perjantai 29. huhtikuuta 2022

Paavo Hellstedt - Juha Laaksonen: "Orava Metsien tuttu tuntematon" - ex Libris...

 "Orava Metsien tuttu tuntematon", Paavo Hellstedt - Juha Laaksonen, Tammi, 2022, 239 s.

"Paavo Hellstedt (FT) on ollut nuoresta pitäen kiinnostunut erilaisista luonnonilmiöistä ja erityisesti eläimistä, siitä miten ne toimivat ja käyttäytyvät. Hän on väitellyt lumikon ja kärpän ekologiasta, käyttäytymisestä ja niiden yhteisöekologisista vaikutuksista. Petojen tutkimuksen kautta hän on perehtynyt myös niiden saaliseläimiin ja jyrsijöiden ekologiaan.

Juha Laaksonen (FM) on YLEssä työskentelevä luontotoimittaja, tietokirjailija ja valokuvaaja. Laaksosen erikoisalaa ovat saaristo- ja kaupunkiluonto ja niiden monimuotoisuus. Viime vuosina hän on seurannut erityisesti pääkaupunkiseudun pesimälintujen käyttäytymistä. Retkillään Laaksonen on valokuvannut ja seurannut lintujen lisäksi erityisesti kaupunkinisäkkäiden elämää."                                           

"Kotimetsiemme tuttu tupsukorva osaa yllättää. Sillä on pörröinen häntä, tupsukorvat, isot silmät ja komeat etuhampaat. Se kiipeilee puissa taitavasti, loikkaa ketterästi puusta toiseen ja jähmettyy paikoilleen huomatessaan pedon. Orava on meille kaikille tuttu eläin – vai onko?
Oravilla on monia erikoisia ominaisuuksia, joita ei tunne sen paremmin suuri yleisö kuin luontoharrastajatkaan. Oravanpoikasilla ei esimerkiksi ole syntyessään ulkokorvia, ja oravat ovat yleisemmin oikea- kuin vasenkäpäläisiä. 
 
Oravilla on tarkka vuorokausirytmi, vahvat lihakset, kevyt luusto ja terävät kynnet. Oravat osaavat äänellä monin eri tavoin, ja ne viestivät toisilleen häntäänsä heiluttamalla. Häntä myös tasapainottaa kulkua ja hyppyjä. 
Orava on pohjoisten taigametsien tuttu tuntematon, jonka edesottamuksia pääsee seuraamaan niin kaupungeissa, metsissä kuin tunturikoivikoissakin. Oravien yksilöllinen käytös ja piirteet tarjoavat katselijalleen loputtomasti uusia elämyksiä." (Takakansi)Teos sisältää alkusanat, 13 lukua mm. anatomiasta, ravinnosta, käyttäytymisestä, ekologiasta , evoluutiosta ja tulevaisuudesta sekä loppusanat. Muutamia poimintoja:

Orava on ollut ihmisille myös arvokas ravinto-  ja pyyntieläin: teoksesta löytyy jopa resepti Pohjois-Karjalaiseen oravakeittoon. Taloudellisesti: hyvän ja virheettömän  oravannahan arvo vielä vuonna 1950 oli 110 Suomen markkaa.

Orava on myös piilevä neropatti: se kätkee tuhansia ravintopaloja ympäri elinaluettaan ja niiden löytöprosentti on hurjat 90. Helposti mädäntyvät ruokansa kuten sienet, se puolestaan säilöö ripustamalla ne puihin kuivumaan.

Orava on myös melkoinen urheilija hyvine hyppylihaksineen: pituutta useita metrejä ja korkeutta 1,5 metriä.

Orava, tuo hännällään viestivä, nappisilmäinen, vikkelä, vekkuli ja vipeltävä pörröhäntä, on sikäli erikoinen eläin luonnossamme, että se jakaa mielipiteitä harvinaisen vähän.

Oravien  kannaksi Suomessa arvioidaan n. 1 miljoonaa yksilöä levinneisyyden ollessa käytännössä koko maamme ja se on myös hyvin sopeutunut ja asettautunut kaupunkikulttuuriin.

Orava, tuo hännällään viestivä, nappisilmäinen, vikkelä, vekkuli ja vipeltävä pörröhäntä, on sikäli erikoinen eläin luonnossamme, että se jakaa mielipiteitä harvinaisen vähän.

Tämä laadukas ja kauniisti runsain kuvin toteutettu seikkaperäinen teos onkin mitä mainion tietopankki, jonka voi hyvin lukea myös vain kiinnostavin osin, ja joka toimii pienemmille eläintenystäville katselukirjanakin, on ilon aihe kaikille luonnonystäville.  
 
Siispä hauskoihin kohtaamisiin  pihamaalla, metsäpoluilla, kuitenkin reunaehdoin kuten tänne aikanaan muutettuamme jouduimme edellisen asukkaan jäljiltä topakasti toteamaan: avoimissa ikkunoissa menee meidän reviirirajamme... Makeasti oravainen makaa sammalhuoneessansa..  (klik)

Tassuttelemisiin & tossuttelemisiin:

2 kommenttia:

 1. Oravat ovat mukavia ja varsin valokuvauksellisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää paikkansa. Juuri tässä aamusella seurailin yhden, vielä osittain harmaan, pörröhännän kevyttä hyppelyä pihamaalla.
   Kiitos kommentistasi ja iloista vappua!

   Poista