sunnuntai 18. joulukuuta 2022

Antti Tuomainen: "Majavateoria" - ex Libris...

"Majavateoria", Antti Tuomainen, Kustannusosakeyhtiö Otava, 2022, 
päällys Elina Warsta/solmu.nu.
 
"Antti Tuomainen (s.1971) on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä nykykirjailijoista. Hänen teoksiaan on julkaistu yli 30 maassa, hän on voittanut muun muassa Vuoden johtolanka -palkinnon (2011), parhaan pohjoismaisen rikosromaanin palkinnon Petrona Awardin (2020), ja hänen teoksiaan on ollut ehdolla kansainvälisten kirjallisuuspalkintojen saajaksi useita kertoja. 
- Vuonna 2019 Britannian arvostetuimpiin sanomalehtiin kuuluva The Times nimesi Tuomaisen Euroopan hauskimmaksi kirjailijaksi." (Lievelehti)


                                                      ©Jonna Räsänen/Otava


"Järkeen ja järjestykseen luottava vakuutusmatemaatikko ja seikkailupuistoyrittäjä Henri Koskinen muuttaa yhteen taidemaalari 
Laura Helannon ja tämän tyttären kanssa. Samaan aikaan, kun Henri huomaa päätyneensä herttoniemeläisen isäkerhon aktiivijäseneksi, alkaa kilpaileva puistoyrittäjä laajentaa toimintaansa rikollisin keinoin.
Säilyttääkseen tasapainon perhe-elämän ja haastavan työn välillä Henri joutuu laskemaan tarkemmin kuin koskaan, mitä kannattaa kertoa ja kenelle. 
Asiat mutkistuvat entisestään, kun kilpailevan puiston jättimäisestä majavalaitteesta löytyy ruumis, ja syyttävät sormet osoittavat häntä. Vakuutusmatemaatikko voi johtaa seikkailupuistoa ja löytää rakkauden,
kuten sarjan aiemmat osat ovat osoittaneet, mutta pelastaako matematiikka elinkautiselta?!" (Lievelehti)
 
 
                                                         ©Elina Warsta/Otava
 
Tämä oli ensikosketukseni Antti  Tuomaisen tuotantoon, mutta parempi myöhään...  Jo teoksen veikeä kansi on lukemaan houkutteleva ja eipähän ole aiemmin tullut vastaan näistä elementeistä: seikkailupuisto, vakuutusmatemaatikko murhaepäiltynä, uusioperhe ja majavalaite koostettua humoristista dekkaria:)

Henri Koskinen- Yöllinen Kuperkeikkamaailma tuoksuu likipitäen samalta kuin oma seikkailupuistoni SunMunFun: laitteiden muovisia ja metallisia osia ja rakenteita, siivous- ja desinfiointiaineita, hentoja aromikaikuja kahvilan päivän tarjouksista. Ilmastointi humisee, hallin ulkopuolella koillistuuli puhkuu lunta ja kylmyyttä ja koettelee korkeita peltiseiniä. Muuten on hiljaista.
En voi väittää tuntevani oloani täysin luontevaksi. Olen vakuutusmatemaatikko, en murtovaras.
 
Koskaan ei liian myöhäistä oppia jotain uutta, mutta alla olevan kaltaisella pieteetillä suoritetun tiskikoneen plaseerauksen taidan suosiolla  jättää vakuutusmatemaatikkojen tontille...
 
Astianpesukoneen täyttäminen:  -  oli miellyttävää käytännön matematiikkaa,
tilan optimointia, vedenkierron maksimaalista hyödyntämistä, kappaleiden välisten etäisyyksien mahdollisimman tasaista jakamista. Yksikin väärin sijoitettu kulho, kattila tai tuiki tavallinen ruokalautanenkin saattoi vaikuttaa ratkaisevasti koko pesutapahtuman lopputulokseen, sen onnistumiseen tai epäonnistumiseen.
 
Sivutuotteina lukijaa hemmotellaan mm. käsitteillä.  Leibnitzin riittävä peruste samoin kuin lineaarinen regressioanalyysi ja ekstrapolaatio   (klik) jne.  
jotka käyvät selviksi- jos käyvät...  Omata osaltani jäivät Richard Scarryn Matti Majavan salaisuuden taakse;)
 
Hervotonta verbaliikkaa ja usein hienovaraisin huumorin jyvin maustettua  ilman ylilyöntejä  sujuvaa kerrontaa, jota ei voi tyytyväisesti hymyilemättä ja Tuomaisen aatoksenrientoa ihailematta lukea.  Teos, joka on vaikeasti ilmapiiriltään ja tunnelmaltaan  avattavissa eli joka on parasta ja antoisinta lukunautinnon optimoimiseksi lukea itse.
 
