lauantai 6. heinäkuuta 2024

Antti Tuomainen: "Tapahtuu huomenna" - ex Libris...

"Tapahtuu huomenna", Antti Tuomainen, Kirjakauppiasliitto, 2023, 134 s.
Kansi Noora Westerlund.
 
Antti Tuomainen  on yksi Sumen kansainvälisesti menestyneimpiä nykykirjailijoita. Hänen teoksiaan on julkaistu yli 30 maassa.
Britannian arvostetuimpiin kuuluva The Times on nimennyt Tuomaisen Euroopan hauskimmaksi kirjailijaksi." (Takakansi) 

                                                             ©Jonna Räsänen

 "Petteri Puulasmaa tekee kaikkensa saadakseen pitää pienen tyttärensä huoltajuuden. Ennen kaikkea hänen olisi säilytettävä vakaa elämäntilanteensa ja työpaikkansa. Asioita kuitenkin mutkistaa se, 
että Petteri on puhelinennustaja ja surkea työssään. Kaiken lisäksi hänen pomonsa paljastuu vaaralliseksi rikolliseksi. Kun työpaikalle eräänä  päivänä soittaa hieman epätavallisempi asiakas, Petteri päätyy nopeasti selkä seinää vasten. Tarttumalla tarjoukseen hän voisi  kääriä sievoisen summan rahaa ja ratkaista kaikki ongelmansa. Mutta kannattaako sieluaan myydä pimeälle puolelle - edes rakkauden tähden?" (Takakansi)   
 
 
Edelliskerran Tuomainen ilahdutti 2022 teoksellaan Majavateoria, joka kirvoitti seuraavia ajatuksia:   
Hervotonta verbaliikkaa ja usein hienovaraisin huumorin jyvin maustettua  ilman ylilyöntejä  sujuvaa kerrontaa, jota ei voi tyytyväisesti hymyilemättä ja Tuomaisen aatoksenrientoa ihailematta lukea. 
Tässä teoksessa on 17 lukua, joista muutama makupalapoiminta:
 
- Esimies Uumaja- Me ollaan aloitettu sinun kanssa helpoimmasta hän sanoo, - unien tulkinnasta, keskusteluavusta, ihan peruskamasta, jota jokainen pystyy pukeltamaan. Ollaan jätetty kirousten poistaminen, chakrat, enkelitulkinnat, selvännäkeminen, heilurit, kaukoparantaminen ja kaikki sellainen myöhemmäksi. Taroteista puhumattakaan...
 
-  Yhteistä meille kaikille - luin itseni siihen joukkoon, joka oli aina mielenkiinnolla kuunnellut niin sanottuja asiantuntijoita, mitä se sana ikinä tässä yhteydessä lopulta tarkoittikaan - oli, että me tarvitsimme jonkin kertomaan, mitä huomenna tapahtuu... 
     
Ennustaminen on vaikeaa - erityisesti tulevaisuuden on tohtori Ahti Karjalaisen tunnetuksi tekemä lausahdus. Pilkesilmäisesti, omaperäisesti ja ihmisläheisesti Tuomainen käsittelee teoksessaan erilaisia ihmisyyeen ja elämään liittyviä kysymyksiä, ja lukijana ei voi - eikä halua - muuta kuin nauttia hänen taitavasta kerronnastaan ja juonen kuljetuksestaan. 
 
Noora Westerlundin sopivasti monenkirjava ja avaamaan houkutteleva kansi vastaa ja kuvaa  oivasti teoksen monimuotoista ja hersyvää sisältöä.                                                           

Tämä on - kuten edellinenkin häneltä lukemani-  teos, joka on vaikeasti ilmapiiriltään ja tunnelmaltaan  avattavissa eli joka on parasta ja antoisinta lukunautinnon optimoimiseksi lukea itse.   

Lukemastaan hymyssä suin nautti:

8 kommenttia:

 1. Tuomainen ei ole lainkaan tuttu minulle.
  Ensin katsoin otsikkoa ja mielsin hänet dekkaristiksi, mutta se taitaa olla joku samantapainen nimi.
  Kokeilen miltä Tuomainen vaikuttaa, jos se löytyy e-kirjana, niin varaan. Kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
 2. Tuomainen on hyväntahtoisesti pilkesilmäinen kirjailija, mistä myös edellinen "Majavateoria" on oiva osoitus.

  Kiitos itsellesi kommentistasi ja jos onnistuu niin toivottavasti nautit lukemastasi!
  Täällä puolestaan nautitaan vihoviimein sateen ropinasta. josta sekä luonto että me kaksijalkaisetkin kiitämme; leppoisa sunnuntaina sinnekin ropinalla tahi ilman:)

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Tautologian uhallakin mukava on juuri oikea valinta yhdellä sanalla kuvaamaan Tuomaisen antia,

   Poista
 4. Jäniskerroin, Hirvikaava ja Majavateoria on tullut kikateltua vakuutusmatemaatikko Henri Koskisen seurassa. Hauskaa siis oli. Tämänkin voisin lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai ja kyllä vaan tällä kirjailijalla on armoitettu taito saada hymykare lukijansa huulille ja aikaiseksi hyvä mieli!
   Iloisiin kikattelemisiin myös alkavalla viikolla;)

   Poista
 5. Ihan riemastuttavan hassunkuriselta ja erikoiselta vaikuttaa.
  Kiitti kun esittelit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuomainn kirjoittaa ymmärtäväisellä otteella ja hymynkare suupielissä ja tekee sen taidokkaasti.
   Kiitos kommentistasi ja kesäisen aurinkoista loppuviikkoa Sinulle!

   Poista