perjantai 20. syyskuuta 2019
C.J. Tudor: "Paluu pimeästä / The taking of Annie Thorne" - ex Libris...
"Paluu pimeästä", C.J. Tudor, WSOY, 2019, 423 s., suomentanut Laura Beck.
Englantilainen C.J. Tudor rakasti lukemista ja kirjoittamista jo varhain, erityisesti mustanpuhuvat, makaaberit tekstit olivat hänen makuunsa. Siinä missä Tudorin ikätoverit lukivat nuorisokirjallisuutta, Tudor ahmi Stephen Kingiä ja
James Herbertiä. Vuosia hän toimi copywriterina, tv-juontajana, ääninäyttelijänä ja koiranulkoiluttajana. Esikoisteoksen menestyksen ansiosta hän kirjoittaa nyt kokopäiväisesti. Tudorin kohutun Liitu-ukon oikeudet on myyty 40 eri maahan. Kirjailija asuu Nottinghamissa kumppaninsa ja tyttärensä kanssa." (Lievelehti)
©Bill Waters
"Pohjoisenglantilaista kaivoskylää järisyttää tragedia. Lapsensa tappanut äiti jättää jälkeensä vain verellä kirjoitetun viestin.
Uutinen surmatyöstä ajaa opettaja Joe Thornen palaamaan tuohon lapsuutensa kylään ja vuosikymmenten takaisiin muistoihin – siihen, kuinka hänen pikkusiskonsa Annie katosi. Ja kuinka takaisin tuli joku, joka ei ollut Annie.
Mitä tapahtui niiden tuntien aikana, kun Annie oli kadoksissa? Mitä kylän pinnan alla kytee – ja miksi hautausmaalta puuttuvat lasten haudat?" (Lievelehti)
Tudorin esikoinen herätti kiinnostuksen kirjailijaa kohtaan ja halun tutustua myös jatkoon, vaikkei kauhu-scene Stephen Kingin pohjain polkemisista huolimatta varsinaisesti omiin lukusuosikkeihin lukeudukaan.
Harppaus oman mukavuusalueen ja mieltymysten ulkopuolelle on terveellistä, innostavaa ja virkistävää, joten ennen paluuta pimeästä, silmät kiinni ja uhkarohkea hyppy syvään tuntemattomaan:
Menneisyydestä: - Älä koskaan palaa. Niin ihmiset aina sanovat. Asiat ovat muuttuneet. Mikään ei ole ennallaan. Jätä menneet menneisyyteen. Se on tietysti helpommin sanottu kuin tehty. Menneisyydellä on tapana muistuttaa itsestään. Kuten pahentuneella ruoalla, jota on erehtynyt syömään.
- En halua palata. En todellakaan. Toivelistallani on monta asiaa sen edellä,
muun muassa että rotat syövät minut elävältä tai että tanssin rivitanssia.
Niin kiihkeästi toivon, etten enää koskaan näkisi sitä persläpeä jossa vietin nuoruuteni. Mutta aina ei voi valita muuten kuin väärin.
Arnhill: - ei ota tulijaa avosylin vastaan. Kylä on katkera, synkissä aatoksissa ja hapan. Se pysyttelee omissa oloissaan ja silmäilee vierailijoita epäluuloisesti.
Se on stoalainen, järkkymätön ja uuvahtanut yhtä aikaa. Se on niitä kyliä,
jotka mulkoilevat vierasta vihaisesti kun hän saapuu ja räkäisevät inhoten perään kun hän lähtee.
Tudor hallitsee suvereenisti taitavasti luodun, tiheätunnelmaisen ja ahdistavankin kerronnan taidon ja tarkkasilmäisen persoonainpiirron. Huolimatta omalla kohdallani lajin vieraudesta totean tuon ilomielin ja hattua nostaen.
Jos tästä genretyypistä pitää, tätä teosta ei todellakaan kannata ohittaa!
