tiistai 26. syyskuuta 2017
Keith Stuart: "Poikani Sam / A Boy made of Blocks" - ex Libris...
"Poikani Sam", Keith Stuart, Bazar Kustannus Oy, 2017, 431 s., suomentanut Marja Luoma. Kansi Elina Warsta.
"Englantilainen Keith Stuart on kirjoittanut teknologiasta, peleistä ja digitaalisesta mediasta jo yli 20 vuotta ja niistä noin puolet The Guardian -lehden toimittajana. Poikani Sam on Stuartin esikoiskirja, joka perustuu kirjailijan omiin kokemuksiin. Stuartilla on kaksi poikaa, joista toisella todettiin autismispektrin häiriö vuonna 2012. Videopelit ja erityisesti Minecraft ovat auttaneet Stuartia löytämään uusia tapoja kommunikoida poikansa kanssa." (Lievelehti)
"Rakkautta, sitä Alexilla riittää. Hän rakastaa vaimoaan Jodya ja kahdeksanvuotiasta poikaansa Samia aivan valtavasti. Mutta riittääkö sekään, kun elämää rasittaa ikävä tosiasia, Samin autismi? Se määrittää kaikkea tekemistä,
se rajaa arjen ahtaaksi, nakertaa parisuhdetta. Lopulta Jodya ja Alexia ei enää ole olemassa pariskuntana, vaan on olemassa Jody, Alex ja Samin ongelma.
Tai oikeastaan vain Samin ongelma. Niin päädytään eroon, ja Alex muuttaa railakasta sinkkuelämää viettävän kaverinsa luokse. Sitten Samille hankitaan pelikonsoli." (Takakansi)
Ihan ensitöikseni pelimaailma kun ei satu kuulumaan varsinaisiin kiinnostuksen tai harrastusten kohteisiinsi oli tehtävä pikasukellus Minecraftin uppo-outoon maailmaan. Loiskista!
Tässä teoksessa on kyseessä kypsymistarina sekä miehenä että isänä. Aina joskus elämällä on tapana, meiltä lupaa kysymättä mennä totaalisti sekaisin, rikkoa unelmamme ja heittää odottamatta päin kasvoja suuria haasteita.
On ponnisteltava uskaltaakseen kohdata omat menneisyyden haamunsa ja sängyn alla luuraavat mörkönsä, työstää ne ja painaa lopullisesti unohduksiin. Taistele tai pakene.
Sam: - oli kaunis vauva. Hän oli aina kaunis. Syntyessään hänellä oli paksu ruskea tukka ja isot töröhuulet kuin pikkuruisella, pidätyskyvyttömällä Mick Jaggerilla.
- yritti ymmärtää ja jäsentää maailmaa omalla tavallaan, tulkita ympärillä kuhisevaa järjetöntä toimintaa. Hän tarvitsi edes jonkinlaisia keinoja, joiden avulla käsitellä sitä mitä tapahtuu. Kaupunki ei ollut Samille pelkkää taustahälyä, hän ei voinut vain sulkea sitä kuulumattomiin - maailma oli jatkuvaa kidutusta hänen aisteilleen. Hän yritti epätoivoisesti saada siitä jotain tolkkua. Nyt näyttää siltä, että maailma on kirkastumassa hänelle niin kuin aurinko olisi päässyt valaisemaan tuntematonta maisema...
Jody: - "Pidä huolta itsestäsi, Alex", hän sanoo. "Ole kiltti ja selvitä asiasi,
se sinun olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten, silloin kun meillä oli kaikki hyvin.
Ehkä, jos olisit... tai en tiedä. Ehkä kaikki olisi vieläkin hyvin."
Alex: - Jody laittaa pari kertaa tekstarin, mutta poistan viestit lukematta niitä. Minä vain nukun ja ajattelen, ja sitten yritän saada unen päästä kiinni ettei tarvitsisi enää ajatella. Olo on pikemminkin tyhjä kuin surullinen. Olen tyhjää täynnä. En saa hilattua itseäni tyhjyydestä ylös, en edes yritä.
Olen kuin kävelevä Jean-Paul Sartren essee...
© Ashley Bird
Oma riittämättömyyden tunne on vaikea kohdattava ja tiukka haastaja.
Sen avaaminen on riskinottoa ja osoittaa suurta rohkeutta. Kuinka kohdata tunne, kun minä en riitä?
Stuartin kerronta on rehellisen oloista, sääliä kerjäämätöntä ja koskettavaa tilitystä elämästä, jota lapsen neurobiologinen keskushermoston kehityshäiriö määrittää ja on kaiken läpileikkaavaa, mutta se on myös suuri tarina tien löytämisestä, ilosta ja yhteydestä sekä rakkaudesta. Hän välttää hienoisesti melodramaattisuuden tarjolla olevat ansat. Kertomus päättyy onnellisesti suvantoon ja konsensukseen. Uskoisin, että lukemisesta on apua myös meille kaikille parhaillaan elämän kosken kuohuissa ponnisteleville.
Kaunis, herkkä ja koskettava teos, jota Elina Warstan tyylikäs ja sisältöä oivasti peilaava kansi kuorruttaa.
