"Luonnelinnut - 70 lajin tunnistusopas" Petri Törmänen, Tammi, 2022, 152 s.
"Petri Törmänen on graafisen alan yrittäjä ja luonnelintujen paras (ja ainoa) asiantuntija. Olen tarkkaillut kanssakulkijoita ja pannut mieleeni heidän ominaispiirteitään. Olen oppinut nauramaan myös itselleni, ja siinä sitä lystiä piisaa. Toivon, että Luonnelintujen välittämä ilo ja huumori saa mahdollisimman monen hyvälle tuulelle."
©Jouni Porsanger
"Luonnelinnut paljastavat ihmisten luonteita ja piirteitä osuvasti ja
huvittavasti! Kirjan sivuilta löydät itsesi, olet sitten Naris,
Sisutirri, Suklaasieppo, Museohuitti, Jumppasorsa, Lyhytpinnahanhi.
Kullekin linnulle löytyy
”latinankielinen” nimi sekä kuvaus sille ominaisesta käyttäytymisestä ja
elinympäristöstä. Lisäksi lintujen tarkkailuun annetaan täysin
keksittyjä ja testaamattomia vinkkejä." (Takakansi)
Luonnelinnut ?? Oitis
klik ja lisätietoa alkoi herua tästä kutsuvasta teoksesta ja kannen myötäinen päänraapiminen unhettui muuttuen hilpeäksi naureskeluksi ja tunnistamisen etsinnäksi:)
Teoshan on juuri nyt mitä ajankohtaisin: vietämme pääsiäistipujen suurta juhlaa ja esiinmarssia sekä bongailemme kenokauloina taivaalle, puunoksiin ja lumen alta vapautuvaan maahan: Kyyhkyt, rastaat, peippo ja joutsenparvet havaittu,
mutta nuo keimailijat, västäräkit vielä uupuvat listalta.
Sisällysluettelo ja kattava, lajiryhmittäin jaoteltu: Virkut ja tirrit, Touhulit, Matkulit ja Korpiaiset sekä Auvot, Hilpeiset ja Namistajat, ynnä Kiihtylit ja Herkyt. Jurpit ja Narislinnut sekä Pulputit. Höpöt ja Niksit plus Naamottajat ja Tuijot. Hyväksi lopuksi: Paapot, Säntit ja Kuhnaajat sekä Kihot.
Nimikkeistöstä löytyvät mm. Suklaasieppo (Chocolatei hamuamas), Tirsku (Cihicihi repeilis). Tuurihaukka (Fortuna maximus) Yökuuksiainen (vaivihca hipsus) ja Aamusirkku (Aamutuimalla hetiwalmis).
Jokainen laji sisältää piiroskuvan ja kuvauksen lajista; esim.
Sisutirri (Sinni maximus) - on kokoaan suurempi lintu. Sisuuntuneen linnun voimille ja kestävyydelle ei löydy rajoja. Sisutirriparven on nähty siirtävän suuria hiidenkiviä eli siirtolohkareita, joiden aiemmin luultiin olevan mannerjään liikuttelemia. Myös se, mitä metsässä monasti luullaan tuulen aiheuttamaksi myrskytuhoksi, paljastuu useimmiten syystä tai toisesta äkämystyneiden sisutirrien aikaansaannoksiksi.
Elinympäristö: - Suomessa erittäin yleinen sisutirri on kansainvälisesti tunnetuin lintumme. Kovaotsaisen ja sinnikkään linnun nähdään usein työntelevän harmaita kiviä rannoilla ja hiekkakuopilla.
Käyttäytyminen: - Sisuuntuessaan lintu puskee itsensä vaikka läpi harmaan kiven, eikä se häkelly asioiden mennessä päin mäntyä. Päinvastoin, sisutirri jatkaa matkaansa samaan suuntaan päättäväisesti, aikaisempaa hieman kyyrymmässä asennossa.
Teoksen piirroskuvitus on hilpeä ja teksti hersyvä, mikä saa aikaan paitsi tahdotonta naureskelua myös halun etsiä tuntemiaan ihmisiä tyypittelyn joukosta, tietty itseään unohtamatta, -siksipä Sisutirristä yllä;)
Jos Sinä olisit lintu, niin oikeasti, mikä olisit? Itse olisin västäräkki, mutta se on jo toinen ja hiukka pitkempi, intiimimpi tarina se:)
Kiitos Petri Törmänen, toiveesi toteutui! Onnistunut teos on hulvattoman hauska ja värikäs, harmiton ja hyväntahtoisella huumorilla läpeensä varustettu eli mitä mainiointa pääsiäis- ja kevätlukemista kaikille meille luonnoystäville ja harrasteljabongareille sekä hervottoman huumorin ystäville.
Avoisan antistressaavaa seuraa, luomua sellaista eikä tarvitse lukijan mahdollisia pilleripurkkien kansia taatusti auki kierrellä;)
PS. Aiheellinen korjaus kevään saapujiin: Västäräkkiuros tepasteli arvokkaasti pihanurmikolla hetkosta sen jälkeen, kun olin yllä toisin todennut, edellisvuonna päivämäärällä 20.4.:)
Hyvän mielen hyrinässä naureskellen: