keskiviikko 13. syyskuuta 2023

Ella-Maria Nutti: "Pohjoisessa kahvi on juotu mustana" - ex Libris...

 "Pohjoisessa kahvi on juotu mustana", Ella-Maria Nutti, Johnny Kniga, 2023, suomentanut Jaana Nikula.

"Ella-Maria Nutti (s. 1995) on  Jällivaarasta Ruotsin Lapista kotoisin oleva saamelaiskirjailija, joka opiskelee psykologiksi Uumajan yliopistossa. Pohjoisessa kahvi on aina juotu mustana on hänen esikoisromaaninsa." (Lievelehti)


                                                         ©Sofia Runarsdotter
 

 "Äiti, tytär ja etäisyys, joka pitäisi kuroa umpeen. Suoraan sydämeen käyvä esikoisromaani näyttää, miten ohuimmista langoista syntyy vahvin side.
Ella-Maria Nuutti onnistuu koskettamaan jotakin sanomatonta ja kouriintuntuvan tunnistettavaa kuvatessaan äitiä ja tytärtä, joita yhdistävät veri ja pienet yksityiskohdat mutta erottavat kaikki ne asiat, joita he eivät voi sanoa toisilleen. Se mitä ei voi ääneen lausua, on lopulta kaikkein tärkeintä. " (Takakansi)
 
 

 
 Uusi kirjailijatuttavuus, kahvi ja pohjoinen sekä utuisen kaunis kansikuva koirantaluttajineen: monta houkuttelevaa syytä lähteä avoimin ja uteliain mielin Nuttin matkaan.

Agneta ja Tilda, äiti ja tytär:  - Tilda nyökkää ja pyytää Agnetaa viipaloimaan tomaatteja. Agnetasta tuntuu, että hän sanoi taas väärin vaikka oli tarkoittanut osoittaa huolenpitoa, mutta Tildan korvissa se oli kuulostanut valitukselta. 
Tuntuu kuin Agneta ei osaisi sanoa mitään oikein. Pulssi takoo hurjasti, hänen on nyt onnistuttava. Mutta sanat ovat kuin kömpelöitä keiloja, jotka kaatuilevat hänen ympärillään...
 
- He kävelevät hiljaisina katua pitkin eteenpäin, kulkevat rinnakkain kun mahtuvat, mutta enimmäkseen peräkkäin. Siinä menee kahden yhteen kuuluvan yksinäisen jono. Koleus  on laskeutunut heidän välilleen. Agnetalla on möykky vatsassa sekä vertauskuvallisesti että oikeasti. Hänen on sulatettava jää.
 Hän tahtoisi ottaa Tildan syliinsä ja halata tiukasti niin kuin silloin kun tyttö oli neljän vanha ja näki painajaisia.

Niinpä: Äidit ja tyttäret - isät ja pojat. - aikuiset ja aikuistuvat. Ne lausumattomat sanat ja keskustelemattomiksi jäävät asiat, joita ei sanotuksia  eikä  selviksi saada. Välimatkalla ei merkitystä: tuhat kilometriä taivalta tahi samoissa taloudessa /tiloissa ja samalla paikkakunnalla. Miksi näin?? Aina veri ei ole vettä sakeampaa. Vaikka  tässä tapauksessa ei näistä ole kysymys, niin asiaa sivuten todettakoon, että puhumattomuus, nonsoleeraaminen ja mykkäkoulu ovat rajuja vallankäytön välineitä.

Agneta:  - on tehnyt töitä lähellä kuolemaa. Vanhusten luona se on aina läsnä. Hän on monet kerrat töihin tullessaan joutunut heti avaamaan ikkunan, jotta sielu pääsisi lentämään ulos. 

Irrallinen yksityiskohta johon on omaa kontaktipintaa: Isomummin kuoltua kotonaan Mummilassa ja tarkistettuamme sen asettamalla hänen suunsa eteen peilin,  joka ei höyrystynyt,  oli seuraava yhteinen toimenpiteemme avata huoneen ikkunat levälleen, jotta sielu pääsisi kotiinsa... Kaunis hetki, joka on jäänyt elävänä mieleen.

