"Satu - Alamaailman rautarouva", Kale Puonti, Bazar Kustannus 2021, 204 s.
Kansi: Tuomo Parikka.
Kale Puonti (s. 1962) on työskennellyt yli 30-vuotta vuotta poliisina Helsingissä huume- ja järjestäytyneen
rikollisuuden tutkinnassa. Hän on tutustunut
Satu Anderssoniin jo poliisina toimiessaan ja seurannut tämän elämän käänteitä pitkään. Puonti kirjoittaa myös Pasilan Myrkky - rikosromaanisarjaa." (Takakansi)
"Satu Andersson teki jo 15-vuotiaana kyseenalaista historiaa
joutuessaan kautta aikain nuorimpana naisena vankilaan videoliikkeeseen
tehdystä murrosta.
Hän liittyi jäseneksi kovan luokan rikollisjengeihin
jo nuorella iällä. Andersson alkoi myös käyttää ja myydä amfetamiinia ja
pyörittää aina vain suurempaa huumekauppaa.
Andersson on viettänyt ison osan aikuisiästään vankilassa, missä hän
on kasvattanut lapsiaankin: hänellä on kaksi tytärtä ja viisi
lastenlasta.
Hänen pitkäaikaisin aviomiehensä oli tunnettu rikollispomo
Raimo Andersson, yksi rikollisjärjestö M.O.R.E.:n jäsenistä, joka
surmattiin raa’asti kotipihallaan.
Satu – Alamaailman rautarouva on karu ja naisnäkökulmansa vuoksi harvinaislaatuinen kuvaus rikollisesta elämästä ja sen seuraamuksista." (Takakansi)
Kale Puonti on tullut tutuksi Kaartamo -sarjastaan, jonka viimeisin teos Saarni, 2021, oli miellyttävä lukukokemus: Puontin vahvuuksia ovat lyhyet luvut, konstailematon ja selkeä sekä uskottava kerronta ja rytmiltään sopiva juonen kuljetus. Nuo samat vahvuudet kuljettavat myös tätä toteavanomaista "elämänkertaa" Sadusta, jonka elämä ei tosin kovinkaan sadunomaiselta vaikuta...
- Kun minä synnyin, Jumala piti vapaapäivän.
Satu: - Olen elämäni aikana istunut linnassa jotakuinkin 17 vuotta - sinne olen joutunut aina omaa tyhmyyttäni. Ainoa hyvä puoli istumisessa on, että minulla lienee jotain kompetenssia kertoa vankilaoloista.
Lusimiset ovat yleensä sujuneet melko kivuitta; tosin olen muutaman kerran karannut ja joskus olen jättänyt palaamatta lomilta. Toisia ihmisiä kohtaan olen mielestäni käyttäytynyt aina asiallisesti, vaikka puutunkin epäkohtiin ja esiinnyn kovaäänisesti, jos asiat eivät ole kunnossa.
Mitä opimme tästä: Älä yritä lyödä yhteiskuntaa vyön alle, - huomaat,
että sillä on henkselit.
Jenni, tytär: - Äiti soitti aluksi meille usein, mutta sitten sijaisperheen nainen halusi äidin soittavan vain tiettyinä aikoina. Äiti ei ole mikään kirjoittajatyyppi, mutta silloin hän kirjoitteli meille lyhyitä kirjeitä.
Kun täytin 12. sain itse päättää, missä asun. Soitin vaarilleni ja pyysin hakemaan minut kotiin. Sijaisperheen äiti uhkasi, että heidän hankkimansa koira ei lähde minun mukaani, mutta sillä hetkellä en välittänyt asiasta. Asuin mummilla ja vaarilla siihen asti, kun äiti pääsi vankilasta ja vielä hetken sen jälkeenkin.
Teos oli syystä kiinnostava, sillä se on ensimmäinen lukemani kertomus suomalaisen naisrikollisen urasta ja elämästä. Jäin miettimään, kuinka suurta sattumaa on se, millaiseen perheeseen synnymme, kuinka paljon väkivaltaisuus ja lapsuuden ja nuoruuden esimerkki sekä kaveripiiri kasvuympäristöineen vaikuttavat omaan elämäkaareemme ja mahdollisuuksiimme tahi toinen toistaan pikavauhtia seuraavat onnettomat miesvalinnat.
