"Ole kiltti, lue minut: Puunsiemenen tarina", Hannu Mäkelä, Kustannusosakeyhtiö Otava, 1988, kuvittanut Kaarina Kaila.
"Ole kiltti, lue minut: Puunsiemenen tarina", Hannu Mäkelä, Kustannusosakeyhtiö Otava, 1988, kuvittanut Kaarina Kaila.
"Karjala sydämessä. Elämänvoimaa itäisistä juuristäa", Sirpa Pääkkönen, SKS Kirjat, 2022, 160 s.
Kiitos Inna Pääkkönen! Tämä on mielenkiintoinen ja muistoja avaava valokuvin, eloisin ja iloisin kertomuksin sekä muisteloin varustettu teos, joka olematta lainkaan ylitsevuotava ylistys tai siirappinen sirkutus, sopii hyvin kaikille sukunsa juurista kiinnostuneille!
Kaiken syysruljanssin keskeltä, mutta virkistäytyneenä värikylläisiltä luontopoluilta puita ja pensaita ihailtuaan palanneena:
- Siint on hyvä miel, ko ei oo paha miel....
Ihminen tarvitsee juuret ja siivet, uskon minä:)
Usot Sie?
Luontoäidin taidenäyttelun hehkuessa parhaillaan kauneimmillaan, ei voisi olla sopivampaa lukuvalintaa kuin tämä Olli Sinivaaran Puut.
"Puut", Olli Sinivaara, Teos, 2022, 41 s. Päällys Jussi Karjalainen.
"Olli Sinivaara (s.1980) on kotoisin Tampereelta ja asuu nykyisin Helsingissä. Kalevi Jäntti -palkitun Sinivaaran esikoiskokoelma Hiililiekki ilmestyi vuonna 2005 ja edellinen teos Purkautuva satama 2018. Puut on hänen kuudes runokokoelmansa. Sinivaaran runoja on myös käännetty useille kielille." (Lievelehti)
©Jarkko Mikkonen
Puiden katveessa on vaelleltu myös blogissa Tuijata.Kulttuuripohdintoja ja minkälaisin aatoksin selviää klikkaamalla;)
Metsä & meri; se on siinä:
"Rautasydän", Markku Envall, WSOY, 2022, 224 s.
"Markku Envall (s.1944) on monipuolinen kirjailija, jonka laajaan tuotantoon kuuluu aforismeja, esseitä, runoja, fragmentteja ja yksi romaani. Hän voitti Finlandia-palkinnon vuonna 1990 teoksellaan Samurai nukkuu." (Takakansi)
©Pertti Nisonen
"Susisoturi", Taavi Soininvaara", Kustannusosakeyhtiö Otava, 2022, 363 s.
"Taavi Soininvaara (s. 1966) on kirjailija, kolumnisti ja oikeustieteen kandidaatti. Soininvaaran trillerit pureutuvat kansainvälisen politiikan, talouden, teknologian ja rikollisuuden ajankohtaisiin kysymyksiin ja kuuluvat lajin ehdottomaan kärkeen Suomessa. Niitä on käännetty menestyksekkäästi myös saksaksi." (Lievelehti)
©Pekka Holmström
"Kuka murhaa tekoälyasiantuntijoita ja miksi? Hyytävässä Ratamo-trillerissä mikään ei ole sitä miltä näyttää.
Ensin Helsingissä, sitten Normandiassa ja lopulta Amsterdamissa surmataan maailman arvostetuimpiin kuuluvia tekoälyasiantuntijoita. Jäljet viittaavat vahvasti Kiinan valtioon ja sotilaallisiin motiiveihin. Supon Arto Ratamo määrätään tutkintaan, joka tempaa hänet syvälle tiedon ja vallan verkkoihin.
Mikä on supervallaksi pyrkivän Kiinan tiedustelupalvelun MSS:n rooli? Ja miten maailmanlaajuiseksi levinneen hongkongilaisen triadin New Yorkin osasto liittyy tapahtumiin? Lännessä ei nähdä taidolla rakennettujen valheiden läpi – kunnes suurvaltapeli kärjistyy sodan partaalle." (Takakansi)
Viime tapaamisesta Ratamon ratevassa seurassa on jo aikaa, joten lähdetäänpä liikkeelle Susisoturiin määritelmästä: Kiinan etua aggressiivisesti ajava henkilö. Susisoturidiplomatia: Joidenkin Kiinan diplomaattien viime vuosina omaksuma, aiempaa aggressiivisempi ja riidanhaluisempi esiintymistyyli, joka tuomitsee kovasanaisesti Kiinaan kohdistuvan kritiikin ja puolustaa hyökkäävästi Kiinan kansallisia etuja.
"Kuun kyyneleitä & tulikärpäsiä tähtisumussa", Daniel Elkama, Mediapinta runokirja.fi 2022, kansi: Daniel Elkama.
- Ei mitään -tekemisen taito on yksi parhaimmista taidoista, jonka voit oppia.
Hippulat vinkuen:
"Vuodet - Veljekset kertovat", Kjell Westö ja Mårten Westö, Kustannusosakeyhtiö Otava, 2022, 254 s., suomentanut Laura Beck. Kjell Westön runot suomentanut Jyrki Kiiskinen.
"Mårten Westö (s. 1967) on helsinkiläinen kirjailija, kääntäjä ja kulttuuritoimittaja. Hän on julkaissut runoutta ja proosaa sekä toimittanut antologioita ja ruotsintanut suomenkielistä kirjallisuutta.
Helsinkiläinen Kjell Westö (s. 1961) tunnetaan parhaiten eeppisistä Helsinki-romaaneistaan. Romaani "Missä kuljimme kerran" sai Finlandia-palkinnon vuonna 2006, ja romaani Kangastus 38 palkittiin Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnolla vuonna 2013." (Lievelehti)
©Tero Ahonen/Otava
Niinpä: relevantti kysymys: "Mitä eletyistä vuosista jää jäljelle, mitä me muistamme? Opimmeko elämäntaipaleellamme mitään, ja jos opimme, niin mitä?"
Nauttikaamme matkasta, sillä elämä on ihmeellinen ja ainutkertainen seikkailu!
Vastauksia kysymyksiin etsimään jää: