tiistai 9. huhtikuuta 2024

Eppu Nuotio Pirkko Soininen "Nainen parvekkeella - ex Libris...

Nainen parvekkeella, Eppu Nuotio Pirkko Soininen, Bazar, 2016, 299 s.

"Eppu Nuotio (s.1962 on Berliinissä asuva palkittu kirjailija, jonka laajaan tuotantoon kuuluu yli kuusikymmentä kirjaa, lukuisia tv-sarjoja, näytelmiä ja musikaaleja. Hän on toiminut Unicefin lähettiläänä vuodesta 2002.

Pirkko Soininen (s. 1969) on työskennellyt toimittajana ja copywriterina. 
Hän voitti Runo-Kaarina-kilpailun vuonna 2013 teoksellaan Murretut päivät. Soininen asuu Turussa tyttärensä kanssa ja kirjoittaa blogia tuulennaapuria.blogspot.fi." (Lievelehti)
 
 
                                                          ©Mikael Soininen
 
 
"Taulu, joka merkitsee enemmän kuin elämä. Mysteeri, jonka ylle menestys on heittänyt verhonsa. Nainen, jonka kohtalo jäi avoimeksi.
Suomalainen nuori dokumenttiohjaaja tulee Pariisiin etsimään Albert Edelfeltin taulun luonnoksia. Kaukana Suomessa iäkäs taiteenharrastaja seuraa etsintää. Edelfeltin ajan tapahtumat kurottavat kohti nykypäivää, ja menetykset pohjustavat kaikkea myöhemmin syntynyttä. (Takakansi) 
 


 
Taidetta ja arkkitehtuuria ilmassa näin kevään kynnyksellä: sattuipa somasti: edellinen lukemani teos Jussi Sudenlehden  Mellakka  vei matkalle Barcelonaan Gaudin arkkitehtoniseen maailmaan ja tämä puolestaan kuljettaa Pariisin kaduille ja kujille Edelfeltin teoksen Nainen parvekkeella jäljissä etsimään lisätietoa sen syntyvaiheista ja luonnoksista.

Kerronta perustuu ja etenee pitkälti dokumenttiohjaaja Salome Virran ja taiteenharrastaja A.S. Joenmaan käymän kirjeenvaihdon pohjalta, seikka, joka tuo oman, piristävän ja massasta poikkeavan  lisämausteensa tähän dekkariksi luokiteltuun  teokseen.

Salome Virta:  - Niin, kaikista Edelfeltin teoksista minulle juuri tästä on tullut se, jota en saa mielestäni. Se saattaa johtua parvekkeella seisoskelevasta naisesta,  Thérese Lainvillestä, hänen ilmeestään, tuosta vienosta hymystä, joka on vasta nousemassa hänen huulilleen, ajatuksista, jotka liikkuvat hänen päässään kun hän katselee alas kadulle, tuosta syvänturkoosista hatusta tai ateljeen tunnelmasta, kukista korkeassa maljakossa ja kevään ihmeellisestä valosta, siitä samaisesta, josta Edelfeltkin oli niin hurmaantunut...

- Hortense Mullins:  - pyyhkii hikeä otsaltaan ja ihmettelee muiden kaupunkilaisten tavoin yllättävää helleaaltoa. Hän konttaa taiteilijan ateljeessa rätin kanssa, pyyhkii lattioita ja katselee vaivihkaa maalariherraa. Rouva lähti lasten kanssa pariksi viikoksi kotiseudulleen ja herra kysyi, voisiko Hortense tulla korvausta vastaan siivoamaan ennen muun perheen paluuta. Koskaan ennen ei Hortense ole päässyt todistamaan yhdenkään maalarin työntekoa ja nyt hän ihmettelee sitä kuinka keskittyneesti maalariherra maalaa mekon laskoksia, perääntyy välillä askelen, katsoo maalausta pää vinossa ja syöksähtää uudelleen pensseleineen maalauksen kimppuun. Hortensesta näyttää siltä kuin mies tanssisi.

Pariisi on aina Pariisi ollaan siellä sitten millä vuosisadalla tahansa, eikä se koskaan ole lakannut kiehtomasta omaa mieltäni, kun siellä aikoinaan tuli useamminkin käytyä. Teoksen kerronta kulkee poikkeuksellisella tavalla lähinnä Salome Virran ja A.S. Joenmaan käymän kirjeenvaihdon mukaisesti edeten, mikä alkuun päästyä osoittautuu mielenkiintoiseksi tavaksi kuljettaa sitä.

Tämä massasta ulosampaiseva kirja osui hyppysiini aivan sattumalta - ja hyvä että teki niin... Kaksikon luoma tunnelma ja teeman kuljetus ovat yhdellä sanalla kiehtovia, ja se tempaisi minut vaivihkaa mukaansa  ja poikkeavaan esitystapaansa.

- Ah, ihminen ei elä pelkästä leivästä!/mitä ihanin auringonpaiste, puut vaaleanvihreinä, kevään ja elämän tuoksua, kauniita pukuja, liikettä, elegantteja vaunuja.  Albert Edelfelt

Niinpä ja korvamatona soi Pariisin taivaan alla...

6 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista. Luen parhaillaan Soinisen Kipulintua. Se on hieman taiteellinen ja vaatii aikaa, että tarinaan pääsee sisälle. Ei huono kuitenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anki! Kävin vilkaisemassa Kipulinnun esittelyä ja vaikuttaa näin pikaisesti silmäiltynä sekä mielenkiintoiselta että "samanhenkiseltä" kerronnalta.

      Poista
  2. Bloggauksesi synnytti miellyttäviä ajatuksia minussa: muistoja vuosilta jolloin sain olla taiteen parissa kun opetin kieliä museossa ja ranska-aatoksia. Eilen tapasin ystävän joka on asunut Pariisissa ja niiltä tiimoilta häntä haastettelin 🙂🇫🇷

    Kiinnostavaa miten taulu voi saada otteen ihmisestä, ei saa kuvaa mielestään kun on niin lumoutunut 💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rita A ja mukavaa kuulla, että synnytti miellyttäviä ajatuksia; niille on aina käyttöä!

      Teillä oli varmasti mielenkiintoista ajatustenvaihtoa. sillä nuo ulkomailla joko pysyvästi tai pidempään asuvat/asuneet ystävät avaavat ikkunan kokonaan toisenlaiseen eloon ja ympäristöön sekä tapakulttuuriin.

      Totta: ihmisen visuaalinen muisti ja sen tuottamat mielikuvat sekä sinnikkyys on mielenkiintoinen asia:)
      .

      Poista
  3. Eppu Nuotion tekstit eivät jostain syystä ole sytyttäneet. Olisikohan tämä jo hieman erilainen, kokeillaan.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Cara! Tämä oli minulle toinen lukemani Eppu Nuotion teos. Edellinen nimeltään Leinikkimekko - Raakel Oksa ratkaisee v. 2022, jossa liikuttiin Helsingin tutuilla kaduilla tuolloiseen lukuvireeseen sopineella "kotikutoisella" tyylillä ja jonka slogan oli lohdullinen ja rohkiaseva: "kaikki järjestyy".

    Toivottavasti viihdyt Pariisin ilmapiirissä ja taiteen maailmoissa!

    VastaaPoista