perjantai 9. helmikuuta 2024

James Norbury: "Iso panda ja pieni lohikäärme"/ Big Panda and Tiny Dragon" - ex Libris...

"Iso panda ja pieni lohikäärme", James Norbury, Nemo, 2024, 159 s.
 Kuvitus James Norbury ja suomentanut Mika Siimes.
 
"James Norbury (klik ja kuvia teoksesta),  toteaa kiitossanoissaan näin:  
Tämä kirja on elämänmittaiseni kokemuksen tulosta. Siksi kiitän kaikkia tapaamiani ihmisiä. Olette tehneet minusta sen ihmisen, joka olen. Ellen olisi juuri se ihminen, en olisi voinut luoda tätä kirjaa."

 

 

"Epätodennäköiset ystävykset taittavat matkaa läpi neljän vuodenajan.
 Iso panda arvostaa pieniä hetkiä mutta näkee asioista laajemman kuvan. Pikkuruisella lohikäärmeellä on avara ja lämmin sydän.
 
Matkan aikana ystävykset oppivat elämään hetkessä, tulemaan toimeen epävarmuuden kanssa ja löytämään voimaa vastoinkäymisten ylittämiseen. Synkimpinäkin päivinä he muistavat, että kevät on tulossa." (Takakansi) 
 
Mainioita ja kantavia ominaisuuksia nuo yllä mainitut. Tämä kaunis ja puhutteleva teos valikoitui tuntemattoman kirjailijan ja herkän kansikuvansa sekä esittelyssä lukemani lauseen: - Herkästi kuvitettu lahjakirja ystävyyden voimasta sopii kaiken ikäisille  -ansiosta luettavaksi, eikä todellakaan turhaan, sillä se ei jätä kylmäksi vaan nostaa hymyn huulille.
 
Teos sisältää luvut: Kevät, Kesä, Syksy, Talvi, Kevät ja Jälkisanat sekä Kiitokset, joista muutamia poimintoja makusteltaviksi:

Kevät:  - Kumpi on tärkeämpää", kysyi iso panda, "matkanteko vai päämäärä? "Matkaseura", sanoi pieni lohikäärme.
- Jokainen matkalla tekemäsi päätös sinut lähemmäksi päämäärääsi tai vie sinut kauemmaksi siitä. 
 
Kesä:  - Jotkut ihmiset ovat kuin kynttilöitä. He palavat loppuun tuodessaan valoa muille. 
 
Syksy:  -   "Entä jos tapaan ihmisiä, jotka eivät pidä minusta tai asioista, joita teen? kysyi pieni lohikäärme."Sinun on kuljettava omaa polkuasi", sanoi panda. Parempi menettää heidät kuin kadottaa itsensä.
 -  Kuunteleminen on yksi hienoimpia lahjoja, jonka voi toiselle antaa.
-  Kun sytytät lyhdyn toiselle, valaiset samalla omaa polkuasi.

Talvi:  - Joskus on hyvä lähteä liikkeelle, vaikka ei tiedä minne on menossa.
 

Teos antaa paljonkin ajattelemisen aihetta ja sisältää hyviä oivalluksia, 
joten vaikka se sopii saumatta satu- ja katselukirjaksikin, ei se jätä aikuistakaan kylmäksi, sillä tämän kaoottisen maailmanmenon keskellä on erityisen tärkeää pysähtyä ajattelemaan ja etsimään sitä oleellista, joka kullekin meistä on elämän laadun ylläpitämiseksi tärkeää. Yksinkertaisuudessaan sympaattiset ja onnistuneet piirrokset kruunaavat kokonaisuuden. 

Teos todentaa myös sen, ettei erilaisuus ole este ystävyydelle tai kanssakäymiselle vaan se voi olla myös rikkaus ja vahvuus...

Varsinkin näin ystävänpäivän alla mitä mainioin yllätyslahja ystävälle, läheiselle kuin myös lahjakirja pikkuväelle eli kaikille, jotka haluavat pysähtyä tuokioksi, nauttia sekä teoksen visuaalisesta annista että Norburyn oivalluksista. Nykymaailmassa ei toden totta ole tarjolla liikaa positiivisuutta, rakentavaa mentaliteettia eikä liioin hyviä uutisia tahi vaihtoehtoisia ajattelumalleja...

Hyvää ja lämminhenkistä tulevaa ystävänpäivää kaikille teille raapustusteni lukijoille ja niitä kommentoiville! Kiitos kun olette!

Kaverusten seurassa viihtyi:

12 kommenttia:

 1. Kansikuva on kuin seesteinen pieni taideteos! Kuulostaa ihastuttavalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdellä sanalla; viehko teos.
   Kiitos kommentistasi ja aurinkoista viikonloppua Sinulle!

   Poista
 2. Kiitos ystävänpäiväkirjavinkistä. Kuulostaa satumaisen sympaattiselta tarinalta. Kiitos sinulle kun olet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä Mai, sympaattinen on juuri oikea sana tämän suhteen. Kiitos mieltä ilahduttaneesta kommentistasi ja aurinkoista pakkasviikonloppua!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos SusuPetal! Enenmmänkin soisi tulevan vastaan tämän tyyppistä luettavaa...

   Poista
 4. Kanssaihmiset, tutut, ystävät, sukulaiset... Parasta tai pahinta. Heidän avullaan meistä tulee niitä ihmisiä joita olemme. Huono esimerkki saa tajuamaan millainen en halua olla, hyvä esimerkki innoittaa. Kuunteleminen on yhtä tärkeää kuin puhuminen, tilanteen mukaan vaikeneminenkin oiva ratkaisu. Erilaisuus on oikeasti rikkaus, ei pelkkä klisee 🌷 Tuo teos kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A! Välillä tuntuu siltä, että kaikki vain haluavat huomion toivossa puhua painanvilla äänenpainoilla ja kailottaa kuuluvasti. Olet aivan oikeassa kuuntelemisen ja vaikenemisen suhteen. Kultaa ja hopeaa....

   Aurinkoista ja rentoa viikonloppua Sinulle:)

   Poista
 5. Mukava kirja ja kiva kansikuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Teos oli ilo sekä silmille että sielulle.

   Poista
 6. Kansi kiinnitti heti minunkin huomion, todella kaunis! Ja kun kurkkasin linkkiäsi, niin samaa silmäniloa löytyy sieltäkin. Samoin suloisia oivalluksia.

  Luulen, että tämä olisi oivallinen lahja ihan vaikka minulle itselleni :D Vaikuttaa kirjoituksesi perusteella tosiaan siltä, että sopii kaikenikäisille pohdiskelijoille. Kiitos ihastuttavasta kirjoituksesta ja vinkistä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että tykästyit ja kirja itselle on mitä mainioin ajatus toteutettavaksi. Kun me voimme hyvin, voivat läheisemmekin paremmin.
   Kiitos kommentistasi, mainiota viikonloppua ja lukuiloa Sinulle!

   Poista