perjantai 12. heinäkuuta 2024

Aki Salmela: "Epäsäännöllisiä kappaleita" - ex Libris...

 
 "Epäsäännöllisiä kappaleita", Aki Salmela, Kustannusosakeyhtiö Teos,  2024,
 88 s., ulkoasu Jenni Saari.
 
"Aki Salmela (. 1976)  on kiitetty runoilija, jonka esikoiskokoelma
Sanomattomia lehtiä ilmestyi vuonna 2004. Hän on saanut Kalevi Jäntin palkinnon ja Tanssiva karhu runopalkinnon. Sittemmin hän on julkaissut kahdeksan runokokoelmaa, joista viimeisin Eläimen varjo, nimettiin Helsingin Sanomissa merkkipaaluksi Salmelan tuotannossa.
Käsillä olevassa kokoelmassa Salmela keskustelee klassikkorunoilijoiden kanssa, ja teos päättyy kahteen hänen kääntämäänsä Stéphane Mallarmén proosarunoon. (Lievelehti)
 
 
                                                            ©Pertti Nisonen
 
 
Yksi kesän anneista on aina uusi kirjailijatuttavuus ja tähän Salmelan teokseen miellyin oitis lievästä ensihämmennyksestä toivuttuani! Uudenlainen ja kiinnostava tapa lähestyä lempeällä huumorilla ja hymynhäive silmissä erilaisia asioita  ja jopa vaihtaa ajatuksia huonekalujen kuten kirjahyllyn kanssa. 
 
Tämä Salmelan kooste sisältää kiintoisasti nimetyt osiot: Toisaalla, Sikäli kuin tiedämme, Huonekalumusiikkia, Niin kuin muste rakastaa paperia, Epäsäännöllisiä kappaleita, De Chiricon taulun nimi ja Kaksi proosarunoa.
 
 

 

Runomuotoinen maistiainen: Sikäli kuin tiedämme:
                                   
Ollessaan yksin
laumaeläin
tuntee jäävänsä paitsi -
 
toiset ovat jossain
tekemässä jotain
ilman sitä.
 
Jo kieli itsessään
on toinen -
kun kirjoitan,
 
jokin kuuntelee,
jokin vastaa
tässä täsmällisessä maailmassa.
 
    

Huonekalumusiikkia, Kirjahylly:
 
Olipa kerran. Olen kuullut sanottavan, että niin on sanottava kun puhutaan kirjahyllyistä. Ei niin kovin kauan aikaa sitten ihmisillä oli kirjahylly olohuoneessaan. Olohuone oli paikka, jossa ihmiset oleskelivat silloin kun he eivät olleet keittiössä, wc:ssä tai sängyssä. He istuivat olohuoneessa ja olohuoneessa heidän kanssaan seisoi kirjahylly kuin uskollinen palvelija. Kirjahyllyssä oli pieniä esineitä, joita sanottiin kirjoiksi. Olipa kerran. Ja toisinaan kävi niin, että ihminen otti kirjahyllystä kirjan ja alkoi lukea sitä.
Ja toisinaan kävi niin, että ihmisessä tapahtui jotain kun hän luki kirjaa. Jotain sellaista kuin ajatteleminen, tai jotain sellaista kuin ymmärtäminen, uuden tiedon omaksuminen tai kielen selittämätön nautinto....
 
Jotain sellaista tapahtui tätä teosta lukiessakin. Omaleimaista, oivaltavaa ja varmaotteista ja tuoreen raikasta tekstiä, jonka tyylistä lukijana nautin suuresti.
Jenni Saaren ilakoiva kansi kuvaa yhdellä silmäyksellä osuvasti Salmelan kynänkäytön taitavuutta ja on sinänsä ilo silmille.
 
A propos: löytyyko teidän kodistanne sellainen nykypäivän  kummallisuus kuin kirjahylly? Meiltä niitä löytyy kaksin kappalein...
 
 Mainio teos, jonka seurassa viihtyi ja rentoutui:
 
 

8 kommenttia:

  1. Meillä on neljä kirjahyllyä. Runoja niissä on aika vähän...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainiota, sillä vanhat suosikit avautvat elämän eri vaiheissa aina uudella tavalla ja on sitten mistä valita.
      Kiitos kommentistasi ja kesäistä viikonloppua Sinulle!

      Poista
  2. OIvaltavaa, erilaista, mukavaa....

    Meillä ei enää ole kuin kaksi kirjahyllyä. Olohuoneessa yksi pieni ja mieheni työhuoneessa toinen. Kirjoja on minunkin työhuoneessani mutta ne ovat kaapeissa. En haluaisi elää ilman kirjoja mutta olen tyytyväinen kun olemme karsineet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vaan: nämä epäsäännölliet kappaleet ovat kaikkea tuota ja paljon muuta!

      Elämää ilman kirjoja: hmphh - vaikea kuvitella, kun niihin on lapsesta asti tottunut:) Toki apuharvennusta kiertoon on tullut harrastettua matkan varrella, mutta omat hyllylliset tarjoavat aina mahdollisuuden valita ja on sitten, mistä ottaa...

      Kiitos kommentistasi ja leppoisaa sekä aurinkoista viikonloppu Sinulle

      Poista
  3. Meiltä löytyy useampikin kirjahylly, samoin mökiltä ja niiden sisältönä on tietysti kirjoja. Yritän ainakin lukea omat kirjani, mutta vielä löytyy hyllyistä kirjoja, joita en ole lukenut. Olenpahan hankkinut niitä pahan päivän varalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mai ja on aina rauhoittavaa, että on jotain ja valinnan mahdollisuutta pahan päivän varalle ja että wanhoihin suosikkeihin - jollaista tämäkin Salmelan mainio teos, joka ei lukemalla kulu - aikanaan edustaa - voi palata uudelleen elämän mittaan.

      Kirjahylly kertoo myös paljon omistajastaan ja sen sisällöstä pystyi vieraammaan/uuden ihmisen ollessa kyseessä päättälemään aikasen paljon...

      Aurinkoista ja mukavaa kesänjatkoa sekä kiitos kommentistasi!!

      Poista
  4. Minulla on kaksi kirjahyllyä. Kaikki kirjani eivät edes niihin mahdu, vaan ovat porukoilla säilytyksessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anki: tuo tuntuu tutulta tilanteelta, sillä kirjat tuntuvat lisääntyvän kuin itsekseen, mutta toisaalta vanhoihin suosikkeihin on kiintoisaa joskus palata, sillä ne usein avautuvat aivan eri perspektiivistä kokemuslisien kertymisen myötä:)

      Mukavaa viikon jatketta ja lukuiloa!!

      Poista