityksestä. 
Se auttaa kasvuhaluisia ihmisiä antamaan ja saamaan sydämeen käyvää arvostusta heille tärkeissä ihmissuhteissa, jotta he itse ja ihmiset heidän ympärillään voisivat paremmin ja eläisivät onnellisempaa ja merkityksentäyteisempää elämää.
Arvostuksen kokemus on monelle ihmiselle elintärkeä - haluamme tulla nähdyiksi ja hyväksytyiksi omana itsenämme. Jotta voi tulla nähdyksi, pitää olla joku,
joka näkee. Tarvitsemme toisiamme. Kirja laajentaa tyypillisen self-help -kirjallisuuden minäkeskeisyyttä "me-keskeisyyteen": auttamalla muita autat itseäsi ja auttamalla itseäsi autat muita." (Takakansi)"
 
 

Teoksen eri osioita sisältävät luvut ovat: Johdanto, I. Tilanne: arvostus on perustarpeemme. Ongelma: meillä on arvostusvaje ja III. Ratkaisu: kuinka täytämme arvostusvajeen?

Mielenkiintoinen teos, joka herätti matkan varrella runsaasti kysymyksiä mm. :  Arvostanko itseäni? Onko se edellytys kyetä arvostamaan muita? Mikä on oma arvomaailmani? Se myös muistutti siitä tosiseikasta, ettei kiitos ole kirosana.

- Nähdyksi tulemisella on lukuisia myönteisiä vaikutuksia: se tukee fyysistä ja henkistä hyvinvointia, lisää kokemusta elämän merkityksellisuudesta, vahvistaa ihmissuhteitamme, helpottaa itsensä ymmärtämistä, auttaa kehittymään ja kasvamaan, levittää hyvää ympärilleen ja tekee maailmasta paremman paikan.(Yhteenveto - anna hyvän levitä.)

- Hymy on lyhin etäisyys kahden ihmisen välillä, totesi aikanaan Viktor Borge ja se ei käytettäessä kulu eli siitä on hyvä aloittaa...

Hymyilemisiin:

6 kommenttia:

  1. I see you, oli James Cameronin Avatar (ykkösen) yksi kantava teema.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jokke! Elokuvaa en ole n'hnyt, mutta kävin lukemassa sen esittelyn Wikipediasta, mielenkiintoista, kuten tämä teoskin.

      Poista
  2. Clare Mckintoshin dekkari oli myös nimeltään Minä näen sinut, Yrsa Sigurdardottirin dekkari oli nimeltään Näen sinut. Kumpikin koukutti lukemaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuostakin voi havaita, että toinen toistensa näkeminen ja arvostamisen taito ovat ihmiselle kehittäviä ja tärkeitä elementtejä elämässä.
      Kommentistasi kiitos ja kesäistä viikonjatkoa Sinulle!

      Poista
  3. Loistavaa. Tuntuu oikealta kehityskululta kun minä-keskeisyys laajennetaan me-keskeisyydeksi. Aikanaan oli se I'm OK, you're OK - elämänkatsomus, sekin toivottava ja tervetullut ihmissuhteisiin.

    Kiitos blogikaveruudesta. Arvostan sitä. Vastavuoroisuutta ja me-henkisyyttä. ☘️

    Mukavaa raikasta tätä päivää. Yöllä on satanut. ☔️ Mikä onni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rita A kommentistasi kuin myös antoisasta ja peruspositiivisesta blogikaveruudestasi!!

      Tämä oli mainio ja ajatuksia herättävä teos oman käytöksen arviointiin ja nähdyksi tulemisen merkityksestä. Minä-minä on aikasen suppea ajattelu- ja toimintamalli...

      Jep yöllä oli asfallitti kostunut ja tummunut, mikä helpottaa hiukan helteiden tuomaa väsähtänyttä ja tukalaa oloa ja eloa, joten vallan mainiota ja raikkaampaa sunnuntaipäivää Sinullekin!

      Poista