keskiviikko 9. joulukuuta 2015

"Maailman parhaat luontokuvat / Wildlife Photographer of the Year" - ex Libris...


"Maailman parhaat luotokuvat/Wildlife Photographer of the Year Portfolio 25
(Natural History Museum),  Docendo Oy, 2015, 160 s., käännös Eero Sarkkinen.


"Lontoon Natural History Museumin järjestämä
Wildlife Photographer of the Year on maailman arvostetuin luontokuvauskilpailu. Tänä vuonna kilpailuun osallistui yli 42 000 kuvaa 96 eri maasta. Teokseen valitut 100 kuvaa edustavat monia erilaisia aiheita ja tyylejä: lähikuvia, tilannekuvia, vedenalaiskuvia, maisemakuvia ja reportaasikuvausta." (Takakansi ja lievelehti)

"Tämän vuoden kokoelmassa on mukava yli 75 valokuvaajaa yli 20 maasta, ja kullakin heistä on oma tyylinsä, taitonsa ja erikoisalansa. He kaikki kuitenkin jakavat saman intohimon luontoa kohtaan.
Näyttämällä heidän töitään miljoonalukuiselle yleisölle kilpailu esittelee niin vakiintuneita kuin kehittyviäkin kykyjä ja innoittaa aloittelevia valokuvaajia. Mutta se innoittaa myös monien miljoonien laajuista yleisöä ihailemaan ja arvostamaan elävän maapallomme todella upean luonnon tärkeyttä." (Kilpailu)

Vuoden voittajan, Don Gutoskin "A tale of two foxes" on realistisuudessaan huutomerkki,  hätkähdyttävä todiste eloonjäämistaistelusta luonnossa. Samalla se osaltaan havahduttaa ymmärtämään  ilmastomuutoksen vaikutusten merkityksiä ja vakavuutta. Tässä tapauksessa arktisten alueiden lämpötilojen nousua, mikä on saanut ketut laajentamaan elintilaansa pohjoiseen naalien reviirille. Vaikka kettu ja naali vain harvakseltaan näin tiukkaan ja lopulliseen taistoon ryhtyvät, on niiden ruokalista yhteneväinen ja saalistusaluiden mennessä yhä laajemmalti päällekkäin, tämänkaltaisten konfliktien ennakoidaan väistämättä yleistyvän. 

Suomalaiskuvaajia edustaa ansiokkaasti Liina Heikkinen, finalistimme sarjassa nuoret luontokuvaajat 11 - 14-vuotiaat. Kuvan nimi on "Kanahaukan katse" ja koko lailla vetoavan puhutteleva sekä yht'aikaa tiukan tuijottava silmäpari lukijaa kohtaa; Heikkisen  omin sanoin: unohtumattoman päivän unohtumaton hetki... Pitkällisen odotuksen ja kärsivällisyyden  palkitsevana: helppo uskoa!

Teoksen kansikuva "Kuoriaisten kauneus ja rakkauden kierre", Javier Aznar González de Ruedan upea otos hivelee silmää ja on kaikessa kierteisessä symbolisuudessaan elävä todiste rakkauden ala- ja ylämäistä, jotka parhaimmillaan kuitenkin muodostavat katkeamattoman, päättymättömän silmukkaisen kierteen...

Wildlife Photojournalist-osio puolestaan on tärkeä ja antaa paljon ajattelemisen aihetta esim.
Emily Gartwaiten "Perinteeseen kahlittu" aasiannorsun suruaherättävä kaltoinkohtelu & kohtalo!

Kustantajan Malliaukeamat antavat pientä esimakua teoksen herkuista. Teoksen otoksista on tarpeetonta ja mahdotonta nostaa yhtä ylitse muiden, niin erilaisia ovat teemat ja sitä myöten myös visuaalinen vetoavuus, koskettavuus ja puhuttelevaisuus. Eri katselukerroilla ne avautuvat aina uudelleen hivenen toisesta perspektiivistä, aina ihmetystä & ihailua herättäen.
Painoasu  on erinomainen, sisällysluettelo jaottelee selkeästi kuvat eri ryhmänimikkeiden alle. Jokaisen kuvan ohessa on napakka selonteko kuvausolosuhteista, -tilanteesta, -maastosta ja käytetystä kamerasta, objektiivista, aukosta ja valotusajasta sekä herkkyydestä.

Etenkin tämän värittömän ja eri harmaan sävyisen vuodenajan syvimmässä alhossa ja aallonpohjassa tämä iloa tuottava kaunis kirja on, kaiken muun hyvänlisäksi puhdasta ja toimivaa taideterapiaa. Silmä lepää sivuilla ja kuvien yksityiskohdissa verkkaisesti viivähdellen sormien varovan hiljalleen käännellessä sivuja, jotteivat ne loppuisi kesken. Näin luonnollisesti kuitenkin armotta käy; mutta samalla sielu tanssii riemusta saksanpolkkaa... Upea hemmottelukirja,
joka vie kotvaseksi arjen ulottomattomiin: visuaalisesta kauneudesta nauttiville ja luonnonystäville mitä oivallisin lahjateos!

Luonto on mittaamaton iloa ja mielihyvää sekä kokemuksia tuottava kiinnostava aarreaitta, runsaudensarvi ja taiteilija, - eletään sovussa sen kanssa ja  pidetään hyvää huolta siitä, jotta jättäisimme tämän kokemus- ja eheytymisahdollisuuden myös jälkeemme tuleville Telluksen selkosilla tallaajille...

Unohtumattoman hetken,
jos toisenkin vietti:

2 kommenttia:

  1. Mies harrastaa satunnaisesti valokuvausta, joten ostan hänelle yleensä jonkun valokuvakirjan joululahjaksi, tämä kuulostaa herkulliselta kirjalta, siis ei syötävältä tietenkään, vaan kuvat ovat herkullisen runsaita suorastaan pursuavat luonnon hienouksia, vai mitä?
    Voisin kertoa matkastamme Tukholmaan valokuvanäyttelyyn, ja tällä matkalle meni kaikki pieleen... no ehkä en kerrokaan...on siis nautittu kulttuurista myös Tukholmassa :)

    VastaaPoista
  2. Mai, kiitos kommentistasi ja pahoittelut siitä, ettei kulttuurimatka meren tuolle puolen mennyt nappiin! Vaan siitähän me tytöt lähdetään, että matkailu tuo uusia kokemuksia ja avartaa, eikös? Kanssakulkija, jonka tontilla valokuvausharrastus on, toteaa: on erinomainen teos myös kuvien teknisine tietoineen ja että toinen oiva uutuus tältä saralta on "Vuoden Luontokuvat 35. vuosikerta, Suomen Luonnonvalokuvaajat Slv ry. Onnistunutta valintaa:)

    VastaaPoista