perjantai 29. syyskuuta 2023

Anna-Mari Kaskinen:"Ihmettä rakkaus on"- ex Libris...

 "Ihmettä rakkaus on - Runoja yhteisestä elämästä"", Anna-Mari  Kaskinen, Kirjapaja 2023, kansi Katja Kuittinen.

"Anna-Mari Kaskinen on monipuolinen tekstintekijä, jonka kirjallinen ura on jatkunut vuosikymmeniä. Hänen tuotantonsa käsittää muun muassa runoja, laulu- ja virsitekstejä sekä lasten- ja nuortenkirjoja." (Kirjapaja)

 

                                                     ©Pekka Kaskinen

 

 " On ihmeellistä, kun kaksi ihmistä löytää toisensa kaikkien maailman ihmisten joukosta. Millaista on kulkea toisen rinnalla vuodesta toiseen?

Anna-Mari Kaskisen runot kertovat yhteisestä matkasta, erilaisuuden rikkaudesta ja yhdessä kasvamisesta ilojen ja surujen kohdatessa. Ne kertovat rakkaudesta, joka kantaa elämän kaikissa vaiheissa." (Kirjapaja)


 

Anna-Mari Kaskinen valoisine ja luonnonläheisine runoineen on kulkenut matkassani aimo taipaleen: viimeksi ihmettelin ja ihastelin hänen kirjoittamiensa ja Minna L. Immosen hehkuvin akvarellein kuvittamien   Aurinkoa ja kasvuvoimaa runojen esiin loihtimaa luonnon vahvaa kasvuvoimaa, joka paitsi antoi mielenrauhaa, myös muistutti totuudesta:  siemenet luontosuhteeseen kylvetään lapsuudessa. 

Mitä rakkaus on ?? Wikipedia toteaa näin rakkauden (klik) sisällöistä. 
Se merkitsee meille itse kullekin eri muodoissaan erilaisia asioita, mutta yksi on sama ja muuttumaton: Suru, jossain muodossa on se hinta, joka rakkaudesta maksetaan. Ote ao. runosta:
 
Suru on se hinta,
mutta matka on sen arvoinen.
Rohkeasti astu
suojaan
rakkauden ikuisen.
Suuret vedet eivät saata
rakkautta sammuttaa,
Anna koko sydämesi
kun on aika rakastaa.
 
Suru on se hinta,
joka rakkaudesta maksetaan.
Surukin voi kerran olla
rakkautta tulvillaan,
Rakkaus on väkevämpi
pelkoa ja kuolemaa,
ja se kestää ikuisesti,
kaikki muu kun katoaa.

Tämä uutukainen sisältää luvut: Unioninkadulla, Yhdessä elämän keinulaudalla, Ihmettä rakkaus on, Kun katsot minuun ja Vahvistuvin sitein. Poimintoja:

Yhteen liitetyt:
Me kivet tieltä siirrettiin
ja siloiteltiin kulmia,
me veteen viivat piirrettiin
ja selviteltiin pulmia.

Me ollaan yhteen liitetyt
kuin palapelin palat
ja vastavirtaan uidaan nyt
kuin Tenojoen kalat.
 
 
 Ihan eri maailmoista:
Rakkaus on oivallusta
uudenlaisen kielen,
jännittävää sukellusta
pohjaan ihmismielen.

Ymmärtää et sitä saata:
kaksi aivan erilaista
ihan eri maailmoista, 
ollaan samaa maata.


 Ei tarvitse olla romantikko luonnoltaan viihtyäkseen näiden oivaltavien runojen parissa. Runojen, jotka näppärästi välttävät aihepiiriä ympäröivän riskaabelin siirappisuuden ja liirumlaarumin vaarat 
Kaskisen pitkän, laaja-alaisen uran, elämänkokemuksen ja taidokkuuden ansiosta. Tervetullutta, positiivista makusteltavaa kaiken sekavan ja negatiivisen uutisvirran vuon keskellä melovalle pienelle ihmiselle ja terveellinen muistutus siitä, että elämässä on paljon hyviä asioita, kuten kiintymystä, huolenpitoa, välittämistä hellyyttä ja  - rakkautta...
 
Ollaan samaa maata, ihmeellistä, mutta mitäs me Tenojoen kalat muuta kuin uidaan:)
 
Hempeilemään heltyi:

perjantai 22. syyskuuta 2023

Helena Telkänranta: "Millaista on olla koira?" - ex Libris...

 "Millaista on olla koira?", Helena Telkänranta, SKS Kirjat, 2023, 161 s.,
 kansi Timo Numminen.
 
"Helena Telkänranta  on eläinten käyttäytymistieteen tohtori. Hänen teoksensa
 Millaista on olla eläin? (SKS 2015) sai Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon, Lauri Jäntin palkinnon ja Finlandia ehdokkuuden, Teos palkittiin myös vuoden eläinsuojelutekona." (Takakansi)


"KIRJA, JONKA KOIRASI HALUAISI SINUN LUKEVAN
 
Tiedätkö, mitä koiran hännänheilutuksen suunta merkitsee? Tunnistatko murinan eri vivahteet? Koira viestii jatkuvasti eleillään ja ilmeillään, ja jos osaamme, voimme lukea niitä. Kun ymmärrämme, mitä lemmikkimme yrittää sanoa, voimme paremmin tarjota sille hyvän elämän.

Tuorein tutkimustieto murtaa myyttejä eläinten käyttäytymisestä. Kuononpään nuolaisu ei aina liitykään ruokaan, ja hännänheilutus voi olla myös merkki hermostuneisuudesta. Jokaista koiraihmistä puhutteleva kirja tekee yhteiselosta ihmisen parhaan ystävän kanssa entistä antoisampaa." (Takakansi)

Teos sisältää Esipuheen lisäksi luvut:  1. Koira ja susi yhtäläisyyksiä ja eroja, 2. Eri rotujen erilaiset aivot, 3. Pennun elämän alku, 4.Tunteet, motivaatiot ja käyttäytymistarpeet, 
5. Oppiminen ja älykkyys ja 6. Koiran suhde ihmiseen sekä Lähdeluettelon ja Hakemiston.
 
Teoksen keskellä on lisäksi havainnollistavia  ja hauskan valaisevia värivalokuvia erilaisista sosiaalistumiseen liittyvistä tilanteista sekä koirien ilmehtimisestä korvienasentojen moninaisine merkityksineen.
 
Tässäpä jokaisen koiranomistajan ymmärrystä lisäävä uutta tutkimustietoa sisältävä toiveteos, johon näin koirien vannoutuneena ystävänä, ex-Mattena ja perhekunnan neljän  kaikenkarvaisen ystäväni Mummi-Mattena uteliain mielin tartuin, sillä näistä veijareista ja uskollisista ystävistämme ei koskaan tiedä tarpeeksi tai voi tietää liikaa ymmärtääkseen edes likikään täydellisesti niiden toimintaa, kehonkieltä ja tempauksia. Aina kannattaa oppia lisää, - muutenkin kuin kantapään kautta.
 

-  Mitä paremmin omistaja ymmärtää koiransa tunteita ja tarpeita, sitä paremmin hän pystyy järjestämään sille edellytykset hyvään elämään. Oli koira minkä näköinen tai kokoinen tahansa, sen hyvinvoinnille ovat olennaisia samat perusasiat: aktiivinen palkitseva toiminta, mahdollisuudet vaikuttaa omaan olotilaan ja tilaisuudet viettää pienestä pitäen paljon aikaa muiden koirien seurassa. Silloin myös ihminen on koiran paras ystävä.

Tätä uutukaista voi hyvillä ja turvallisin mielin suositella kaikille koiraihmisille. Selkeästi ja  mielenkiintoisesti vahvalla ammattitaidolla kirjoitettu opas koirien käyttäytymisen ja mielenmaiseman tulkitsemisen helpottamiseksi ja avuksi  sekä sen lukemisen onnistumiseksi ja hyvän yhteiselon mukavuuden ja sujuvuuden lisäämiseksi; suosittelen  lämpimästi kaikille näiden ihmisten parhaiden ystävien elämästä kiinnostuneille! 

Koirista on monia vekkuleita sanontoja kuten: Ei ole koiraa karvoihin katsomista...

Iloisiin hännän huiskutuksiiin:

lauantai 16. syyskuuta 2023

Lasse Hauerwaas: "Tämä on ehdottomasti yksi runokokoelmista joita on koskaan kirjoitettu" - ex Libris...

 "Tämä on ehdottomasti yksi runokokoelmista joita on koskaan kirjoitettu",
 Lasse Hauerwaas, Enostone, kannen kuva ja suunnittelu Asko Künnap.

