maanantai 1. huhtikuuta 2019
Volker Kutscher: "Mykkä kuolema/Der stumme Tod" - ex Libris...
"Mykkä kuolema", Volker Kutscher, Bazar Kustannus Oy, 2019, 667 s., suomentanut Veera Kaski.
"Volker Kutscher (s.1962) on opiskellut germanistiikkaa, filosofiaa ja historiaa sekä työskennellyt lehtitoimittajana. Nykyisin Kutscher toimii vapaana kirjailijana Kölnissä. Mykkä kuolema on toinen osa dekkarisarjassa, jonka ensimmäinen osa Babylon Berlin Suomeksi syksyllä 2018. Kirjojen pohjalta on tehty myös tv-sarja Babylon Berlin. Suomessa sarjaa alkoi esittää Yle marraskuussa 2018.
Parhaillaan tekeillä on kolmas tuotantokausi, jonka pohjautuu Mykkä kuolema -kirjan tarinaan." (Lievelehti)
C Monika Sandler
"Valonheitin romahtaa alas kesken kuvausten, ja kuuluisa mykkäfilmitähti
Betty Winter saa surmansa. Komisario Gereon Rath löytää kuvauspaikalta todisteita, jotka viittaavat murhaan. Pian toinen nuori naisnäyttelijä löydetään surmattuna. - Rathin kollegat alkavat jahdata kuvauspaikalta kadonnutta valomiesta, mutta Gereonin omat tutkimukset vievät häntä toiseen suuntaan:
hän alkaa epäillä, että kyseessä on sarjamurhaaja, joka on vasta pääsemässä vauhtiin..." (Takakansi)
Babylon Berlin poiki kommentin: Uskottavaa poliisityön arjen kuvausta kaikkine kommervenkkeineen. Tervetullut esikoinen, rattoisaa seuraa. Ja nyt sitten pikkuveljen vuoro: Tapahtumat sijoittuvat aikajaksolle 28.2. - 14.3.1930.
Eletään äänielokuvan voimakasta tulovaihetta tuottajien Oppenberg ja Bellmann kiivaasti taittaessa peistä siitä, kumman on tulevaisuus.
Betty: -Mikrofonit, mokomat mikrofonit! Olen mikrofoneja kurkkuani myöten täynnä! Eihän tämmöinen ole elokuvaa nähnytkään! Vilkaisu äänittäjään riitti, ja nappuloita vääntelevä mies karahti tulipunaiseksi. "Elokuva", Betty jatkoi, "elokuva on valoa ja varjoja, ei kai minun sitä Josef Desslerille ole tarpeen selittää! -Minun kasvoni filminauhalla, Jo! Ei minun viehätysvoimani välity...mikrofoneista!"
Gereon & Engelbert Rath: Juuri tätä Gereon isässään inhosi: aina piti hallita kaikkea, pidellä lankoja hyppysissään, järjestellä, vaikkei ollut pyydetty järjestelemään, yhä uudelleen ja uudelleen vaan. Mutta vielä enemmän hän inhosi itseään, koska oli näiden isällisten vallankaappausyritysten edessä täysin aseeton. Jokin hänen sisällään nujersi kaiken vastarinnan.
Teoksessa on taustakulisseina mukavasti historian siipien havinaa ja ajankuvausta. Monisärmäinen, riivaajiensa kiusaama Rath-rukka ei todellakaan pääse naisonnellaan rehvastelemaan, vaikka pyörittääkiin Kathin ja Charlyn ohella melkoista karusellia. Koiruuksiltakaan ei juonen myllerryksessä vältytä, vaan Bouvier-neiti Kirie valloittaa sydämiä, vaan ei koirapoliisin kaveriksi suostu.
