perjantai 16. helmikuuta 2024

Chris Carter: " Veistäjä/ The Death Sculptor" - ex Libris...

"Veistäjä", Chris Carter, Otava, 2023, 429 s., suomentanut Inka Parpola.

"Brasiliassa kasvanut Chris Carter opiskeli USA:ssa ja työskenteli rikospsykologina. Los Angelesiin muutettuaan hän vaihtoi puvun revittyihin farkkuihin ja salkun sähkökitaraan. Muusikon työ kuljetti Chrisiä ympäri maailmaa. Nykyään hän asuu Lontoossa ja omistautuu bestsellerkirjailijan uralleen." (Lievelehti)

 

                                                    ©Neil Spence Photography                                                           
 
"Keikkahoitajana työskentelevä opiskelija löytää järkytyksekseen potilaansa, syyttäjä Derek Nicholssonin, raa'asti murhattuna. Teko vaikuttaa järjettömältä, sillä pitkälle levinnyttä syöpää sairastanut mies olisi joka tapauksessa menehtynyt pian.
Tappajan jälkeensä jättämä verinen näyttämö saa jopa LAPD:n erikoismurharyhmän kaiken nähneen Robert Hunterin tyrmistymään.
Millainen viesti uhrin silvottuun, ikään kuin veistokseksi aseteltuun ruumiiseen kätkeytyy?
Juuri kun Hunter ja hänen työparinsa Carlos C   Garcia uskovat löytäneensä johtolangan, löytyy uusi ruumis - ja uusi veistos. Hunterin täytyy yhdistää tapaustutkinnan palaset ennen kuin murhaaja saa viimeisteltyä makaaberin mestariteoksensa." (Takakansi)
 


 
Edelliskerran tapasimme Carterin kanssa hänen teoksensa "Teloittaja" (2023) tiimoilta seuraavin aatoksin: Tässä kakkososassa Carter luo henkilöhahmoihinsa kiinnostavasti syvyyttä ja karaktääriä sekä ominaispiirteitä, tapahtumat kulkevat ripeästi ja jahkailematta, jaarittelematta ja verbaliikka on ilahduttavan eloisaa, joten odottavin mielin ottamaan selvää siitä, mitä veistäjä saa aikaiseksi.

Teoksessa on 119 lukemaan houkuttelevaa  lyhyttä ja iskevää lukua, joista muutamia makupaloja tehokaksikko Hunterin ja Garcian johdolla:

- Hunter ja Garcia:  - kuuluivat RHD:n yhteydessä olevaan pieneen erikoisyksikköön - Erikoismurharyhmään eli HSS:ään. Yksikkö oli perustettu käsittelemään yksinomaan korkean profiilin sarjamurhia ja henkirikoksia,
jotka vaativat runsaasti tutkinta-aikaa ja asiantuntemusta. Hunterin tausta rikollisen käyttäytymisen analyysin ja biopsykologian alalla tarkoitti, että hänet oli määrätty vielä erikoistuneempaan yksikköön. Kaikki henkirikokset, joiden tekijä oli ylenpalttisen brutaali tai sadistinen , oli siirretty erillisen ultaraväkivaltaisten rikosten yksikköön. Tämä kahden hengen UV-yksikkö muodostui Robert Hunterista ja Carlos Garciasta, miehistä, jotka eivät vähästä hätkähtäneet. 
He olivat nähneet enemmän kuin omiksi tarpeeekseen asioita, joita kukaan muu tämän maan päällä ei ollut nähnyt....
 
Näillä ominaisuuksilla on toden totta käyttöä, kun he Alice Beaumontin, 
joka puolestaan työskentelee Los Angelesin piirisyyttäjän toimistossa, avukseen saaneena  selvittelevät erikoista patsastelijan aikaansaamaa murhavyyhtiä ja pähkivät, mitä tämä Veistäjä heille teoksillaan haluaa kertoa ja viestittää sekä yrittävät perata järkeä järjettömästä...

Carterin kirjallinen tyyli ja napakka ote tuottaa tekstiä pitävät edelleen hyvin pintansa, mutta vaikka kuinka mielelläni elävässä elämässä ihastelen erilaisia taideteoksia patsaita myöten enkä liioin erityisherkkiin lukeudu,  ei tämän brutaalin, tappajan  uhriensa osasista kokoamista veistoksista tule kuin lähinnä lievästi etova mieli. Jos Carterin tarkoitus on brutaaliudella hätkähdyttää, onnistuu hän siinä vaivatta, mutta mutta etovuudellakin on rajansa...

Onkin mielenkiintoista jatkossa nähdä, mihin  kirjailija suuntansa kääntää, sillä aikaisemmista osista pidin paljonkin niiden sujuvan ja eloisan  kirjoitustyylin sekä henkilökuvausten ynnä juonenkäänteiden ansiosta, mutta mutta ....

Hienohelmana nipotteli:

10 kommenttia:

 1. Hyi miten karmivaa ja petomaista, sietääkin laittaa "Hunter" eli metsästäjä perään. Toivottavasti sulle ei tullut painajaisia. 🙃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ep, pakko todeta, että ihmispolo on kekseliäs niin hyvässä kuin pahassakin... Carter kirjoittaa kylläkin varsin vetävään ja kiintoisaan tyyliin, mutta nyt eivät oma lukufiilis ja tuo revittely eli patsastelu paiskanneet kättä; ensi kerralla sitten taas:)

   Kiitos kommentistasi ja oloisaa, hyvänmielen viikonloppua Sinulle!

   Poista
 2. Ei tunnu oikein minun kirjasarjalta. Uhrilampaatkin etoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, Carter taitaa kyllä sanansäilän heilutuksen, persoonainpiirron ja yllätysmomentit tässäkin loppuun saakka, mutta sitten on tuo mutta... Nähtäväksi jää, mitä jatkossa seuraa.

   Sama päätee omallakin kohdalla mitä tulee Uhrilampaisiin huolimatta esim. Hopkinsin huikeasta roolisuorituksesta elokuvassa. Onneksi tässä vapaa-ajan lukemisessa pätee oman valinnan sääntö ja mahdollisuus.
   Kommentistasi kiitos ja mukavaa viikonloppua Sinulle!

   Poista
 3. Minäkin olen pitänyt Carterin aiemmista teoksista. Tätä en saanut vielä lainattua e-listalle, odottakoon. Lista on muutenkin itselläni pitkä kuin nälkävuosi, tosi hitaasti etenee.
  Mielenkiintoista lukea tämä, kun monet sitä kauhistelevat. Itse tykkään kyllä melko rankoistakin dekkareista, ei mene unet, päinvastoin, ne vievät pois omista ajatuksista ja uni tulee siinä parin murhan välissä huomaamatta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Carter on mainio ja omaleimainen kirjailija, joten vaikka tämä "Veistäjä"vähän veistelikin, hänen - toivottavasti -tulevat teoksensa päätyvät taatusti lukulistalleni.

   Totta: vauhdikas ja poikkeava tyyli nappaa omatkin aatokset mukavasti mukaansa rientoon, eikä teos toki yöuniin vaikuttanut.

   Joten mukavia tuokioita Carterin kanssa jahka sen saat hyppysiisi ja nautitaan kerrankin aurinkoisesta sunnuntaista, jonka arvon sääherra näkyisi meille suovan!

   Poista
 4. Hurjalta kuulostaa. Carter on kyllä erikoinen tyyppi, rikosasiantuntijasta rokkariksi ja siitä vielä kirjailijaksikin! Saattaa kyllä olla, että kirjansa jäävät osaltani hyllyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki! Kyllä vaan Carterin monipuolinen elämänkokemus heijastuu positiivisella tavalla hänen vauhdikkaissa ja mukaansatempaavissa teoksissaan,
   joten vaikkei kaikkea kiinnostavaakaan ehdi, tilaisuuden tullen kannattaa harkita antavansa hänelle mahdollisuus...

   Poista
 5. Kirjoilla on kyllä semmoiset nimet, että parempi pysyä Neiti Marplen seurassa teekupillisen äärellä ja nauttia teeleivistä ja skonsseista.
  Nuorempana olisin varmasti viihtynyt into piukalla tämmöisten kirjojenkin parissa, mutta en enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai hauskasta kommentistasi! Räväkät ja yksiselitteiset ovat tosiaan Carterin teosten nimet ja mukaansatempavaa on myös hänen kirjoitustyylinsä.

   Kyllähän nämä kertyvät vuodet ja luettujen kirjojen määrän kasvu vaikuttavat kiinnostuksen kohteisiimme.
   Toisaalta olen omalla kohdallani havainnut, että oman hyllyn vanhojen teostenkin houkutus kasvaa, sillä ne lukee nyt aivan eri silmillä ja aatoksilla kuin "silloin joskus".
   Aurinkoista sunnuntain jatkoa Sinulle:)

   Poista