Pahuudesta: - Jos jotkut lapset ovat synnynnäisiä uhreja, ovatko jotkut synnynnäisiä kiusaajia? En tiedä vastausta. Mutta sen tiedän, että näinä päivinä ei ole hyväksyttävää sanoa sellaista. Ei ole sopivaa väittää että jotkut lapset,
jotkut perheet, ovat yksinkertaisesti pahoja. Se ei liity yhteiskuntaluokkaan, rahaan tai siihen että heiltä puuttuisi jotain. Heidän piuhansa on vaan yhdistetty eri tavalla. Se on heillä geeneissä.
Ihmisen pahuus ja ihmismielen pimeys ovat arvoituksia, jotka eivät lakkaa kummastuttamasta eivätkä kiehtomastakaan. Paljon pystytään tänä päivänä selittämään ja juurilleen johtamaan, mutta osin tutkimattomat lienevät edelleen aivojemme aatokset, tuo mitä mielenkiintoisin aihealue.
Kunpa mielen syövereissämme olisikin tasapuolisuuden nimissä vastaava aarreaitta kaikelle hyvälle, lämmölle, huolenpidolle ja rakkaudelle sen kaikissa muodoissa...
Enpähän näppärämmin parilla sanalla kuin teoksen takakannesta Lee Childia siteeraten: Kauhean hyvä, jokaisessa merkityksessä.
Joten simppelisti: jokaisessa merkityksessä vallan kauhian
hyvää viikonloppua:
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tämä lajityyppi on minullekin tosi vieras. Nyt kirjoitit niin kiinnostavan arvion, että laitoin varaukseen.
VastaaPoistaEdellinen arviosi, Syntipukki, on myös yöpöydälläni odottamassa vuoroaan. Nyt on menossa Karen Clevelandin 'Totuuden tuolla puolen'.
Kiitos Cara! Olisikohan asia niin, että jos elävässä elämässä on kohdannut riittävästi horroria, niin...
PoistaTudor taitaa kyllä vaivatta lukijansa kauhunseittiin kutomisen taidon, joten tälle lajille hyvä valinta.
Kiehtovia lukuhetkiä:)
Lähdenpä kurkistamaan, mitä on totuuden tuolla puolen, kiitos vinkistä!
Liitu-ukko oli mitä mielenkiintoisin tuttavuus ja olipas hyvä, että sain sinulta vinkin tästä uutukaisesta jännitys/kauhukirjasta.
VastaaPoistaOikein antoisaa lukuviikonloppua :)
Kiitos Mai ja ollos hyvä! Liitu-ukko oli ympärille kietoutuva lukukokemus ja sen perusteella tartuin tähän uutukaiseenkin, enkä pettynyt. Lukuiloa syysviikonloppuusi:)
PoistaHuh, hyytävän hyvää. Sain aamulla just loppuun rikosromaanin jossa pahuutta ja ihmismielen saloja oli pakko ajatella. Niin loistavasti kirjoitettu sekin että tarvitsen toipumis- ja sulatteluaikaa.
VastaaPoistaJään miettimään tuota ohjetta että älä palaa menneisyyteen. Niin, no... eiköhän sinne voi palata muutenkin kuin tuloksettomasti tai vahingollisesti. Muttta tietyissä tapauksissa takuulla hyvä neuvo.
Rentouttavaa viikonloppua!
Ihmismieli ja sen kytkennät ovat kyllä outo runsaudensarvi kaikkinensa. Näinköhän aivojen toiminta meille konsaan täydesti avautuu, ja olisiko parempi, jottei...
PoistaMenneisyydessä rypemisen koen itse energiahukaksi, kun ei sitä muuttaa voi eikä koetulle mitään mahda. Mukaviin ja voimaannuttaviin muistoihin on aina ilo palata sekä parhaansa mukaan pitää huolta siitä, että mahdollisuuksien mukaan poimii niitä uusia ilonpisaroita elämän reppuunsa.
Kommentista kiitos ja oivaa kauniin, lempeävaloisen syyspäivän jatkoa:)
Juuri tuohon tapaa se ajattelin, hyvin ilmaistu. 🌹 Menneisyydestä voi löytää monenlaista mitä voi käyttää hyödykseen tässä päivässä. Rypemisen jätämme possuille 🐷
PoistaRita A, kiitos kommentistasi ja hersyvistä nauruista:) Juuri näin, kun ei ole niitä pahnojakaan...
Poista