- Elämä vankilassa on kuin kiertoajelu viemäreissä lasipohjaisella seinällä...
Satu: - Elämä on kohdellut minua niin kuin olen sen antanut minua kohdella, mutta en silti halua olla katkera. Paljon hauskojakin muistoja on matkan varrelta tarttunut mukaan. Olen toden teolla toteuttanut teemaa "ei vuosia elämään, vaan elämää vuosiin," En syytä ketään enkä mitään. Minulla on ollut matkani aikana auttajia, varoittajia ja neuvonantajia, mutta aina en ole ehtinyt kaikkia hyviä neuvoja kuuntelemaan. Kuten sanotaan, tyhmästä päästä kärsii koko kroppa.
Kale Puontin lyhytlukuinen ja selkeä tyyli pitää, ja hänen vahvuutensa tässäkin teoksessa on se, ettei hän - niin alan toisen laidan vankka ammattilainen taustoiltaan kuin onkin - kauhistele eikä tuomitse,vaan kertoo Satu Anderssonin tarinan meille lukijoilleen neutraalisti, asiallisesti ja koruttomasti sellaisena kuin Anderssonin elämä on ollutkin. Anderssonin valokuvat omasta kotialbumistaan elävöittävät oivasti teosta ja antavat sille kasvot. Mainio aloitus uudelle kirjavuodelle!
Lukukokemusta rikkaampana:
Kiitos kirjan kiinnostavasta esittelystä. Olen lukenut Puonnin Pasilan Myrkky -sarjan kirjat, joista olen pitänyt paljon. Uusi ilmestyykin nyt tammikuussa. Tämän kirjan ilmestymistä en ole huomannutkaan. Taidan ottaa tämän lukulistalle. Hyvää alkanutta vuotta ja hyvää lukuvuotta sinulle!
VastaaPoistaPuonti osaa asiansa ja on asiallisen kiinnostavassa kerronnassaan poikkeus valtavirrasta genressään.
PoistaKommentistasi kiitos ja sujuvaa jatkoa alkaneelle vuodelle!
Tässä on kyllä mielenkiintoista tuo, että Puonti on taustaltaan poliisi. Voisin lukea, Andersson on vilahdellut seuraamassani sarjassa Rikospaikka.
VastaaPoistaKiitos Anki! Kirjan teki mielenkiintoiseksi jo sekin, että ensimmäistä kertaa törmäsin kansien väliin laitettuun naisrikollisen tarinaan.
PoistaTämä kirja kiinnostaisi lukea. Elämä voi viedä rikollismaailmaankin, valitettavasti. Hyvä, että siitäkin puolesta kirjoitetaan. Huumeiden käyttö johdattaa usein myös huumeiden myymiseen ja rikokset huumemaailmassa ovat todella pahoja. Ihmishengellä ei näytä olevan arvoa rikollismaailmassa. Kiitos kirjaesittelystä.
VastaaPoistaKiitos Mai, elämä kuljettaa meitä ihmisiä moninaisia teitä. Suurta sattumaako vai jo lapsena mallinnettua?
PoistaKale Puonti on minulle aivan uusi dekkaristi. Kotimaisiakin on niin paljon! Tästä se lukuvuosi taas alkaa!
VastaaPoistaKiitos riitta k! Kale Puonti on omantyylisensä dekkaristi suomalaisessa rikoskirjallisuudessa, joten oma kirjavuoteni alkoi hyvässä seurassa.
PoistaSitä samaa toivon Sinulle!
Minulla on yksi Kale Puonti odottamassa lukua, hyvä, että on laatua.
VastaaPoistaKiitos Jokke ja mukava kuulla! Puontin vahvuus on se, ettei hän tarvitse kiinnostaaksen turhia revittelyjä raakuuksilla tai kikkailuilla ja teksti kulkee sujuvasti sekä elävästi:)
Poista