Kerrassaan upea, harmoninen ja tyylikäs sekä varmaotteinen esikoinen, joka on kypsä syntyessään ja meni suoraan ihon alle lupia anelematta tahi  kyselemättä!! 

Nutti on hienoviritteisten tunnelmien ja tunnetilojen luoja ja lukijana nautin keskittyneesti syvän hiljaisuuden vallitessa hänen kerronnastaan ja Jaana Nikulan taidokaasta ja ammattitaitoisesta käännöksestä, yhdistelmästä, joka  lukijalle silmien eteen nautittavaksi tarjotui. Odotusarvo kirjailijan jatkon suhteen on jää korkealle tasolle.

Niin se kahvi?  Kiitos,  mustana:

10 kommenttia:

 1. Kahvi, kiitos maidon kanssa :) Todella kiinnostava kirjavinkki.
  Mitä jos ikkunaa ei aukaistakaan? Jääkö sielu pyörimään sisätiloihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai! Maidolla tai ilman tahi vaikkapa kerman kanssa, makuasia, mutta kahvi on oiva juoma.
   Vaikea vannoa, mutta kyllä tuossa ikkunan avaamisessa oli tarkoitus antaa sielulle ainakin mahdollisuus...

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Erittäin kiinnostava kirjailija, jolta tämän esikoisen perusteella on lupa odottaa paljon, sillä niin positiivisesti tämä edukseen erottui massasta:)

   Poista
 3. Ihan uusi tuttavuus tämä kirja sekä kirjailija minullekin. Koskettava tuo esille nostamasi irrallinen yksityiskohta. Jostain syystä se jopa tuntuu ihan järkeenkäyvältä. Ikkuna auki sinne lopulliseen vapauteen, viimeinen palvelus ja rakkaudenosoitus menehtyneelle.

  Voisin kuvitella tämän itsekin lukevani, mutta jäänee toiseen kertaan. Onneksi kirjat odottavat.

  Ja minulle kahvi kauriksella (kauramaito), kiitos :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan viimeinen rakkaudenosoitus, eikä siihen tuossa Isomumminikaan tapauksessa liittynyt mitään uskonnollista, sillä Mummini oli Ihminen ilsolla I:llä eikä uskonnolla ollut hänelle mitään erityistä merkitystä.
   Saman palveluksen tein hänelle aikanaan...

   Kirjatarjonta on uutuuspuolella niin runsasta, että kuten toteat: onneksi kirjat odottavat.

   Kiitos kommentistasi ja kuppi kahvia kauriksella ole hyvä!!

   Poista
 4. Kirjan nimestä käytiin somessa vähän keskustelua, koska alkuperäinen nimi on Kaffe med mjölk, siis päinvastoin kuin suomennoksessa. Kaiketi tämäkin yksityiskohta saa selityksensä kun kirjan lukee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnitin samaan asiaan huomiota, mutta kyllä vaan, asia selittyy ihan kirjan viimeriveillä ja siihen on konkreettinen ja joillekin meistä hyvinkin tuttu syy:)
   Kiitos kommentistasi ja aurinkoista syysviikonloppua Sinulle!

   Poista
 5. Tuo on kyllä tuttua joistakin menneistä ihmissuhteista kun tuntuu että ei osaa sanoa mitään oikein. Vanhempien kannattaisi opetella / opettaa hyvä kommunikointi lastensa lapsuudesta alkaen.

  Minulle kaffe med mjölk, tack ☕️ 😀 Ei mustana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainitsemasi tunne on todella turhauttava. Totta: kotona luodaan pohja lapsen tulevalle sosiaalisine taitoineen, arvoineen ja ajattelumalleineen. Kommunikointi- ja itsensäilmaisemisenkyky ovat oleellinen osa kokonaisuutta. Nutti kuvaakin teoksessaan taitavasti ja herkkäviritteisesti keskustelun aloittamista ja sen vaikeutta.

   Kommentistasi kiitos, rentoa viikonloppua ja aromaattisia kupposellisia sarjasta kaffe med mjölk, var så god!

   Poista