maanantai 18. joulukuuta 2023

Ville Kaarnakari: "Varjo Operaatio Bravo-Alfa" - ex Libris...

 Varjo Operaatio Bravo-Alfa, Ville Kaarnakari, Minerva Kustannus, 2023, 313 s.

"Ville Kaarnakari on toiminut strategiasuunnittelijana viestinnän maailmassa. Sotilasarvoltaan hän on reservin majuri. Kirjailija on palvellut myös rauhanturvaajana Lähi-Idässä. Hän on tullut tunnetuksi ennen kaikkea historiallisista sotatrillereistään, joissa kuvitteelliset tapahtumat on taitavasti sijoitettu todellisten historiallisten tapahtumien kehyksiin. Operaatio Bravo-Alfa on Varjo-sarjan itsenäinen jatko-osa. Kaarnakarilta on aiemmin ilmestynyt mm. Operaatio Polar - Salaisen sodan salaiset partiot." (Lievelehti)


                                                         ©Pertti Nisonen
 
 
"Suomalaiselle tiedustelulle päätyy puolivahingossa materiaalia, joka nostaa terroriuhan ensimmäistä kertaa historiassa ylimmälle tasolle koko Euroopassa.
Salaamissyistä tilanteen ratkaisemiseksi joudutaan käyttämän Varjoa, erikoisryhmää, jota ei virallisesti ole edes olemassa. Suomalainen tiedustelu ja Varjo toimivat yhdessä eri maiden tiedustelun ja terrorismintorjunnan kanssa. Suomi on kuitenkin avainasemassa, kun Eurooppaa ravistelevasta kriisistä etsitään kuumeisesti ulospääsyä."  (Takakansi) 
 


 

Heti kättelyssä totean, että Varjo oli ensikosketus - ja osoittautui hyväksi sellaiseksi - sekä Kaarnakarin tuotantoon että tämän tyyppiseen poliittissävytteiseen kirjallisuuteen mainiosti ajankohtaisuuksin ryyditettynä.

- Kuka tätä balettia oikein johtaa? Sutela kysyi.  Müller oli selvästi odottanut tätä kysymystä ja vastaus tulikin heti. Valtio, jonka hän mainitse, ei ollut yllätys kenellekään huoneessa olijalle...
Sutela veti vähän henkeä. Juttu alkoi muuttua aina vain raskaammaksi.
Tämä ei tosiaankaan koskenut enää vain Suomea. Tässä oli koko Eurooppa mukana.

Kaarnakari tietää, mistä hän kirjoittaa ja  kirjoitustyyli onkin selkeä ja rönsyilemätön sekä kieliasultaan hyvä ilman turhanaikaisia ylilyöntejä,
joten lukukokemuksesta muodostui kelpo ja tervetullut sekä kannattava syrjähyppy oman mukavuusalueen ulkopuolelle. 
 
- Ennen oli helpompaa, Sutela veisteli. - Vihollinen on vastapäätä juoksuhaudassa. Nyt se voi olla odottamassa missä tahansa yhteiskunnan sisällä.
Propagandaa tiputettiin lentolehtisinä ja kansa osasi nauraa niille. 
Nyt mielipiteisiin vaikuttaminen on tehokkaampaa.
- Ja salakavalan huomaamatonta. - Ihmiset eivät edes tajua, kuinka heitä vedätetään. Pahimmillaan he jopa kannattavat tällaisia suurien aatteiden sisälle kätkettyjä ajatuksia tai hankkeita.
 
Henkilögalleria on monipuolinen ja sen sekä  Varjo ryhmän jäsenten keskinäinen dynamiikka on hyvin ja eloisasti kuvattu. 
 
-  Jos rohkeasti ilmaisisi, niin Euroopassa saattaa kyteä melkoinen pommi ja meidän tavoitteenamme on selvittää, kuinka pitkälle sytytyslanka on jo palanut. 
 
Teoksessa liikutaan saumattoman yhteistyön merkeissä Suomen lisäksi myös esim. Ruotsissa ja Saksassa, käsitellään Afrikasta ja Lähi-Idästä Eurooppaan virtaavien nuorten miesten maahanmuuttoa ja sen vaikutuksia yhteiskuntien sekavaan tilaan saattamistarkoituksessa.
 
- Suurin voitto on se, joka ei vaadi taistelua. Sun Tzu, kenraali, noin 500 vuotta eaa. 
Lisää: Sodankäynnin taito, 1998 (klik)
 
Varjon vierellä viihtyi:

12 kommenttia:

  1. Ihailen, että rohkenet lukea sarjasta toisen osan ennen mahdollisesti ensimmäisen kirjan lukemista. :D Itse olen jotenkin niin rajoittunut, että tuottaisi ongelmia moinen “epäjärjestys”!

    Kaarnakari on jälleen kerran ihan uusi nimi minulle, joten kiitos esittelystä. Kiinnostukseni heräsi, sillä poliittiset aiheet kiinnostavat. Niihin olen aika harvakseltaan törmännyt dekkareissa. Ilkka Remes tuli mieleeni, mutta muutaman häneltä lukemani romaanin perusteella en pitänyt hänen tyylistään. Ehkä Kaarnakari olisi minulle passelimpi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin onnistui, kun pidin silmieni edessä tämänpäiväisen kalenteriluukkusi viimeisen kuvan teksteineen:)

      Tämä oli minulle, aihepiiriä vähemmän lukenelle, todella positiivinen yllätys ja tykästyin Kaarnakarin tyyliin oitis.
      Kun poliittinen kirjallisuus kiinnostaa, kannattaisi varmaan tilaisuuden tullen antaa Kaarnakarille ja hänen selkeälle, revittelemättömälle tyylilleen mahdollisuus.

      Poista
  2. "Balettia"... Hah hah 😀 Miehisten miesten puhetta sodissa ja urheilutapahtumissa. Naiset eivät tuota hallitse.

    Minulle on alkanut viime aikoina selvitä miten laajaa ja syvää sotimisen ja maanpuolustuksen osaamista Suomessa on. Kiitollisena sitä ajattelen nyt kun on pakko uhkaavia asioita ajatella. Respect kaikille veteraaneille ja entisille ja nykyisille ja tuleville armeijan henkilöille ja tervetuloa Nato. Rauhaa. Ei taistelua. Voitto. 🌹

    VastaaPoista
  3. Balettia hyvinnii ja kansainvälistä sellaista...
    Kaarnakari hallitsee hyvin vertauskuvien ja eloisan kielenkäytön kiemurat ja tietää, mistä ja kuinka kirjoittaa.

    Painokas tervetuloa Nato ja kyllä eli kiitos ja kunnia sotiemme veteraaneilla ja lotille tästä vapaasta ja itsenäisestä maastamme! Kuin myös voimia armeijassa palveleville ja palvelukseen astuville uusille ikäluokille.

    Haasteellinen, mutta varteenotettava on myös vanha sanonta, totuus: "Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan. Si vis Pacem, para bellum", joka on lainaus Publius Flavius Vegetius Renatuksen teoksesta Epitoma Rei militaris.

    Rauhaa ei taistelua = voitto. Rauhaa & rakautta viikon jatkollesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jo muinaiset roomalaiset sen tajusivat 🌹Ja minä alan vähitellen oikein kunnolla käsittää että veteraanit ovat pelastaneet meille itsenäisen Suomen 🇫🇮 On se ollut aikamoinen baletti!

      Poista
    2. Kiitos Rita A ja älä muuta virka! On ollut ainutkertainen ja toivottavasti siksi jäävä baletti , jonka koreografiassa on ollut opettelemista, mutta esitys onnistui. Kunnioitukseni ja kiitokset mukanaollleille. Sota jätti merkkinsä heistä moneen..

      Poista
  4. Elegian pointti on hyvä. Itse ostan kirjoja paljon alesta, joten voin lukea sarjan keskeltä, ja sitten lainaan kirjastosta, jos kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää paikkansa. Minullekaan ei tuota ns. paluuperien tekeminen vaikeuksia, sillä aina ilahduttaa hyvän sarjan löytäminen.
      Kiitos kommentistasi ja rauhaisaa jouluviikkoa:)

      Poista
  5. Yritän vältellä politiikkaa kaikin keinoin. Sodankäynnistä en tiedä mitään. Yritän vältellä niitäkin kirjoja, mutta aina ei onnistu.
    Luen siis ennemmin Muumikirjoja ja lentelen vaaleanpunaisilla pilvillä. Tähän asti se on onnistunut hyvin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mai, eivät ole sota- eivätkä poliittiset kirjat minunkaan vahvinta eivätkä suosituinta aluettani, mutta Kaarnakari osaa asiansa ja teos yllätti positiivisesti ajankohtaisuudellaansakin.

      Jep: Muumit ovat ikirautaa, joka ei ruostu, joten teethän tilaa sinne vaaleanpunaisten pilvien reunamille;)

      Poista
  6. Kiitoksia milenkiintoisesta arviosta ja kommentoinnista.
    Hyvää tätä vuotta Takkutukalle ja teille kaikille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mukavasta kommentistasi ja kuin myös: mainiota jatkoa alkaneelle vuodelle!

      Poista