Viljellään omanlaistaan poliisihuumoria ja sen merkeissä lempinimiä kuten Buddha alias rikosylitarkastaja Gennat ja Bulldogg alias ei-niin-Gereonin-sydänystävä ylikomisario Böhm. Kyllähän niin on, että tässäkin ominpäin "huseeraava" ja "härkäpäinen", vikuri Roth kerää Camel-Boots-meiningillään ainakin tältä tytöltä kaikki sympatiapisteet:)
Kelpo jatke ensimmäiselle osalle kulkee juoneltaan kivan kiemurtelevasti. Näyttämön lavalla laaja hahmogalleria, jonka piirteistö on verevästi luotu. Miinuksenpoikasta tulee teoksen pituudesta, kerrontaa ja juonenpyöritystä olisi voinut typistää ja tiivistää, ilman että kokonaisilme olisi lukijan tappioksi kärsinyt. Teos toimii edeltäjänsä tavoin epäilemättä kiinnostavana tv-versiona.
- Palveleeko äänifilmi siis sieluttomuutta? Arvon katselijakuuntelijat: mitä se palvelee, on yksin meidän käsissämme. Friz von Unruh 1929
Sieluttomuudesta ei niin tietoakaan: aurinko paistaa, hanget sulavat, jään pinta tummenee ja jääpeite kumuaa. Joutsenet kailottavat ja lipuvat uljaina sulavesissä telkkien rinnalla. Mustarastas availee huiluaan ja utelias, veikeä, nappisilmäinen lumikkokin osui metsätiellä vastaan.
Katselijakuuntelijana:
Tämä kirja onkin jo varauksessa, Babylon Berlin nauhalla katsomatta vielä.
VastaaPoistaTuo edellinen runoteos, se oli uusi tuttavuus, kiitos vinkistä, sen haluan myös lukea, joten varaukseen menee.
Kiitos Cara! Hyvin oli Lappi piilotellut, mutta putkahti onneksi esiin nyt, sillä kooste sopii mitä parhaiten tähän ajankohtaan nautittavaksi:)
PoistaHenkilökuvaus on vetävä ja halukkaasti astuisin myös mukaan elokuvanteon historiaan. Jään postauksesi innoittamana pohtimaan mitä elokuva oikeasti on... Elokuvan ja teatterin erot ja yhtäläisyydet ? Mykkä ja äänifilmi... Kiehtovaa.
VastaaPoista(Aloin tänään lukea hurmaava nuortenkirjaa, Huijarin oppipoika. Siitä aikanaan lisää.)
Hauskaa uutta viikkoa ! ❤️
Kiitos Rita A; mielenkiintoinen kysymys tuo elokuva vs teatteri! Molemmissa näytellään tietty, mutta vissi ero on katsomiskokemuksessa...
PoistaHuijarin oppipoikaa ootellessa, keväistä viikonjatkoa. P.S. ens. peippopoika tepsutteli tänään pihamaalla:)
Minua hirvitti ensimmäisen osan Babylon Berlinin pituus! Miksi ihmessä kirjailijoiden pitää kirjoittaa näin pulleita teoksia. Eikös nykyaika suosisi vähän ohuempia kirjoja? Anteeksi marmatus, Berliini kyllä kiinnostaa ja tuo aika. Ehkä kesällä sitten...
VastaaPoistaHyvä kysymys: ihan kun kirjoittaisivat mittanauha kädessä ja palkkio olisi sivumääriin sidottu;)
PoistaNoin paksu on jo fyysisesti ranteita rasittvaa.
Jännä juttu, että nykyaika on entistä nopealiikkeisempää, mutta kirjat paksunevat...
Sama juttu kuin Riitalla, Babylon Berlin kiinnosti kovasti, mutta kirjan paksuus alkoi ahdistamaan.
VastaaPoistaMai, totta tuo paksuuden ahistaminen jo heti kirjan käteen ottaessa tai luettavaa valikoidessa. Harmi,sillä näin voi karsiutua moni laadukas ja kiintoisa teos.
PoistaNämä ovat niin paksuja kirjoja, että olen suosiolla jättänyt lukemisen odottamaan kesää, jolloin on enemmän aikaa tiiliskiville. Tosi kiinnostavan oloinen sarja (ja tv-toteutus myös).
VastaaPoistaKiitos MarikaOksa: sarja on kiinnostava, mutta mutta...
PoistaPitäisiköhän tässä -näin yhtä mieltä kun ollaan-ryhtyä vallan paksuusboikottiin;)