perjantai 22. syyskuuta 2023

Helena Telkänranta: "Millaista on olla koira?" - ex Libris...

 "Millaista on olla koira?", Helena Telkänranta, SKS Kirjat, 2023, 161 s.,
 kansi Timo Numminen.
 
"Helena Telkänranta  on eläinten käyttäytymistieteen tohtori. Hänen teoksensa
 Millaista on olla eläin? (SKS 2015) sai Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon, Lauri Jäntin palkinnon ja Finlandia ehdokkuuden, Teos palkittiin myös vuoden eläinsuojelutekona." (Takakansi)


"KIRJA, JONKA KOIRASI HALUAISI SINUN LUKEVAN
 
Tiedätkö, mitä koiran hännänheilutuksen suunta merkitsee? Tunnistatko murinan eri vivahteet? Koira viestii jatkuvasti eleillään ja ilmeillään, ja jos osaamme, voimme lukea niitä. Kun ymmärrämme, mitä lemmikkimme yrittää sanoa, voimme paremmin tarjota sille hyvän elämän.

Tuorein tutkimustieto murtaa myyttejä eläinten käyttäytymisestä. Kuononpään nuolaisu ei aina liitykään ruokaan, ja hännänheilutus voi olla myös merkki hermostuneisuudesta. Jokaista koiraihmistä puhutteleva kirja tekee yhteiselosta ihmisen parhaan ystävän kanssa entistä antoisampaa." (Takakansi)

Teos sisältää Esipuheen lisäksi luvut:  1. Koira ja susi yhtäläisyyksiä ja eroja, 2. Eri rotujen erilaiset aivot, 3. Pennun elämän alku, 4.Tunteet, motivaatiot ja käyttäytymistarpeet, 
5. Oppiminen ja älykkyys ja 6. Koiran suhde ihmiseen sekä Lähdeluettelon ja Hakemiston.
 
Teoksen keskellä on lisäksi havainnollistavia  ja hauskan valaisevia värivalokuvia erilaisista sosiaalistumiseen liittyvistä tilanteista sekä koirien ilmehtimisestä korvienasentojen moninaisine merkityksineen.
 
Tässäpä jokaisen koiranomistajan ymmärrystä lisäävä uutta tutkimustietoa sisältävä toiveteos, johon näin koirien vannoutuneena ystävänä, ex-Mattena ja perhekunnan neljän  kaikenkarvaisen ystäväni Mummi-Mattena uteliain mielin tartuin, sillä näistä veijareista ja uskollisista ystävistämme ei koskaan tiedä tarpeeksi tai voi tietää liikaa ymmärtääkseen edes likikään täydellisesti niiden toimintaa, kehonkieltä ja tempauksia. Aina kannattaa oppia lisää, - muutenkin kuin kantapään kautta.
 

-  Mitä paremmin omistaja ymmärtää koiransa tunteita ja tarpeita, sitä paremmin hän pystyy järjestämään sille edellytykset hyvään elämään. Oli koira minkä näköinen tai kokoinen tahansa, sen hyvinvoinnille ovat olennaisia samat perusasiat: aktiivinen palkitseva toiminta, mahdollisuudet vaikuttaa omaan olotilaan ja tilaisuudet viettää pienestä pitäen paljon aikaa muiden koirien seurassa. Silloin myös ihminen on koiran paras ystävä.

Tätä uutukaista voi hyvillä ja turvallisin mielin suositella kaikille koiraihmisille. Selkeästi ja  mielenkiintoisesti vahvalla ammattitaidolla kirjoitettu opas koirien käyttäytymisen ja mielenmaiseman tulkitsemisen helpottamiseksi ja avuksi  sekä sen lukemisen onnistumiseksi ja hyvän yhteiselon mukavuuden ja sujuvuuden lisäämiseksi; suosittelen  lämpimästi kaikille näiden ihmisten parhaiden ystävien elämästä kiinnostuneille! 

Koirista on monia vekkuleita sanontoja kuten: Ei ole koiraa karvoihin katsomista...

Iloisiin hännän huiskutuksiiin:

10 kommenttia:

 1. Tässä kirjassa oli paljon tutkimustietoa. Kyllä nuo koirakaverit ovat sen verran vekkuleita, että yllättävät joka päivä. Rinta rinnan mennään, välillä hihnan etupäässä ja välillä takapäässä. Sen verran tiedän koirista, että jokainen on mielellään vapaana ilman hihnoja. Meidän koirat saavat olla vapaana mökillä. Ozzy saa olla kotipihallakin vapaana, jos olemme mukana. Mimmi harjoittelee, mutta on sen verran intoa piukalla, että juoksis varmasti tielle ilman hihnaa. Rajoja ja rakkautta molemmin puolin.
  Syksyisen aurinkoista viikonloppua ja lukuiloa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentistasi! Näiden ystävien kanssa ei aika todellakaan tule pitkäksi. Rajoja & rakkautta pätee erinomaisesti, sillä viisas koira kyllä mieluusti käyttää kuvitellun hankkimansa, saamansa erivapauden hyödykseen ja omaksi edukseen.
   Hurmaavaa ja aurinkoista syyspäivää ja viikonlopppua Sinulle!

   Poista
 2. Tämä kirja on hyödyllistä ja mukavaa luettavaa myös ihmiselle, jolla ei ole koiraa. Pidin paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Margit ja mukava kuulla! Nuo hyvän elämän kriteerit pätevät jossain määrin myös siihen hihnan toisessa päässä olevaan taluttajaan.

   Poista
 3. On hyvä että koiran omistajille on oma kirja. Meillä oli pienenä koira.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Tämä on sellainen teos, jonka soisi jokaisen koiranomistajan lukevan vaikka ihan omaksi ilokseen.

   Poista
 4. Onpa veikeä kansi, otsikko ja aihe 🧡 Kun tuon lukee, alkaa tieto korvata luulot, kuten tieto hännän heilutuksesta. Koirat ovat kiinnostuneita toisista koirista, sen huomaan kun katselen meidän talon ohi kulkevia koiria taluttajineen. Joskus ollaan ystäviä, toisinaan siellä ärhennellään kuonokarvat sojottaen. 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on paljon uutta tutkimustietoa, joka auttaa meitä ihmisiä ymmärtämään nelijalkaisia ystäviämme ja heidän käytöstään paremmin, jolloin päästään yhteistoiminnassa ja -elämässä parempaan ja sujuvampaan lopputulokseen.
   Kiitos kommentistasi ja mukavaa viikonloppua!

   Poista
 5. Olen varttunut koiraperheessä, mutta sen jälkeen minulla ei ole koiraa ollut eikä varmaan tulekaan. Silti tämä kirja kiinnostaa ihan jo siksikin, että eläimet kiinnostavat. Mielestäni jokaisen koiraa hankkivan tulisi kunnolla perehtyä koirien käyttäytymiseen ja siihen, mitä kyseinen lemmikki vaatii saadakseen onnellisen elämän.

  Minua ahdistaa suunnattomasti suomimökillä eräs asuintalo, jossa vuodesta toiseen sama koira lojuu pihatarhassa. Sen ainoa tehtävä on ilmeisesti vain olla pelote mahdollisille varkaille. Tänä vuonna se ei enää jaksanut aina tulla edes ulos kopistaan ja sen äänikin on käheytynyt. Ei millekään koiralle riitä se, että se saa riittävästi ruokaa ja muun ajan saa sitten lojua yksinään. Oho, sori avautuminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, eläimet kaikkinensa ovat kiinnostavia ja olen tismalleen samaa mieltä koiranhankkijan kelpoisuusvaatimuksista ja tämä teos antaakin selkeässä muodossa uutta tietoa ja lisää ymmärrystä yhteiseämän onnistumiselle.

   No pirskatti, nyt tulin minäkin kiukkuiseksi: ne ovat nuo linnunpelättimet ja ihmispelättimet asia erikseen. On rikosluontoista pitkää koira ainoastaan pelottimena ja kaikenlainen eläinten kaltoinkohtelu on muutenkin ns. rikosluotoista. Ihminen vastaa aina siitä, minkä kesyttää sanotaan...
   Kiitos kommentistasi ja mukavaa kotiutumisaikaa:)


   Poista