"Lasse Hauerwaas (s. 1984) on suomalainen runoilija ja lavarunoaktiivi. Hauerwaas on kirjoittanut kuusi runoteosta sekä kuvannut ja ohjannut videoita Helsinki Poetry Connectionin jäsenten sekä muiden runoilijoiden runoesityksistä." (Wikipedia)

                                                        ©Henry Söderlund

"Postinkeltaiseen lippikseen pukeutunut runoilija Sörkän Ruusun tiskillä. Riitelevä, rakastuva ja humaltuva maailma, kapakan sisällä ja ulkopuolella.
LASSE HAUERWAASIN runoissa tarkastellaan ihmistä arjen ja Kurvin keskellä. Kielenkäytössä kuuluu vahva, ironinen huumori. Samalla keskiössä ovat yksilön kaikki tunteet. Mitä on...noh, elämä." (Takakansi) 


Hersyvä esittely ja kannen iloisesti poikkeava teesi saivat oitis nappaamaan tämän pienokaisen mukaan matkaan kirjastosta ja halun ottaa selvää, minkälainen kirjailija seisoo sanojen takana ja millaisin annein hän lukijaansa haluaa lähestyä:

"tekstinkäsittelyohjelman korjatessa kirjoitustani
esitän sille yhden kysymyksen
Kumpi meistä on julkaissut
seitsemän runokokoelmaa?


politiikassa asiat riitelevät
mutta ihmiset ovat muuttumattomia
todellisuudessa ihmiset riitelevät mutta asiat ovat
muuttumattomia
 

filosofiassa ihmiset riitelevät
mitä tehdään asioille
ideologiassa ihmiset riitelevät
mitä tehdään ihmisille
 

pestyäni pyykkikoneessa
nenäliinoja
lompakon
tasoitelasten
kipsilevyruuveja (RIP Upo!)
kännykän
ja miinusvahvuuksien silmälasini
joudun toteamaan, että puhtaat vaatteet
ovat pyykinpesussa iloinen sivutuote
ja siksi ne ripustetaan pihalle narulle
naapureiden ihmeteltäväksi
 
 
matematiikassa asiat riitelevät mitä tehdään asioille
fysiikassa asiat eivät riitele vaan tekevät.
 
 
kun suuri asteroidi lähestyy maata
ja maailman johtajat kehottavat
olemaan panikoimatta
ja pysymään kotona
kunnes toisin sanotaan
on aika panikoida :
jossain on vielä
vessapaperia ostamatta ! "
 

Kannatti paiskata kättä Hauerwaasin kanssa! Kerrassaan mainio ja hauskan ilkikurisesti, mutta  ehdottomasti empaattisella asenteella homo sapiensia havainnoiva pieni suuri kooste, joka kutkutti ja huvitti suunnattomasti. 

Ei kuin hymyssä suin pyykit koneeseen ja kipin kapin vessapaperin ostoon:

 

keskiviikko 13. syyskuuta 2023

Ella-Maria Nutti: "Pohjoisessa kahvi on juotu mustana" - ex Libris...

 "Pohjoisessa kahvi on juotu mustana", Ella-Maria Nutti, Johnny Kniga, 2023, suomentanut Jaana Nikula.

"Ella-Maria Nutti (s. 1995) on  Jällivaarasta Ruotsin Lapista kotoisin oleva saamelaiskirjailija, joka opiskelee psykologiksi Uumajan yliopistossa. Pohjoisessa kahvi on aina juotu mustana on hänen esikoisromaaninsa." (Lievelehti)


                                                         ©Sofia Runarsdotter
 

 "Äiti, tytär ja etäisyys, joka pitäisi kuroa umpeen. Suoraan sydämeen käyvä esikoisromaani näyttää, miten ohuimmista langoista syntyy vahvin side.
Ella-Maria Nuutti onnistuu koskettamaan jotakin sanomatonta ja kouriintuntuvan tunnistettavaa kuvatessaan äitiä ja tytärtä, joita yhdistävät veri ja pienet yksityiskohdat mutta erottavat kaikki ne asiat, joita he eivät voi sanoa toisilleen. Se mitä ei voi ääneen lausua, on lopulta kaikkein tärkeintä. " (Takakansi)
 
 

 
 Uusi kirjailijatuttavuus, kahvi ja pohjoinen sekä utuisen kaunis kansikuva koirantaluttajineen: monta houkuttelevaa syytä lähteä avoimin ja uteliain mielin Nuttin matkaan.

Agneta ja Tilda, äiti ja tytär:  - Tilda nyökkää ja pyytää Agnetaa viipaloimaan tomaatteja. Agnetasta tuntuu, että hän sanoi taas väärin vaikka oli tarkoittanut osoittaa huolenpitoa, mutta Tildan korvissa se oli kuulostanut valitukselta. 
Tuntuu kuin Agneta ei osaisi sanoa mitään oikein. Pulssi takoo hurjasti, hänen on nyt onnistuttava. Mutta sanat ovat kuin kömpelöitä keiloja, jotka kaatuilevat hänen ympärillään...
 
- He kävelevät hiljaisina katua pitkin eteenpäin, kulkevat rinnakkain kun mahtuvat, mutta enimmäkseen peräkkäin. Siinä menee kahden yhteen kuuluvan yksinäisen jono. Koleus  on laskeutunut heidän välilleen. Agnetalla on möykky vatsassa sekä vertauskuvallisesti että oikeasti. Hänen on sulatettava jää.
 Hän tahtoisi ottaa Tildan syliinsä ja halata tiukasti niin kuin silloin kun tyttö oli neljän vanha ja näki painajaisia.

Niinpä: Äidit ja tyttäret - isät ja pojat. - aikuiset ja aikuistuvat. Ne lausumattomat sanat ja keskustelemattomiksi jäävät asiat, joita ei sanotuksia  eikä  selviksi saada. Välimatkalla ei merkitystä: tuhat kilometriä taivalta tahi samoissa taloudessa /tiloissa ja samalla paikkakunnalla. Miksi näin?? Aina veri ei ole vettä sakeampaa. Vaikka  tässä tapauksessa ei näistä ole kysymys, niin asiaa sivuten todettakoon, että puhumattomuus, nonsoleeraaminen ja mykkäkoulu ovat rajuja vallankäytön välineitä.

Agneta:  - on tehnyt töitä lähellä kuolemaa. Vanhusten luona se on aina läsnä. Hän on monet kerrat töihin tullessaan joutunut heti avaamaan ikkunan, jotta sielu pääsisi lentämään ulos. 

Irrallinen yksityiskohta johon on omaa kontaktipintaa: Isomummin kuoltua kotonaan Mummilassa ja tarkistettuamme sen asettamalla hänen suunsa eteen peilin,  joka ei höyrystynyt,  oli seuraava yhteinen toimenpiteemme avata huoneen ikkunat levälleen, jotta sielu pääsisi kotiinsa... Kaunis hetki, joka on jäänyt elävänä mieleen.

Kerrassaan upea, harmoninen ja tyylikäs sekä varmaotteinen esikoinen, joka on kypsä syntyessään ja meni suoraan ihon alle lupia anelematta tahi  kyselemättä!! 

Nutti on hienoviritteisten tunnelmien ja tunnetilojen luoja ja lukijana nautin keskittyneesti syvän hiljaisuuden vallitessa hänen kerronnastaan ja Jaana Nikulan taidokaasta ja ammattitaitoisesta käännöksestä, yhdistelmästä, joka  lukijalle silmien eteen nautittavaksi tarjotui. Odotusarvo kirjailijan jatkon suhteen on jää korkealle tasolle.

Niin se kahvi?  Kiitos,  mustana:

sunnuntai 10. syyskuuta 2023

Mikko J. Kiviluoto: "Espanjan punainen kulta" - ex Libris...

 "Espanjan punainen kulta", Mikko J. Kiviluoto, Docendo,2023, 272 s., 
Kansi: Jyri Alanne, Viestintä Kreivi Oy.

Mikko J. Kiviluoto (s. 1968) tutkii ja kummastelee Salosta käsin koko tunnettua maailmankaikkeutta ja sinne jostain ilmestyneitä persoonia. Joskus jopa vilpittömästi ihaillen. Kiviluodon esikoisteos Casa Dementeria julkaistiin vuonna 2021 (Docendo)

                                                              ©Jan Sundman

 

"Kun taistellaan maailman kalleimmasta mausteesta, kaikki keinot ovat sallittuja. Veijariromaani mässäilee lähinnä naurulla, ei väkivallalla.