Laura & Henri:  - Minusta tuntuu, Laura sanoo - että me olemme aika hyvä pari. - Siltä minustakin tuntuu, sanon, ja tarkoitan seuraavia sanojani enemmän kuin koskaan, - niin kvantitatiivisesti kuin kvalitatiivisestikin.
Yöllä, kun olemme ensin täydentäneet toisiamme niin kuin aikuiset ihmiset voivat toisiaan täydentää, nukun kuin tukki. Näen unia, jotka ovat loogisia ja järkeenkäypiä. Olen jälleen vakuutusmatemaatikko.
 
Motto:  -  Go with the flow... 
 
Tämä tyttö  ei ehkä yllä olevaa virran mukana omakseen tunne, vaan pikemmin sen  vastarannan kiisken mallin, mutta flow-tila onkin kokonaan toinen käsite & riemukas asia! 
 
Tuomainen on todellinen tyyliniekka omaperäisine ja edukseen poikkeavine kerrontoineen ja hänen  tyylinsä miellytti suuresti  tarjoten hilpeän ja hyvällä kieliasulla varustetun lukukokemuksen, ettenpä sanoisi: -elämyksen:)

Jämpti on näin:
 

10 kommenttia:

 1. Tämän trilogian voisi kyllä lukea. Luin viime vuonna Tuomaiselta Palm Beach Finlandin, joka oli varsin riemukas huumoridekkari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki! Tuomainen kirjoittaa kivasti omalla huumorillaan sujuvaa tekstiä, joten ilo on vahvasti lukijan puolella:)

   Poista
 2. Jotenkin kuvittelin aina, että en pidä huumori-dekkareista. Mutta Tuomainen muutti käsitykseni, hänen kirjoistaan pidän.

  Tämä kirja on jo e-kirjana odottamassa joulun pyhiä.

  Purskahdin nauruun tuon astianpesukoneen täytön kohdalla. Olen täsmälleen samanlainen. Tarkka järjestys ja optimointi tuottaa parhaan pesutuloksen. Harmittaa joskus vieraat, kun laittavat itse lautasensa/ kuppinsa koneeseen. Heidän lähdettyään suoritan uudelleen järjestelyn :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuin myös, mutta Tuomainen taitaa tämän vaikean yhdistelmän vaivattoman oloisesti.

   Sama syndrooma: onko kyse neuroosista, perfektionismista vaiko Sinatran "I did it my way" -pinttymästä? Mutta näin me tytöt tämä pidetään:)

   Poista
 3. Jotenkin tunnistan itseni tuosta astianpesukoneen täyttämiseen liittyvästä kuvauksesta. En ihan noin tarkka ole (tai ollut, toistaiseksi meillä ei ole astianpesukonetta), mutta sen verran tarkka etten antanut miehen konetta täyttää :D

  Minua tämä Tuomaisen trilogia kiinnostaa, mutta toki lukisin järjestyksessä, vaikka vissiin järjestyksellä ei ole väliä. Ekan osan saisi jopa enkuksi kirjastosta. Olen aatellut, että Tuomaista voisi lukea enkuksi kun en kuitenkaan Suomessa millään ehdi kaikkea haluamaani lukea. Joten pitää joustaa kielessä (mieluusti siis lukisin suomalaiset kirjat suomeksi). Olen lukenut Tuomaiselta aiemmin enkuksi Healerin (eli Parantajan) ja se toimi kyllä silläkin kielellä.

  Muutamia muita Tuomaisen teoksia olen lukenut suomeksi ja tykkään hänen tyylistään! Hänen vanhempi tuotantonsa on muuten vakavampaa, jopa synkkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa meidän astianpesukoneiden ainoan oikean täyttösysteemin omaavien klubiin!

   Kuten mainitsin tämä oli ensikosketukseni - joskaan ei viimeinen - Tuomaisen kirjallisuuteen ja hyvin toimi itsenäisenä osana, joten...
   Ihastuin hänen huumoriinsa ja empaattiseen tapaansa kuvata päähenkilöitään sekä tekstin tasoon ja kerronnan luontevaan etenemiseen, joten antoisia lukuhetkiä Sinulle Tuomaisen seurassa.

   Poista
 4. Nimi "Majavateoria" houkuttaa heti lukemaan ja ottamaan selvää mistä on kyse 😀😎 Ekstrapolaatiolla ei varmaan olisi ollut samaa vaikutusta 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A! Kyllä vaan ja ei totta tosiaankaan.
   Myös kansikuva on kerrassaan kiehtova:)

   Poista
 5. Nyt sulla on jäänyt sarjan kaksi ensimmäistä kirjaa lukematta. Suosittelen siis lukemaan Jäniskertoimen ensin ja sitten Hirvikaavan ja vasta viimeiseksi tämän trilogian päätöskirjan Majavateorian. Jämpi on niin ja kerta kirjatkin kertovat vakuutusmatemaatikosta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai! Otentaanpa loput järjestyksessä jänis ja hirvi:)
   Mukavia jouluvalmisteluja ja hyvän mielen hyrinää Sinulle!!

   Poista