perjantai 9. joulukuuta 2022

Timo Kirves: "Havanna Mix" - ex Libris...

"Havanna Mix, Timo Kirves, Musta Taide, 2022, 95 s.

"Timo Kirves   (klik),  (1939 - 2021)   teki yli 60 vuoden uran valokuvaajana. 
Hänet muistetaan intohimoisena ihmisten kuvaajana. Hän kuvasi kaikkiin suuriin suomalaisiin lehtiin, kuten Helsingin Sanomiin, Ilta-Sanomiin ja Hufvudstadsbladetiin.  
Kirveen uralle osui myös digitalisoitumisen murros, ja hän otti sen vastaan tapansa mukaan innolla ja etujoukoissa. 90-luvun puolivälistä lähtien hän opetti valokuvaustyönsä ohessa kuvankäsittelyä merkittävälle osalle Suomen graafisen alan huipuista muun muassa Aalto-yliopistossa ja muissa alan oppilaitoksissa sekä lehtien kuvatoimituksissa ja painotaloissa."  (Kustantaja)


                                                              ©Antti Kirves


"Viimeisinä vuosinaan Kirves hullaantui Havannasta niin, että matkusti sinne kolme kertaa. 
Näistä kuvista hän alkoi koostaa kirjaa, joka sitten jäi kesken. 
Kirja päätettiin joka tapauksessa saattaa loppuun. Havanna Mix vie lukijansa kuumille kaduille ja hikisiin tanssibaareihin, ihmisten luo. 
Kuubasta Timo Kirves löysi jotain, mikä sai kuvajournalistin silmät taas vilkkumaan. Hän sanoi palaavansa Havannaan. Ihmisten takia, hän sanoi, 
ja musiikin, ja lämmön ja valon." (Kustantaja) 
"Uskon ja toivon, että olemme onnistuneet välittämään Timpan näkemyksen - soundin. kuten hän itse tapasi sanoa - mahdollisimman pitkälti sellaisena kuin hän olisi itse suonut. Näillä sivuilla on se, mitä Timppa näki ja mihin hän rakastui viimeisinä vuosinaan. Timppa ei ole enää täällä, mutta kuvat pysyvät." 
(Antti Kirves, Esipuhe) 

Voi hurja mikä sykähdyttävä teos!  Timo Kirveen toivomus soundin välittymisestä lukijalle ja ihastelemaan kutsuvien kuvien katsojille toteutuu vaivatta ja luontevasti: elämänilo, herkässä oleva hymy, värikylläisyys, tuoksut, ihmiset, autot, hälinä, hiekkarannat ja meren ainutkertainen kimmellys, nauru ilonpilkkeineen silmäkulmissa jne. Korvissani alkoi lupaa kysymättä soida rytmikäs ja mukaansatempaava:  "Cuba quiero bailar la salsa" (klik)
 
 Hujauksessa olin palannut omaan  "Kuubaani" eli kuukauteen Brasiliassa 
 Porto de Galinhas  (klik) -nimisellä pienellä paikkakunnalla ja Pernambucon osavaltiossa viettämääni ainutkertaiseen auringonpaisteiseen, kokemusrikkaaseen ja opettavaiseen ilon, lämmön ja riemun aikaan ja kulttuuriin, lomaan kun se rikkainta on ollut.

Mitä parhainta sekä antoisinta luettavaa ja katseltavaa, silmäniloa tähän lumen valtaamaan, kylmään ja pimeään  maisemaan ynnä aikaan, jolloin maailmankirjat ovat sekaisin. Taidokkaita ja puhuttelevia kuvia makustellessa unhettuivat maalliset murheet ja korostui elämänilon ja kaiken kauniin merkityksen läsnä pitämisen arvo ja tärkeys hyvinvoinnin ja mielenrauhan takaajina.
 
Kirjaimellisesti lämmin kiitos sinne tuonilmaisiin Timo Kirveelle ja toisekseen teoksen toimittaneelle Antti Kirveelle tästä suuresti ilahduttaneesta Mixistä, 
joka osui ja upposi, ja jota voi vilpittömästi suositella  sujautettavaksi pukinkonttiin!!
 
Kuvien ääressä ilokseen & nautiskellen viipyili:


12 kommenttia:

 1. Enpä tunnistanut Timo Kirveen nimeä, vaikka olen varmasti nähnyt hänen kuviaan lehdissä, joten kiitos esittelystä! Tämä kirja tuo varmasti lämpöä ja piristystä talvipäiviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Timo Kirves on pitkän linjan ansioitunut valokuvaaja, seikka jonka tämä teos iloisella tavalla todeksi osoittaa:)
   Kiitos kommentistasi ja hyvää viikonloppua nietosten keskellä!

   Poista
 2. Minullekin tuntematon nimi, mutta en olekaan perillä valokuvaamisesta. Hienoa, että hänen työnsä saatiin kirjassa päätökseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki! Valokuvaus on meillä Kanssakulkijan tontilla, joten siinä suhteessa luotan hänen positiiviseen arvioonsa teoksen kuvien teknisestä laadusta ja ilmaisukyvystä tyytyen niiden tarjoamaan silmäniloon ja mielihyvään.
   Lokoista viikonloppua Sinulle:)

   Poista
 3. Minulle Timo Kirves on tuttu nimi ja lukuisat upeat valokuvat.
  Tämä kirja ei jouda sinne pukinkonttiin, vaan hankin ihan itselleni.

  Kiitos mukaansa tempaavasta arviosta, musiikkikin tuli kuunneltua, tekipä hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu nimi minullekin ja teos on valloittava elämän iloisuudessaan.
   Kiitos kommentistasi, avoisaa viikonloppua ja eritoten antoisaa hyvänmielen Havannan-matkaa Sinulle!!

   Poista
 4. En ole käynyt Kuubassa, mutta näytekuvat bloggauksessa kertoo sinäkin siitä, että autokanta on vanhaa. Jenkit lähtivät pois saarelta mutta oli sitä ennen suosittu matkailukohde, ja jos Kummisetä 2 pitää paikkaansa myös alamaailmalla oli kiinnostusta hotellitoimintaa kohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke, Kuuballa(kin) on oma mielenkiintoinen ja vaiherikas historiansa, vaikka ensimielteenä juohtuvatkin itselle mieleen Castro ja sikarit !

   Nimitys "Cuba" on peräisin tainointiaaninen kielestä sanasta "cubao", joka tarkoittaa "hedelmällistä ja yltäkylläistä maata" ja värikäshän Kuuban historia onkin.

   Wanhat autot ovat hurmaavia ja niissä on glamouria:)

   Poista
 5. Voi miten upea ja ihana kirja! Havanna! ❤️ Tämähän olisi pakko saada käsiinsä jostain. Hienoa että kirja tehtiin, vaikka Timo Kirves itse on jo poissa. Kyllä nyt alkoi todellakin soida päässä tuo Cuba quiero bailar la salsa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirjarikas elämäni kyllä tämä oli oikea ilon ja valon aurinkoannos lumimassain keskellä!

   Mainion kunnianosoituksen Timon pitkälle ja ansiokkaalle uralle on
   Antti Kirves silmäiniloksemme toimittanut, suurkiitos hänelle siitä!!
   Lainasin tämän kirjastosta.

   Poista
 6. Kuuba on maa, jonne haluaisin matkustaa. Siellä on upeita puutarhoja, joita mieleni tekisi katsastaa. Ja onhan meillä nyt oma havannalainen täällä kotosalla, Mimmi. Siinä on iloa ja eloa ja touhukkuutta vaikka muille jakaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai, Kuuba olisi kiehtova ja houkutteleva kohde!
   Onneksi teillä on Mimmi, joka varmasti tuo iloa ja eloa elämäänne. Havannaiseen kävin tutustumassa ja vaikuttaa olevan kiintoisa ja energinen rotu:)

   Poista