perjantai 6. lokakuuta 2023

Mika Kulju: "Tsunami" - ex Libris...

 "Tsunami", Mika Kulju, readme.fi, 2023, 189 s.

"Mika Kulju (s. 1969) on kirjoittanut pitkällä urallaan yli 20 kirjaa, joita on käännetty kuudelle eri kielelle. Hänen teoksensa Raatteen tien taistelusta ja Lapin sodasta ovat modernin suomalaisen sotakirjallisuuden klassikoita. Kirjailijan uran ohella Kulju on työskennellyt pitkään journalistina sanomalehtien, television ja radion parissa sekä yritysviestinnän ammattilaisena." (Lievelehti)

 

                                                        ©Teija Soini/Fotosoini
 

"Kansainvälisen tason ammattivaras Ville Laine on luonut uransa täysin itse eikä luota muiden apuun. Suurten onnistumisten jälkeen vuonna 2004 Cannesin Carlton-hotellin jalokiviryöstössä asiat menevät pieleen ja viranomaiset pääsevät mestarivarkaan jäljille dna-jäljen ansiosta. Laine pakenee Aasiaan ennen kuin hänen identiteettinsä paljastuu lopullisesti.

Yllättävä mahdollisuus uuden elämän aloittamiseen tarjoutuu Thaimaassa tsunamin iskiessä Khao Lakin rantaan. Hetken mielijohteesta Laine päättää ottaa hukkuneen, loman aikana tutuksi tulleen yksinäisen miehen henkilöllisyyden,
 ja onnistuu palaamaan Eurooppaan uuden identiteetin turvin.

Laine on nyt helsinkiläinen Matti Niemi, joka eli päällisin puolin leppoisaa ja vaurasta erakon elämää. Varastettu identiteetti paljastuu kuitenkin vaaralliseksi. Niemellä oli ollut kontakteja Venäjän sotilastiedusteluun, ja yllättäen nuo yhteydet aktivoituvat erittäin pitkän tauon jälkeen syksyllä 2021.

Erehdyksen vuoksi Laine saa haltuunsa tietoja, joiden ansiosta hänestä tulee sekä Suomen viranomaisten että Venäjän tiedustelupalvelun jahtaama mies. Suomalaiset haluavat saada hänet kiinni elävänä, venäläiset haluavat hänet hengiltä hinnalla millä hyvänsä." (Takakansi)

 


Mainiota: uusi kirjailijatuttavuus ja samalla ensimmäinen osa Ville Laineen maailmasta ja seikkailuista kertovasta kirjasarjasta, joten avoimin ja uteiliain mielin matkaan jalokiviryöstojen ja sen seurausten monimuotoiseen maailmaan. Teos sisältää osat I Hyökyaalto, II Katariina ja III "Kiirastuli".

Ville Laine, timanttivarkaiden kuningas, paras kaikista:  -  Miehellä oli auringon vaalentamat hiukset ja hänen sinisten silmiensä katse oli terävä.
Katse olikin hallitseva piirre kasvoissa, joihin voimakas suora nenänvarsi loi omanlaistaan luonnetta. Huolellisesti hoidettu parta ja sivuilta lyhyiksi leikatut hiukset loivat viikinkimäisen vaikutelman, jota korosti hänen urheilullinen jäntevä vartalonsa. Hän oli 180 senttimetriä pitkä ja näytti 35 ikävuottaan nuoremmalta, mikä johtui osaksi huolitellusta pukeutumisesta.

Sinänsä ei ollut mitään ihmeellistä, että yli sadan miljoonan euron arvoiset timantit päätyivät näyttelyyn juuri Cannesiin. Kesä toi Ranskan Rivieralle koko joukon rikkaita laiskottelijoita, jotka lähtivät ostoksille kyllästyttyään hetkeksi rusketuksen hankkimisiin. Monesti rikkaiden shoppailu tarkoitti timantteja,
 joiden myyjät parveilivat kesäkauden Cannesissa. 
 
Laine on varsin mielenkiintoinen ja monisärmäinen persoona: carpe diem elämänasennetta  ja musta-  valkoista suhtautumista viljelevä rauhanturvaoperaatioihinkin pestautunut ja välillä Hotelli Tornin Ateljee Barin terassilla istuskeleva  persoonallisuus, jonka varassa ja myötä Kulju vaivattoman oloisesti luotsaa kerrontaansa, onnistuneesti ja tasapainoisesti ilman turhia ylilyöntejä juonenkuljetuksen edetessä varmaotteisesti ja määrätietoisesti tarjoten lukijalleen ajankohtaisiakin piirteitä ja tilanteita ynnä ennen kaikkea mainion ja täysipainoisen lukukokemuksen!!
 
Valoisaa ja vekkulia viikonloppua:


10 kommenttia:

  1. Kiitos uudesta kirjailijatuttavuudesta, josta en ollut aiemmin kuullut mitään. Jalokiviä, varkauksia ja varastettu identiteetti. Kutkuttava yhdistelmä tarinoissa, muttei elävässä elämässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli todella tervetullut ja positiivinen uusi dekkarituttavuus, jonka ensiosan jatkoa jään mielenkiinnolla odottamaan.
      Kiitos kommentistasi ja kaunista loppusyksyn viikonloppua Sinulle!

      Poista
  2. Uusi identiteetti, uudet mahdollisuudet... tai ahdistavat seikkailut. Hieno lähtökohta romaanillle. 📚

    Tuli mieleen Vadelmavenepakolainen jossa myös oltiin Thaimaassa ja jossa päähenkilö otti toisen henkilö identiteetin. Hurjan jännittävää ja koko ajan paljastumisen vaara.

    Tsunamivapaata viikonvaihdetta 🌿🌸🌿🌸

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppo uskoa, sillä se on joskus tämän yhdenkin identiteetin kanssa tarpeeksi jännää...
      Kulju osaa asiansa ja pidin paljon hänen tavastaan kuljettaa juonta ja koko tarinaa.
      Kiitos kommentistasi ja aurinkoista päivän jatketta sekä viikonloppua Sinulle!

      Poista
  3. Kiinnostava uusi tuttavuus kotimaisen dekkarin saralla. Pääsee lukulistalleni.
    Kuinkahan monta identiteettivarkautta tuolloin tapahtui ihan oikeasti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen kysymys, jota miettimään jäädessä heräsikin epäilys, ettei tämä Laineen tapaus ehkä ainoa ollut...
      Kiitos kommentistasi ja rattoisaa matkaa Kuljun & Laineen seurassa!

      Poista
  4. Onpas tosi kekseliäs idea tuo, että rikollinen varastaa identiteetin, mutta ei ota kaikkia riskejä huomioon. Ei ehkä noine Venäjä-kuvioineen ihan minun juttuni, mutta toivottavasti löytää lukijakuntaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiito Anki! Tämä oli tosi mainio ja positiivinen yllätys syksyn dekkaririntamalla ja toivottavasti sarja Laineineen saa jatkoa:)

      Poista
  5. Dekkaria Suomessa pukkaa. Olen lueskellut Undertakereita, minulle ei ole ihan selvinnyt päähenkilön hommat, mutta hänkin piileskelee. Ajattelin lukea Undertakerit ensin, ehkä joskus tulee tämänkin vuoro. Kiitos esittelystä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jokke ja ollos hyvä sekä pitää paikkansa!
      Undertakerit on myös mukavalukuinen ja kiinnostava sarja, Marko Kilpi osaa asiansa:)

      Poista