maanantai 22. huhtikuuta 2019

Jane Harper: "Kuiva kausi / The Dry" - ex Libris...


"Kuiva kausi", Jane Harper, Tammi, 2019, 381 s., suomentanut Mari Hallivuori.

"Jane Harper  (1980) on syntyjään britti, mutta hän on asunut osan lapsuudestaan Australiassa ja palannut sinne aikuisena.
Hän on ammatiltaan toimittaja ja asuu perheensä kanssa Melbournessa.
Kuiva kausi on hänen ensimmäinen rikosromaaninsa." (Lievelehti)

                                                         ©Eugene Hyland

"Kiewarran kaupunki Australiassa kärsii vuosisadan pahimmasta kuivuudesta.Kahteen vuoteen ei ole satanut, ja koko kaupjnki on kuin painekattila. Lopulta katastrofaalinen kuivuus johtaa Hadlerin perheen raakaan surmaan. Poliisi Aaron Falk saapuu hautajaisiin vastentahtoisesti. Vuosia sitten Kiewarrassa tapahtui jotakin, minkä seurauksena Aaron ajettiin ulos kaupungista. Ja nyt tuo jokin pakottaa Aaronin jäämään tutkimaan tapausta." (Takakansi)


Tässäpä iloinen yllätys: ensinnäkin tapahtumat sijoittuvat kauas vieraamman Australian kuiville takamaille lystikäsnimiseen  pieneen maanviljelysyhteisöön, Kiewarraan muutaman tunnin ajomatkan päähän Melbournesta, ja toisekseen kyseessä on uuden kirjailijatuttavuuden ihka ensimmäinen dekkari!

-  Hänen lapsuudenkotinsa oli ollut  lyhyen pyörämatkan päässä, mutta jäi silti jonnekin horisontin taa. Vain yksi naapuritalo oli näkyvissä: rönsyilevä harmaa rakennus etäällä kukkulan rinteellä. Ellien kotitalo. Falk mietti, asuivatko tytön isä ja serkku edelleen siellä, ja käänsi katseensa vaistomaisesti pois. Hän vaelteli rakennukselta toiselle ja löysi lopulta ylikonstaapeli Greg Racon kolmesta ladosta suurimmasta.
Poliisimies oli kontillaan nurkassa rähjäisten pahvilaatikoiden keskellä. Kahden metrin päässä verkossaan nuokkui mustaleski näennäisen välinpitämättömänä. Falk koputti metallioveen, ja Raco käänsi likaiset ja hikiset kasvonsa häneen. "Kiesus, että säikähdin. En kuullut tuloasi." "Anteeksi, Aaron Falk.
Olen Hedlereiden ystävä. Sihteeri kertoi, että sinut löytää täältä."
"Oletko muuten huomannut tuon?" "Olen. kiitos kysymästä, Niitä on täällä jokunen."...

Saammekin tutustua myös uppo-outoihin australialaisiin eläinerikoisuuksiin, kuten Jahtihämähäkki, komean punarintainen Ruusukakadu ja  veikeänvikkelä Kettukusu, joista lisätietoa klikkaamalla lihavointeja.

Ilmastomuutos ääri-ilmiöineen on mitä ajankohtaisin huolen aihe ja kirjailijan kuvaus sen vaikutuksista noin kirjaimellisesti ruohonjuuritasolla on tehokasta ja vaikuttavaa.

Falkin persoona on sympaattisen oloinen ja hänessä on paljon potentiaalia jatkoa silmällä pitäen. Harper tuottaa konstailematonta, tasalaatuista ja  eleetöntä vaan ei aneemista saati pitkästyttävää rennosti etenevää tekstiä, jolloin tuloksena on tasapainoinen dekkari. Polttavan kuumuuden kuvaus on sitä luokkaa, että automaattisesti käsi hapuilee otsaa hikitippoja pyyhkiäkseen. Sikäliskin napakka vastaisku pohjoismaiselle, monesti hyisten lumikenttien genrelle... Mukavalukuinen ja viihdyttävä esikoinen!

Hellehattu päässä:

14 kommenttia:

 1. Oli mukava lukea arviosi. Tuolla tämä kirja odottaa yöpöydällä lukemistanoin kolmantena jonossa ja tilasin sen ihan tietämättä millainen on. Nyt on jo hyvä aavistus, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara: ihan lennosta nappasin itsekin tämän, mutta ihan mukava heitto Australian kuumuuteen, joten vesilasi viekkuun, kun alat sivuja käännellä:)

   Poista
 2. Tämä on kirjaston varauslistalla. Mukava tietää, että tapahtumat sijoittuvat Australiaan. Enoni oli kova matkustelemaan ja kävi nuorena jopa Australiassa. Aina sitä jotakin oppii kirjojakin lukemalla, kuten noita erikoisia eläimiä. Miltähän australialaisesta kuulostaa poro tai hirvi tai karhu tai ilves?

  Pompi, pompi, pompi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai ja eläköön nämä matkailija-enot!!
   Kanssakulkijan isoeno oli kaphoornari-merikapteeni, ja jutut sen myötäisesti lennokkaita ja hauskoja seikkailuja.

   Jep; lukeminen kannattaa aina eikä tieto lisää tuskaa.
   Tuo kettukusu oli sen verran vinkeä, että otaksuin sen aluksi pilaksi tahi käännöskukkaseksi, mutta mutta...
   Jaa-a, voisivat herättää yhtälailla hilpeyttä ja uteliaisuutta.

   Hyvää viikonjatkoa, pompiskellaan ja loikitaan:)

   Poista
  2. Yritin matkia kengurua...
   Niitä en kirjasta bongannut, mutta muutaman hämähäkin kohtasin ja sen kettukusun, oliskohan se kettuemo?
   Luin kannesta kanteen yhdellä lukukerralla, sen verran koukutuin heti alusta.

   Poista
  3. Kiva kuulla Mai, tässä oli jotain ihan omanlaistaan viehätystä ja tenhoa!

   Kettukusu on ihan oma rotunsa, jota on metsästetty aikanaan turkin vuoksi. Postauksien lihavointeja klikkaamalla löytyy aina lisätietoa kustakin sanasta.

   Poista
 3. Kiitos esittelystä, varmasti antoisaa luettavaa! Minä tuossa juurikin mietin miten mukava on kun tulee taas näitä kauniita päiviä, niin ottaa jokin hyvä luettava mukaan ja asettua mukavasti terassin sohvalle kevättuulen hellittäväksi:) Leppoisaa alkanutta viikkoa ja ihanaa kevättä sinne💖

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde, kyllä meitä nyt säiden jumalat hemmottelevat ja hellivät, ettei tiedä kuinka päin olla!
   Leppoisia lukutuokioita sinne soffan nurkkaan ja mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 4. Minua kiinnostaa Australia, koska siskoni asuu siellä, ja siksikin innostuin, kun kuulin tästä dekkarista. Se odottaakin jo tuolla olohuoneen kirjapinossa lukemistaan, ja koska se pitää palauttaakin jo toukokuun alussa, niin se pitänee ottaa pian lukuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa jännittävää, mahtaa olla elämä siellä toisenlaista; onko siskosi viihtynyt hyvin?

   Ällös huoli, sillä tämä teos on sivumäärästään huolimatta suht. nopealukuinen ja etenee juoheasti, joten lukuiloa:)

   Poista
  2. Aloin lukea tätä tänään, ja on kyllä hyvä ja mukaansatempaava kirja! Siskoni on asunut Ausseissa jo yli 20 vuotta, joten viihtyy kyllä, ja onkin jo suorastaan enemmän australialainen kuin suomalainen :)

   Poista
  3. Mukavaa, että kuulit kirjankin kautta Australian kutsun! Ja samoin, että siskosi on löytänyt kotinsa ja elämänsä sieltä, vaikka ne juuret tällä olisivatkin; aurinkoista viikon jatkoa:)

   Poista
 5. Australia on aina jotenkin vetänyt minua puoleensa, sekä kirjallisuudessa että silloin kun kuulee australia-aksenttia. Meillä yksi australialainen ystävä Douglas. Häntä on kiva kuunnella.

  Kuivuus ei kuulosta niin hauskalta mutta on se hiukan ajankohtainen nyt täällä Hesassakin tällä viikolla 😎

  Kiitos taas esittelystä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A; aksentit ovat hauskakuuloisia! Douglas on sellainen jyheä ja raamikas nimi, liekö juohtuu assosiaatio samannimisestä ikivihannasta puukomistuksesta.

   Kuivuus on tuhoisuudessaan kaameaa ja kiitos kyllä sanoo tämäkin tyttö reippaalle maan kostuttavalle, pölyt huuhtelevalle ja luonnon vehreyttävälle sateelle:)

   Poista