Suomalainen huijaripariskunta ryhtyy valmistamaan ja myymään sahramia kyseenalaisin keinoin. Meritie vie Algarvesta Länsi-Saharan aavikolla ja matka  jatkuu Almerian kasvihuoneisiin. Asiakkaiden lisäksi väärennetystä mausteesta kiinnostuvat isommat kelmit sekä virkavalta ja Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin.
Espanjan punainen kulta tarjoilee omituisia persoonallisuuksia ja tummaa huumoria Algarven auringon ja sen varjojen harmailla alueilla. Paha saa palkkansa tai ainakin paljon sahramia. (Takakansi)


 
Kiviluodon kanssa tuli paiskattua kättä, kun poikkesin hänen luomassaan 
Casa Dementeriassa sen asukkaisiin ja toimintaan tutustumassa: Kiviluoto tuottaa hulvatonta tekstiä, varsinaista veijaritarinaa. Kukapa ei mieluusti viettäisi maalisuoraansa auringonpaisteessa, palmujen huojunnassa ja merentuoksua nuuhkien?
 
 Heti alkuun on todettava, etteipä ole tullut luettua sahramista (klik) kuin keittokirjojen sivuilta, joten tämän maailman kalleimman mausteen ympärille kiedottu dekkari herätti suurta uteliaisuutta. Teos on kolmeosainen sisältäen myös Prologin, Epilogin ja Kirjailijan jälkisanat.

Almerian kasvihuoneissa työskentenee hataran arvion mukaan yli satatuhatta työläistä, ison suomalaiskaupungin asujaimiston verran ja heistä suuri osa on laittomasti maassa olevia pakolaisia Afrikasta. Kasvihuoneet tuottavat tomaatit, kurkut ja paprikat sekä useimmat sitrukset koko Euroopalle, bisneksen arvo lasketaan vuositasolla miljardeissa. Suurin osa muoviplantaasien omistajista, erään arvion mukaan jopa kahdeksan kymmenestä, ottavat tilanteesta irti kaiken: maksavat puolet minimipalkasta, uhkaavat paljastaa nurisijat poliiseille ja ryöstävät maaorjiensa vähäiset tienestit laskuttamalla ruuasta, vedestä sähköstä ja slummitason majoituksesta juuri sen verran, että raha kiertää takaisin isännille. Asuinolot ovat kurjia kuin Kenian Kiberassa, Afrikan suurimmassa slummissa, eikä terveydenhuoltoa sosiaaliturvasta puhumattakaan käytännössä ole...
 
Tukuisa ja vauhdikkaasti etenevä teos, teos, josta ei kimurantteja juonenkäänteitä eikä värikkäitä peroonallisuuksia saati pilkesilmäistä kirjoitustyyliä  puutu. Lukiessa tuli samalla perehdyttyä sahramin suloisiin saloihin kasvatus- ja käyttömenetelmineen.
 
Kiviluoto sivuaa teoksessaan myös ajankohtaista halpatyövoiman hyväksikäyttöä, josta lisäpisteet hänelle. Jyri Alanteen värikylläinen kansi on lukemaan houkuttelevuudessaan onnistunut. Mielenkiinnolla sopii siis jatkoa odotella :)
 
- Elämä on kaaosta ja sen hallitsemisyrityksiä. 

 Salaperäisen sahramin seurassa:

lauantai 2. syyskuuta 2023

John Boyne: "Kaikki särkyneet paikat/All The broken Places" - ex Libris...

 "Kaikki särkyneet paikat", John Boyne, Bazar Kustannus, 2023, 368 s.

John Boyne (s. 1970) on irlantilainen kirjailija. Boyne on opiskellut kirjallisuutta Trinity Collegessa Dublinissa ja luovaa kirjoittamista Itä-Anglian yliopistossa, josta hänelle myönnettiin kunniatohtorin arvo vuonna 2015. Boyne on kirjoittanut yli 70 novellia, yhdeksän romaania sekä viisi nuortenkirjaa, ja hänen teoksiaan on käännetty yli 50 kielelle" (Lievelehti)

                                                               ©Chris Close
 
"Vuosi 1946.  Äiti ja tytär pakenevat Puolasta Pariisiin sen jälkeen, kun sota ja menetys repivät heidän elämänsä kappaleiksi. Heidän kannoillaan ovat pelko ja häpeä, eivätkä he tiedä, kuinka vaikeaa menneisyyttään on paeta.
Lähes kahdeksankymmentä vuotta myöhemmin iäkäs Gretel Fernsby elää rauhaisaa elämää Lontoossa, kunnes kohtaaminen hänen uusien naapureidensa yhdeksänvuotiaan Henry-pojan kanssa nostaa pintaan muistot, jotka Gretel on yrittänyt jättää taakseen.
Joutuessaan valitsemaan Henryn turvallisuuden ja omansa välillä Gretel on jälleen samanlaisessa tienristeyksessä kuin lapsuudessaan. Pystyykö hän toimimaan, vaikka hintana olisi kaikkien salaisuuksien paljastuminen, joita hän on koko elämänsä yrittänyt pitää piilossa?" (Takakansi)

 


Edelliskerran v, 2017 tuli Boynen seurassa vietettyä mielenkiintoinen lukutuokio teoksen Poika vuoren huipulla tiimoilta, josta : Boynen kerronta on vähäeleistä ja piukeaa eikä sorru pateettisuuden puolelle. Toteavasti, kuin ulkopuolelta Pierrot'n kehityshistoriaa ja nuoruuden kulkua seuraten hän kuljettaa meidät maailmanhistorian tuonaikaisissa kulisseissa pitäen fokuksen päähenkilönsä mielenliikkeissä. Odottavin mielin siis tutustumaan siihen, mitä tämä mainio kertoja meille tarjoaa uutukaisellaan:

Teos on kolmeosainen ml. kaksi Välinäytöstä ja siinä liikutaan aika-akselilla 1943 - 2022 Puolassa, Lontoossa, Pariisissa ja Sydneyssä. Lisäksi lopusta löytyvät luvut Epilogi ja Tekijän huomautus.

- Jos jokainen ihminen on syyllinen kaikkeen tekemättä jättämäänsä hyvään, kuten Voltaire toteaa, niin minä olen osaltani yrittänyt koko elämäni saada itseni vakuuttuneeksi siitä, että minä olen syytön siihen kaikkeen tehtyyn pahaan. Se on ollut toimiva tapa sietää vuosikausia kestänyt menneisyyden pako ja saada vain olla yksi historian muistinmenetyksen uhri, vapautettuna kaikesta osallisuudesta ja syyllisyydestä.

Niinpä: voiko menneisyyttään päästä pakoon tai unohtaa sen vai onko sen kanssa vain opittava elämään sietäen sitä, mitä ei voi muuttaa sekä  kaiken  tapahtuneen hyväksymistä itseltään edellyttämättä?  Kuinka olemme syntymäaikamme historiallisia vankeja ja muodostuuko siitä ylisukupolvinen kokemus? Visaisia kysymyksiä, joihin kirjailija hakee vastauksia...

Boyne taustoittaa mainioksi lopuksi tämän  teoksensa syntyprosessia ja niitä olosuhteita, jotka johtivat sen kirjoittamiseen:

Tekijän huomautus:  - Luovan kirjoittamisen kursseillani kysyn opiskelijoiltani aina seuraavan kysymyksen; voitko avata muutamalla lauseella, juoneen viittaamatta, mistä kirjasi kertoo. Jos minun pitäisi vastata tähän kysymykseen tästä kirjasta, vastaisin, että tämä on romaani syyllisyydestä, osallisuudesta ja surusta. tutkin siinä nuoren ihmisen syyllisyydentuntoa, kun historialliset tapahtumat aukeavat hänelle. Ja voiko tällainen ihminen koskaan vapauttaa itsensä niistä rikoksista, joita hänen läheisensä ovat tehneet...

 Nimestään huolimatta tämä uutuus ei todellakaan ole mikään valitusvirsi tahi kärsimysnäytelmä vaan kauniisti ja hyvällä verbaliikalla kirjoitettu tasapainoinen kertomus selviytymisestä, sopeutumisesta ja itse elämästä kaikkine reunaehtoineen. 

 Moniaita ajatuksia heräsi lukiessa, myös toteamus siitä, että kaikkea ei voi eikä tarvitse ymmärtää, mikä on suuri helpotus myös maailman nykymenon huomioon ottaen. Boynen selkeä, syvällinen ja sympaattinen  ote ja tapa kirjoittaa ynnä kuljettaa tarinaa sekä Kari-Pekka Toivosen mainio käännös takasivat yhden vuoden antoisimmista ja kiinnostavimmista lukukokemuksista!

Ihmisyyden olemusta ihmettelemään jäi: