perjantai 18. marraskuuta 2016

Ian Rankin: "Toisen miehen haudassa / Standing in Another Man's Grave" - ex Libris...


"Toisen miehen haudassa". Ian Rankin, Blue Moon Kirjat Oy,  2016, 400 s., suomentanut Ulla Ekman -Salokangas.

"Ian Rankin (s.1960) on  on kotoisin Skotlannin Fifestä ja asuu Forth-vuonon toisella puolella Edinburghissa, joka on myös hänen John Rebus -sarjansa näyttämö. Kolmentoista komisario Rebus -romaanin lisäksi Rankin on julkaissut kahdeksan muuta kirjaa, niistä kolme nimellä Jack Harvey. Ian Rankin on nykyään yksi Britannian luetuimmista ja arvostetuimmista rikoskirjailijoista." (Kustantaja)"Hänen teoksiaan on käännetty runsaalle kahdellekymmenelle kielelle ja hän on saanut alan merkittävimmät kunnianosoitukset Britannia Timanttitikari-palkinnosta Yhdysvaltain "rikoskirjallisuuden Oscariin", Edgar Allan Poe-palkintoon. Uusimpana on espanjalainen RBA-palkinto. Nyt jo kahdenkymmenenyhden romaanin mitttainen Rebus-sarja muodostaa tummasävyisen panoraaman Edinburghin ja koko Skotlannin kehityksestä 1980-luvulta uudelle vuosituhannelle. Toisen mielen haudassa on sarjan seitsemästoista suomennos." (Lievelehti)
"Aikaa on kulunut siitä, kun rikoskomisario John Rebus joutui jäämään eläkkeelle Edinburghin rikospoliisista. Nyt hänet on kuitenkin pestattu siviilityöntekijäksi yksikköön, jossa tutkitaan ratkaisemattomiksi jääneitä "kylmenneitä juttuja". Rebus on mieleltään poliisi ja hänen on vaikea hyväksyä, ettei enää ole sellainen "oikeasti". Suhde esimieheenkin on vanhaan tapaan vaikea, ja lisäksi hän on sisäisen tutkinnan Malcolm Foxin suurennuslasin alla - ei vähiten siksi, että rikollispomo Cafferty pitää yhteyttä vanhaan viholliseensa Rebusiin. Rebusin eteen putkahtaa toistakymmentä vuotta sitten kadonneen naisen tapaus, ja pian hän havaitsee, että samalla alueella on kadonnnut jäljettömiin muitakin naisia. Hän pääsee yhteistyöhön rikospoliisin kanssa, ennen muuta entisen aisaparinsa, rikoskomisarioksi ylenneen Siobhan Clarken, ja Skotlannin pohjoisosiin painottuvan tutkinnan edetessä vyyhti alkaa purkautua." (Takakansi)

Edellisessä "Hiljaa takavasemmalleviehätti erityisesti Siobhanin ja Rebusin keskinäinen huumoripitoinen  kommunikointi,  kotoisenoloisella naljailulla kuorrutettua dialoginvetoa napakoimmillaan ja sama meno näpäyttelyineen ja  herjanheittoineen  sävyttää tätä uusintakin, jonka  Rankin on jakanut  kuuteen osaan. Tuttu ystävämme Rebus ottaa tässä hapuilevia ensiaskeleitaan eläköityneenä rikoskomisariona, mikä ei vallan kipuilematta ja kärttyilemättä suju. Musiikki soi tärkeänä osana taustalla aiempaan tapaan temanaan Jackie Levenin kaihoisa "Standing in Another Man's Rain".

-  "Olette hyvin asioista perillä", Rebus sanoi kun nivelrekka jyristeli ohi autojono perässään. Ilmanpaine vaihtui, aivan kuin jokin voima olisi yrittänyt imaista hänet tielle. "Moottoritiellä on pahempaa", pakettiauton kuljettaja sanoi. "Yrittäkää vain kusaista M8:n pientareella." "Pannaan korvan taakse. Ajatteko usein tätä tietä?" "Kuin kello: Invernes-Perth-Dunde-Aberdeen. Voisin ajaa sen sokkona." "Toivottavasti ei silloin kun minä olen lähettyvillä?" "Oletteko huolissanne että ruttaan Saabinne?" Rebus pudisti päätään. "Huolissani että minun pitäisi pidättää teidät..."

Rankin jatkaa tuotantoaan keskihyvän perusdekkarin tahtiin, eikä tarvitse lukukokemuksen luomiseksi räävittömyyksiä tahi revittelyjä vaan yleisvire pysyy sivistyneenä ja rauhaisana.  Kirjailija suorittaa tarkkaa havainnointia luonto- ja miljöökuvauksissaan, mikä elävöittää osaltaan kerrontaa. Nämä neljäsataa sivua ovat sen verran viipyilevästi, kuitenkin sulavasti rullaavaa tekstiä, että jonkun verbaalisesti ontuvamman kynäniekan tuotoksena olisi toisenkin  miehen hauta saanut rauhassa kerätä lehtiroskaa ja kompostoitua paasi kallellansa  kirkkomaan kätköissä ja kirjana kerätä villakoiria hyllyssä.  Pieni tujaus tiukennusta kansien väliin  olisi ollut pikantti veto.  Rankinin luoma Rebus vaan nyt kuitenkin yksinkertaisesti on niin perin juurin sydämensymppis hahmo kaikkinensa, että....

Yhtä sarjan ehdottomista valteista kuvaa nasevasti Saara Kesävuoren mainiosti Parnassossa Rebus-sarjasta esilletuoma lausahdus: "Erityisen kiinnostavaa: Sivuhenkilöinä kliseettömästi kuvattuja naisia, joilla on pakollisten ruumiinjäsenten lisäksi myös aivot." Jotta silleen  vielä näin a.D.  2016....

Sääherra näyttäisi jakelevan mainiota lukukelejä, joten

viihtyisät viikonhännät:


8 kommenttia:

 1. Tämä kirja on jäänyt ihan huomaamatta minulta, kiitos kovasti infosta. Laitan varaukseen kirjastoon heti.

  VastaaPoista
 2. Ole hyvä, mukava kun oli vinkiksi ja rentouttavaa lukutuokiota Rebusin vekkulissa seurassa:)

  VastaaPoista
 3. Tämä Rebus on niin vekkuli myös tv-sarjassa, tai näyttelijä on huikean hyvä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, totta: Ken Stott Rebusina on kerrassaan nappivalinta eikä rooliin voi kuvitella ketään muuta kuin tämä hurmaava ärripurri silmänpilkkeineen:)

   Poista
 4. Olen lukenut sarjaa järjestyksessä ja taidan olla osassa 12. Eli tähän lukemaasi on vielä vähän matkaa. Taidan silti hankkia tämän itselleni, sopivaa lukuhetkeä odottelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MarikaOksa, kommenttisi ilahdutti, kiitos! Tällä tasalaatuisella sarjalla on ihan oma tilauksensa lukuhetkien joukossa, Rankin on todella taitava genrensä edustaja:)

   Poista
 5. Dekkareita pitäisi koittaa lukea enemmän, vähän olen vain hukassa että mihin sitä tarttuisikaan, kun valinnanvaraa on aikas paljon!
  Tiia

  VastaaPoista
 6. Tiia, näin on ja runsaudenpulaa tuntuu olevan noin yleisestikin ilmassa:) Tässä aika mainio linkki dekkarigenreen: http://www.tornio.fi/DekkariNetti

  VastaaPoista