sunnuntai 25. elokuuta 2013

"Mies, joka rakasti järjestystä" - ex libris

Siis todellinen rariteetti tämä sukupuolensa edustaja... Kuten on hauskanherkullisuudessaan tämä Fredrik Backmanin esikoinenkin (En man som heter Ove), Atena Kustannus Oy, 2013.
Näppärä ja rikaskielinen suomennos: Riie Heikkilä.

 Mies, joka rakasti järjestystä (Kovakantinen)Kirjaa on myyty Ruotsissa yli 75.000 kpl ja sen käännösoikeudet yli 20 maahan. Backman on ammatiltaan toimittaja, joka itse ajaa Huyndaita, toisin kuin päähenkilönsä Ove, vannoutunut Saabisti.

Ove, kärttyinen, mutta  sympaattinen,  rutiineihinsa ja järjestykseen jämähtänyt kelpo ukonkäppänä, onnistuu paitsi herättämään lukijassa tiettyä outoa hellyyttä myös  suurta sympatiaa ja empatiaa sekä  aiheuttamaan - paha kyllä -  verratonta paikoittaista itseironista tuttuudentunteen häivähdystä, suoraan sarjasta syytä katsoa peiliin... Näinhän maailma ja me itse sen mukana kaikkinensa  pyörimme ja mennä vinttuutamme, halusimme tai emme. Runsas henkilögalleria pyörii ja hyörii yllättävän juoheasti ja  sopeutuen päähenkilönsä ympärillä lainkaan  luomatta levotonta tai rönsyilevää vaikutelmaa.

  Pärstä peruslukemilla ei tämän lukeminen onnistu, vaan suupielet kohoavat huomaamati ylöspäin ja naururypyt pinkeävät silmäinnurkkiin! Tätä genreä lisää!

 Tahtoo & toivoo:
                                                                                         Ei kommentteja:

Lähetä kommentti