perjantai 13. marraskuuta 2020

Kenneth Eriksson/Jeanette Björkqvist: "Kovat kadut - Ammattirikollisten jäljillä" - ex Libris...

"Kovat kadut - Ammattirikollisten jäljillä.", Kenneth Eriksson - Jeanette Björkqvist, WSOY, 2020, 279 s., suomentanut Kari Koski.

"Kenneth Eriksson on helsinkiläinen rikosylikonstaapeli ja tunnettu kommentaattori parituksesta ja ihmiskaupasta keskusteltaessa.
Jeanette Björkqvist on palkittu suomenruotsalainen toimittaja, joka on työskennellyt pitkään uutistoimittajana ja nyttemmin kirjoittanut pitkiä juttuja mm. LongPlaylle ja Ylelle." (Kustantaja)
 

                                                   ©Yle/Marcus Rosenlund

 
"Vauhdikkaissa muistelmissaan rikosliigoihin ja paritusrikollisuuteen erikoistunut poliisi, rikosylikonstaapeli Kenneth "Kentsu" Eriksson kertoo kiperimmät ja erikoisimmat juttunsa pitkän uransa varrelta. Nuoruutensa Stadin poikaporukoissa luuhannut Eriksson tunnetaan tehokkaana tutkijana, 
joka paukkaa kaduille hoitamaan homman, kun toiset vielä plaraavat papereitaan.  
Pelisilmällään ja epäsovinnaisilla tavoillaan hän on hankkinut tunnustuksen monelta kovanaamalta. Erikssonin juttuihin kuuluvat muun muassa Suomen suurin kultakaupparyöstö, Cannonball-jengin ampumisjupakka, pankkiryöstöaalto ja mallitoimiston törkeä seksuaalirikosvyyhti. 
Uranuurtaja Eriksson on ollut paritukseen liittyvien rikosten selvittämisessä. Aiemmin vähälle huomiolle jääneen toiminnan takaa on paljastunut kiristystä, raakaa väkivaltaa ja ihmiskauppaa, jotka kohdistuvat usein kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin." (Takakansi)
 

 
Teoksen nimen asiallisuutta ei juohdu mieleen nykymenossa kyseenalaistaa. Uteliain ja avoimin mielin lähdin siis tämän suoran toiminnan ammattilaisen matkaan ottamaan selvää siitä, kuinka "Metsästäjän" iso luuta katujamme on vuosikymmenten varrella lakaissut.
Teos etenee kronologisesti, ja se on jaettu selkeisiin lukuihin alkaen siitä, 
kuinka Päättäväinen nuorimies perustaa etsivätoimiston ja päättyen loppusanoihin Ontuvan poliisin jäljillä sekä kappaleisiin sisältäen myös prologin, kirjailijan loppusanat ja lähdeluettelon.
 
-  Koko urani ajan olen ollut ylpeä valitsemastani ammatista, sillä muuten tuskin olisin tehnyt töitä niin pitkään. Minulla on ollut myös onni tehdä sellaista työtä josta olen nauttinut. Jeanette mainitsee tässä kirjassa useampaan otteeseen, 
että olen kuin metsästäjä. Se pitää paikkansa. Koko työskentelytapani on perustunut kovaan nälkään selvittä rikoksia ja saada tekijöitä telkien taakse. Poliiseilla on aina ollut tätä nälkää, ja toivon että tulevaisuudessakin on henkilöitä, joilla riittää metsästysvaistoa rikosten selvittämiseen.
 
Suoraviivainen ja - sukainen sekä ryhdikäs kooste pitkästä ja omaleimaisesta työurasta, jossa tulos ratkaisee ja josta ei ole selvinnyt jalkojaan kuraamatta eikä käsiään likaamatta. Työ rikollisuuden keskiössä on vaatinut lujaa persoonallisuutta, määrätietoista tuloksellisuuteen pyrkimistä, vihikoiran vainua, lujia hermoja sekä perhe-elämän ja työn yhteensovittamista, konsensuksen saavuttamista.
 
- Kaikille nuorille virkaveljilleni minulla on yksi neuvo: olkaa ylpeitä ammatistanne ja hoitakaa työnne niin hyvin kuin pystytte. Kaikki ovat yhtä tärkeitä.
Ei ole mitään yksikköä, joka voisi pitää itseään muita parempana tai tärkeämpänä. Mitä ikinä teettekään poliisissa, teillä kaikilla on tärkeä tehtävä turvallisen yhteiskunnan takaajina.
 
Vastenmielisen ja yhteiskunnallemme tyyriiksi koituneen tapaus Aarnion,
jonka Eriksson tosin toteaa työskennelleen pitkään poliisina ja passittaneen aika montoa rosvoa vankilaan, mutta  joskaan kaikki hänen tekemisensä eivät olleet menneet ihan by the book, tiimoilta Eriksson tykittää:  Siis helvetti, kaveri jota olen aina arvostanut suuresti ammattimielessä. Hän oli huijannut meitä kaikkia ja kusettanut minua henkilökohtaisesti pahan kerran.
 
Ronskia kieltä ja otteita, jotka tuottavat tulosta.
Kenneth "Kentsu" Eriksson kuuluu epäilemättä ammattikuntansa raskassarjalaisiin.
 
 -  Joka kerta kun ostaa seksiä, ostaa naisen ruumiin ajaksi x. Siinä on aina kyse jonkinlaisesta hyväksikäytöstä...
 
Rouhea teos! Kovien katujemme ja kujiemme harjaajat ja puhtaanapitäjät, turvallisuutemme takaajat: voimia ja kiitos;  arvostan teitä ja urakkaanne suuresti! 

Kentsun kintereillä on kulkenut myös Kirjojen kuisketta -blogin Anneli A, millä miettein selviää klikkaamalla:)

-  Kukaan ei ole hyvä yksinään...

Jämpi on näin:

8 kommenttia:

 1. Kylläpä löysit kiinnostavan kirjan. Hattua pitää nostaa tälle poliisille.
  Aarnio pääsi jymäyttämään aika laajaa porukkaa. Pakkohan hänellä on ollut olla apureita, jotka ovat sujuvasti peitelleet hänen jälkiään.
  Paritus ja ihmiskauppa ovat iljettävää puuhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se taitaa ainakin yksi mätämuna joka työpaikalle piisata, - valitettavasti. Asiahan oli jo pitkään tiedossa, mutta vallalla taisi olla Omertàn-laki...

   Molemmat lajit ovat kestamättömiä yhteiskunnan kasvannaisia, mutta ovat iljettävyydessänkin vaikeasti kokonaan kitkettävissä.

   Voimia virkavallalle ja Sinulle vallatonta viikonloppua:)

   Poista
 2. Kuten Mai, vaikuttaa mielenkiintoiselta opukselta. Matlock tv-sarjassa on pari jaksoa, missä toisessa palkittu kyttä olikin paha, ja sarjan avausjaksossa tuomari oli rikollinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Kuten tuossa jo yllä totesin, aina se yksi mätämuna koriin mahtuu ja sujuttautuu, mutta tämä "Kentsun" urasta kertova teos oli suorasukaisuudessaan paitsi mielenkiintoista, kerrassaan riemastuttavaa luettavaa!

   Poista
 3. Jälleen kerran osuvan naseva ihan loistava lopetus bloggaukselle: "Kovien katujemme ja kujiemme harjaajat ja puhtaanapitäjät" ♠️ Kun olin kotvan aikaa lukenut tätä esittelyä mieleen nousi valtava kiitollisuus siitä että on ammattilaisia jotka tekevät yhteiskunnasta paremman elää. ❤️ Tähän ei hatunnosto riitä, on nostettava sombrero 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita! Vissiä lukkarinrakkautta ko. ammattikuntaa kohden tuntien ja heidän työtään arvostaen heitän ilomielin sen tavanoimaisen huopahatun hemmettiin; Sinäpä sen sanoit: heilautetaan iloisesti tosiaan kunnolla sombreroja ilmaan niin, että niiden lierit lepattavat!

   Ilmavaa viikonloppua lepoa ja askareita sopivasti limittäen Sinulle:)

   Poista
 4. Olipas hyvä arcio, otan kirjan lukuun kun siihen divarissa törmään eli sait puhuttua;)
  Lisäänpä myös sinun blogisi seuratavaksi, hyviä kirja-arvioita on aina kiva lukea.
  p.s. miten noin lyhyiilä hiuksiaa voi olla takkutukka? ;DDD Kiva kampaus btw

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Sus', tervetuloa lukusille ja vaihtamaan kommentteja kanssamme, toivottavasti viihdyt mukana matkalla!

   Kyllä: tämä oli kiintoisa, kaunistelematon ja katu-uskottava kertomus pitkästä poliisiurasta suoraan tapahtumain keskiössä.

   PS. Valokuva on jo esteettisistä syistäkin vähän varhemmilta vuosilta, mutta nykytilanne vastaa pikemminkin nimimerkin yhteydessä olevaa pikkukuvaa, Kruukukurkea, jonka taustasta postauksessa 28.2.2014 lisää.

   Poista