keskiviikko 21. elokuuta 2024

Elina Hirvonen: "Rakkauksien lokikirja" - ex Libris...

 

 "Rakkauksien lokikirja", Elina Hirvonen, WSOY, 2023, 229 s.

Elina Hirvonen (s.1975) on palkittu kirjailija, jonka teoksia on käännetty yli kymmenelle kielelle. Rakkauksien lokikirja avaa romaanitrilogian, jonka kaunokirjallinen maailma muodostuu keskusteluista eri puolilla maailmaa kasvaneiden ihmisten kanssa. (Takakansi)  


 

                                                            ©Jarkko Hirvonen

 

 "Nainen pelkää vajoavansa masennukseen, joka on nuoruudesta asti seurannut häntä. Hän kirjaa muistiin keskusteluja rakkaudesta eri puolilla maailmaa asuvien ihmisten kanssa vaaliakseen yhteyttä muihin. Lämpenevässä, pandemian ja sodan maailmassa kertoja etsii elämänlinjaansa, toivoa ja sitä, mikä ihmisiä yhdistää."

" Ehkä musiikki, kuvataide ja kirjoitetut sanat tuovat meidät lähemmäksi toisiamme kuin puhutut koskaan voisivat tuoda. Jos uskonto on portti ikuisuuteen, ehkä taide on portti toiseen ihmiseen." ((Lievelehti) 

 

 

 

Tässäpä mukava löydös, joka tarjosi sekä  paljon ajateltavaa ja uudenlaista kirjoitustyyliä johon oli  helppo  tykästyä että mahdollisuuden omaan  lennokkaaseenkin aatoksenkulkuun  ja tuntemuksiin  ynnä paikka paikoin löytää omakohtaista  tuttuuden tunnetta, kontaktipintaa.

Teos  ajoittuu aika-akselille syksy 2019 - talvi 2020 ja se sisältää  25 lukua, kirjailijan kiitokset sekä luettelon teoksessa käytetyistä sitaateista. 

Jokaisen luvun alussa on lisäksi Kulkumerkinnät, jotka tarjoavat paitsi näkökantoja ja uusia perspektiivejä myös ohjeita ja vinkkejä itse kullekin meistä elämän varrelle kuten esim. syksy 2019:  Lasten takia et saa vajota!! Pidä lähellä hyvä kirja ja terapeutin numero. Valitse kaunein reitti. 
Yritä tehdä jotakin hyvää.  Lähde aina, kun voit ja Pysähdy, kun kirsikkapuut kukkivat.
 
Näkemyksia avartava ja mietteitä sekä ideoita  herättävä teos, joka positiivisesti yllätti omaleimaisuudellaan ja annillaan sekä joka oli silkka ilo lukea kannesta kanteen! Elina Hirvonen on taitava tunnelmain luoja ja asioiden esillenostaja, jonka seurassa viihtyi vaivatta ja olisi viihtynyt huomattavsti pidempäänkin, 
joten pidetäänpä nimi visusti mielessä.
 
- Ja kaikki rakkaus on suojaa surua vastaan (ein leiser Schritt im Dunkel) 
 Eeva-Liisa Manner. Kunnianosoitus Wilhelm Friedmann Bachille.
 
Niinpä...

sunnuntai 4. elokuuta 2024

Andrei Kurkov: "Kuolleen miehen kaveri" - ex Libris...

 
"Kuolleen miehen kaveri", Andrei Kurkov, Kustannusosakeyhtiö Otava, 2024, 
126 s., suomentanut Riku Toivola.
 
Andrei Kurkov  (s. 1961) on ukranalainen kirjailija, toimittaja ja käsikirjoittaja. 
Hän syntyi Pietarissa mutta on asunut Kiovassa lapsuudesta asti. Kurkov kirjoittaa venäjäksi. Yli 40 kielelle käännettyjen, mustanpuhuvan huumorin sävyttämien romaanien lisäksi hänet tunnetaan kansainvälisen median Ukraina-kommentaattorina. 
Kurkovilta on aiemmin julkaistu suomeksi teokset Kuolema ja pingviini ja  Harmaat mehiläiset. Kuolleen miehen kaveri  ilmestyi alkukielellä vuonna 1996. (Lievelehti)
 
 
                                                                ©Pako Mera
 
 
"Näivettynyt avioliitto, vaimolla uusi rakastaja. Kolmekymppinen Tolja on lopen kyllästynyt elämäänsä. Työtäkään ei ole, ei merkityksellisyyden tunnetta. 
Mikä neuvoksi? Mies päättää ottaa yhteyttä tutun tuttuun palkkamurhaajaan. Hänen on järjestettävä näyttävä kuolema - itselleen.
Tolja suunnittelee kaiken tarkasti. Hän toimittaa tappajalle kuvan kohteesta, sopii ajan ja paikan. Hintakin on kohtuullinen. Muutama mutka matkassa tosin on,
eikä niistä vähäisimpinä: entä jos hän tuleekin toisiin aatoksiin." (Lievelehti)
 
 
 
 
Kutkuttava kansi ja tuntematon kirjailijanimi saivat nappaamaan tämän matkaan kirjastosta, - eikä turhaan. Mikä herkullinen ja omalla tavallaan huumorinsävyttämä teos tästä lukiessa kuoriutuikaan!  
Muutamia maistiaisia:

Kadunnaisten kasvot:  - Puolihämärässä, kaupungin keinotekoisessa loisteessa he näyttivät houkuttelevilta, ikään kuin herkällä kädellä piiretyiltä, mielihaluja herättäviltä varjoilta, jotka tavallisesti heittivät jonkinlaisia lyijykynänhuokoisia katseita kirjojen melodramaattisilta etulehdiltä ja kansilta. Olisin voinut helposti kuvitella olevani heidän asiakkaansa tai että olisimme tuttavia, jopa ystäviä...
 
Tuikitavallinen ihminen:  - Aina kun katseeni pysähtyi ikkunaan, lumipyry lumosi minut. Se sai kaikki muut ajatukseni kätkeytymään johonkin, aivan kuin ne olisivat arastelleet lunta. Kohtasin lumen yksin, mutta en ihmisen lailla, vaan kuin susi tai jänis, yksinkertainen eläin, jolla oli silmät. Jokin sisälläni jähmettyi ja saatoin seistä tuijottamassa ikkunaan kymmenen tai viisitoista minuttia, niin kauan kunnes jokin ulkopuolinen ääni käänsi huomioni pois lumesta. Silloin minussa heräsi tai pikemminkin ilmeni tuiki tavallinen ihminen. Tuo ihminen halusi juoda teetä ja laittoi pannun kaasuliedelle.
 
Kuluneen vuoden ehdottomasti kiinnostavampia ja herkullisimpia teoksia! Uudenoloinen, positiivisesti kepeä, mutta kiehtova ja rikas kirjoitustyyli ilahdutti erilaisuudellaan, ilmavuudellaan kuin myös mustanpuhuvalla vaan ei pahansuovalla huumorillaan. Riku Toivolalta kerrassaan mainio suomennos tästä hyvän mielen kaverista ja Tuomo Parikan hykerryttävä kansi on omiaan houkuttelemaan mukaan tähän veijaritarinaan, josta ilmaan jää leijumaan kysymys:
 
 entä jos?