Isosti tervetuloa Jenny/Kirjojen Pyörteissä mukaan matkalle ja vaihtamaan ajatuksia ja kommentteja:)
Meille kaikilla on ihmisinä omat vahvuutemme ja kykymme sekä myös omat näkyvät tai näkymättömät puutteemme ja vikamme, mutta meillä kaikilla on myös ikioma sijamme, tehtävämme, aikamme ja paikkamme tällä Telluksella. Olemme erilaisia ja tarvitsemme
ymmärtäväisyyttä ja yhteenkuuluvuutta:
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kiitos loistavasta esittelystä! Tuo on varmasti ajatuksia herättävä ja koskettava teos.. Mukavaa alkanutta viikkoa sinne💖
VastaaPoistaKyllä vaan, lukiessa tulivat monet ns. itsestäänselvyydet terveesti kyseenalaistetuiksi ja puntaroiduiksi. Valoisaa mieltä syyskuun rippeille:)
PoistaOlen katsellut tätä kirjaa ja varmaan olisin sen jo varannut, mutta minua on tuo pelimaailma tässä vastustanut. Nyt voisit hieman avata minulle, että minkä verran sitä on tässä kirjassa.
VastaaPoistaMai, kävin vain pikaisesti katsomassa Minecraftin sivuilla, minkälaisista laatikoista ja ideasta on kysymys tässä rakentamispelissä. Se riitti hyvin hahmottamaan mistä on kyse, kun Sam innostuu sen maailmasta ja yhteys isän kanssa uudella tasolla alkaa rakentua. Ei muodostunut kompastuskiveksi eikä ärsytykseksi.
PoistaHeti kävin laittamassa varauslistalle, minua kiehtoo suuresti tällainen tarina. Ehkä tuo IT-urani siihen jotain vaikuttaa :)
VastaaPoistaKiitos kauniista esittelystä, todella sait kiinnostuksen heräämään.
Cara, varmasti vaikuttaa siten, että pystyt toisella tasolla hahmottamaan sisältäpäin syntyneen kehitysympäristön ja sen vaikutukset kuin tällainen pelimaailman totaalioutsideri. Kiintoisia lukuhetkiä:)
VastaaPoistaVahvasti autistinen lapsi voi olla melkoinen koettelemus avioparille. Tilastollisesti isä poistuu perheestä hyvin usein. En tiedä miten tavallista se on että autismi mielletään sairaudeksi... osui silmiin tuossa tekstissäsi. Autistiset lapset saattavat saada raivareita, mahtaa olla melkoinen koettelemus. Vaikka kai niitä neurotyypilliset lapsetkin saavat.
VastaaPoistaOlen itsekin autismin kirjolla ( = Asperger-henkilö ) ja esimerkiksi välillä koen aistirasituksia (melu, liika valo jne.) Asperger on lievä autismin muoto. 🙂
Autismi- ja Aspergerliiton sivuilta voi lukea hyvän selostuksen autisteista.
https://www.autismiliitto.fi/autismikirjo/autismi
Tykkäsin kovasti kirjoituksesi loppusanoista ❤️
Iso kiitos Rita A kommentistasi ja virheellisen sanan käytön oikaisusta:) Olen tehnyt vastaavan korjauksen postaukseen!
VastaaPoistaKävin myös tutustumassa Autismi- ja Aspergerliiton sivuihin. Totesin yllätyksekseni, että Aspergerin listalla on monia omakohtaisesti tunnistettavia asioita kuten melu- ja hajuherkkyys, sekä vuorovaikutuksen liittyvien ominaisuuksien ja vahvuuksien kuten korostuneen oikeudentunnon ja rehellisyyden suhteen... Mielenkiintoista!
Kerran aamu-TV:ssä haastateltiin psykiatria Aspergerin tiimoilta. Hän vahvisti haastattelijan kysymyksen: Kyllä, Asperger on vaikea sairaus. Meikätyttö katseli kotona haavi auki että siis mitä ??? :D Hänen potilaansa voivat hyvinkin olla sairaita mutta ei sairaus sinänsä Aspergeriin kuulu.
PoistaFacebookin Asperger-ryhmissä ihmiset kertovat tuon tuostakin että he ovat menneet lääkäriin tai psykologille kun epäilevät olevansa AS henkilöitä ja heitä vähätellään ja "tiedetään" että ei sinulla mitään Aspergeria ole. Aika lailla tietämättömiä hoitoalan ihmiset ovat autismin kirjon piirteistä.
Olin ilahtunut kun vuonna 2011 tajusin että omille ominaispiirteilleni oli nimi ja luokitus :) On kuuluisia henkilöitä joilla on (tai arvellaan olevan tai olleen) Asperger: Filosofi Bertrand Russell, Bill Gates, Mozart, Juice Leskinen, Spede Pasanen... Einstein, mutta häntä arvellaan myös ADHD:ksi. Itse asiassa, joillakin autisteilla on useita eri poikkeavuuksia. Itselläni on "vain" Asperger.
Epätietoisuus on ikävä elinkumppani. Näkemykseni mukaan tieto ei lisää tuskaa, vaan antaa työkalutja avaimet käsiin. Hyvässä, jottei suorastaan erinomaisessa seurassahan tuossa porukassa porskuttaa ihan tuolla "vain" lisukkeellakin. Aurinkoisia loppuviikon päiviä:)
VastaaPoista