maanantai 16. syyskuuta 2013

"Einstein-koodi" - ex librisTämä kausi tuntuu olevan yhtä  Einsteinin ja Mummon kohtaamisen aikaa ja ilo on kokonaan puolellani...

https://www.booky.fi/image.php?id=9789524927727&size=noresize"Einstein-koodi", Dos Santos Jose Rodriques , (A Formula de Deus, 2006), Minerva 2013, 551 s., suomennos Tarja Sipola.

Jos kirja alkaa Albert Einsteinin ja David Ben-Gurionin keskustelulla, se alkaa hyvin!!  Kun aiheina ovat: kosmologia,
Big Bang & Big Crunch, Jumalan potentiaalinen olemassaolo
 ja sen tieteellinen todistettavuus, ollaan upeasti  vääjäämättä  kiehtovien (ikuisuus-)kysymysten äärellä. Mutta, mutta:

 Melkoisen klimppistä sekametelisoppaa lukija edetessään lusikoi,vaikka eittämättä  jotain kutkuttavaa  maustettakin ja ideaa tässä tekstissä on. Päähenkilö: historioitsija / salakielten tutkija Tomas Noronha jää jöröine, yksvakaine kommentteineen valjuksi ja aneemiseksi. Ilman muuta teoksessa on mukaansatempaavia, innostavia teorioita ynnä  fundeerauksia ja on vaikea olla uskomatta, etteikö pohjatyötä olisi tehty huolellisesti ahkeroiden, mutta minua kyllä vaivasi kerronnan laadun epätasaisuus ja hajanaisuus, eikä tiivistyksestä ja sivumäärän karsimisesta ainakaan haittaa olisi ollut.

Romanttiset kohtaukset ajautuvat pahasti hertta-harlekiiniosastolle,onko niiden lapsekkuus sitten kirjailijan vaiko kääntäjän aikaansaamaa kömpelyyttä, tiedä häntä. Sen tarkistamiseen ei valitettavasti auttava portugalin taitoni riitä.Tämä istukas ei ymppäänny kokonaisuuteen.

Kyllä opuksen lukeminen kannatti, jo pelkästään siksikin, että portugalilaiskirjailijoita on vähemmän tarjolla suomeksi ja aihealue on äärettömän  intressantti; silti jäin pähkimään, mitähän arvoisat innostajat, aidosti ammattilaiset & hurmaavat herrat:   Kari Enqvist ja Esko Valtaoja, jotka kiitoksia vaan, tuovat tieteen meidän tavallisten tallaajienkin ulottuville,  tästä kaikesta tuumisivat...

Uumoilee:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti