lauantai 13. huhtikuuta 2024

Kari Levola: "Kertaalleen kuollut" - ex Libris...

"Kertaalleen kuollut", Kari Levola, Robustos, 2024, 133 s. Kansi Heikki Savola.

Kari Levola (s. 1957) , lisätietoa saat halutessasi klikkaamalla vahvennusta.


                                                              ©Jukka Uotila

 
"Nesteen kertyminen keuhkoihin ei tee hyvää. Raistolankin elämän se sotkee pahemman kerran, eikä vanhan poliisimiehen muistelmien kirjoittaminenkaan etene. Etenkin kun jotkut asiat mieluummin unohtaa kuin muistaa. Ja se minkä kuvitteli muistavansa, olikin ihan toisin. Sairaalan letkuissa on aikaa ajatella, mutta sielläkään ei pääse tapahtumien vyöryä karkuun. Paitsi omin luvin.
Raistola ratkoo taas rikospulmat omalla tyylillään. se saa läheiset pohtimaan mihin sitä nestettä oikeasti on kertynyt." (Takakansi)
 


 
Kari Levola on onnistunut pysyttelemään minulta piilossa näinkin pitkään, 
joten korjataanpa vahinko ja tutustutaan tähän mielenkiintoiseen kirjailijaan eli uteliain mielin ottamaan selvää siitä, mitä Savolan tyylikkään kannen sisällä piileksii lukijaansa vartoilemassa.
 
- Muistelmissa ei ole mieltä, jos tarkoitus onkin ollut unohtaa. Se kaikki oli jo mennyt takaraivoon ja tullut sieltä uloskin, kadonnut jonnekin rojuihin ja pimeään. Ja kuitenkin minun piti ruveta penkomaan vanhoja paperikasoja, mappeja, laatikoita. Oliko ihan pakko? Vähän sama tilanne kuin puutarhassa: pikkulinnut sirkuttavat ja äkkiä tulee aivan hiljaista kuin auringonpimennyksen aikaan. Pieni nopea haukka lentää puitten välistä. Ampumahaukka, tai sitten se on pöllö, joka istahtaa oksalle ja tuijottaa suurine silmineen.
 
   
- Ulkokautta pääsin entiseen autotalliin värkkäämääni työhuoneeseen. 
Siellä kaikki oli niinkuin pari päivää aiemmin. Mappi oli auki kohdasta, johon olin sen jättänyt. Mitä järkeä oli muistelmien kirjoittamisessa, kun olin kaikki nämä vuodet yrittänyt unohtaa, painaa jonnekin kauas takaraivoon, autotallinperälle... 


Alun yskimisen ja ahdistuksen sekä milloin poliisiautolla milloin lanssilla sairaalaan nesteenpoistoon kuskaamisen tiimoilta rupesi tulemaan aprikoiva ja tilkan epätietoinen olo epikriisien laadinnasta, mutta näppärästi tästä vaan dekkariksi putkahdettiin, kun kuolleeksi luultu ja kuopatuksi luokiteltu Kaario palaa Raistolalta oikeuksiaan perämään.

- Mitä sinä mietit? Helena kysyi. Kunhan mietin.-  Mitä Sinulla on ollut tai on sen Kaartion vaimon kanssa? Väärinkäsitys. Kuusela näytti minulle kuvia. Se sopisikin paremmin papparaziksi kuin poliisiksi.
Helena tuli istumaan viereeni lauteille ja otti minua kädestä.
- Oletko varma, ettet ole vaarassa, jos Kaario ilmestyy tänne? - Minäkö. Me oltiin työkavereita.
- Et siis luule tarvitsevasi poliisin suojelua, tai että lähtisit vähäksi aikaa jonnekin? - Ei jumalauta, minä olen eläkeläinen mutta en mikään holhottava! - Känkkäränkkä sinä olet. Helena naurahti ja lähti saunasta....

 
Pidin teoksen rytmistä ja alun leppoisan rauhallisesta kerronnasta, joka lähtee käyntiin verkkaisesti, poliisihuumoreineen ja  ilmeikkäine sanankäänteineen tiivistyen loppuratkaisua kohden.

Teos sopii mainiosti rattoisaksi luettavaksi näin kevään taiton vaihteleviin keleihin  ja on mukava uusi tuttavuus!

Iloisesti yllättyi:

10 kommenttia:

 1. Levola on kirjoittanut Dingo-yhtyeestä opuksen Kunnian kentät ja nuortenkirjsn Kaksi palkkia latausta, tsi nämä vsin olen lukenut. Tuotantoa näköjään löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke sekä kommentistasi että tuosta Dingo-opuksen esille nostosta!!
   Kävinkin oitis lukemassa mainiosti avaavan postauksesi ja kyllähän Levola siinäkin näyttää taitonsa kerturina.
   Totuus on, jottei ole kuin yksi ja ainoa Dingo Autiotaloineen päivineen:)
   Aurinkoista viikonlopun jatketta!

   Poista
  2. Luin itsekin tuon bloggaukseni, joka on 8 vuoden takaa. Olen käynyt nyttemmin muutaman kerran Porissa. Suru-uutisia kuultiin maaliskuussa, Dingon Pepe on poissa.

   Poista
  3. Näinhän se valitettavasti elämässä kulkee, mutta Dingon musiikki elää edelleen.
   Dingo- avauksesi laajensi tietoutta Levolan mainioista kirjoittamisen ja kertojan kyvystä, joten vielä kertaalleen kiitos siitäkin!

   Poista
 2. Peräti raadollista epikriisiä ja nesteenpoistoa mutta kiva jos on poliisihuumoriakin ja tapahtumat lähtevät uuteen suuntaan. Leppoisuus ja rattoisuus ovat hyvä suositus.

  Minulla on kirja nimeltä "Kahdesti kuollut". Se tuli heti mieleen. ☠️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tämä oli omaan lukuvireeseen mitä mainiointa luettavaa ja samalla tuli hipaistua katvessa olleen Levolan tuotantoa, josta tuo Jokken Dingo-avaus soi lisätietoa.

   "Kahdesti kuollut" kuulostaa kiintoisalta, mutta kohtalona karmivalta. Kommentistasi kiitos ja leppoisaa usvaista sunnuntaipäivää Sinulle!

   Poista
 3. Ihan tuntematon kirjailija minullekin ennestään, mutta mahtavaa että nyt tuli tietoisuuteeni. Vaikuttaa tutustumisen arvoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elegia! Aina on kiinnostavaa törmätä uuteen kirjailijaan, jolla on jotain annettavaa!
   Kannatta lukea tuo Jokken Dingo-postaus (11.8.2016 "Kunnian kentät"), joka laajentaa kuvaa Levolan monipuolisuudesta.

   Poista
 4. Minullekin tuntematon kirjailija. Keuhkoon melkein alkoi pistämään nuo nesteet. Sairastelu on kurjaa. Pysytellään terveinä, jos mahdollista, toivoo hän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai! Tämä oli ihan mukava uusi tuttavuus ja on aina ilo löytää näitä katveesa pysytelleitä.

   Kiitos kommentistasi ja kiinni veti: sovitaan, että yritetään pitää itsestämme huolta ja pysytellä kunnossa, mitä nyt nämä kokemuslisävuodet alkavat meikätyttöä kiusoitella:)

   Poista